Löpning Träning 6 inlägg 5534 visningar

Intervaller - vilken typ av vila?

Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#1
3 maj 2012 - 12:23
Gilla
Hej löparvänner!

Nu har jag en liten fundering...

Har precis börjat med intervaller, gjorde idag mitt tredje intervallpass. Gött!

Det jag funderar på är vad det gör för skillnad, om det gör någon skillnad, beroende på om man har stående eller gående vila. Är det bra att stanna upp helt och låta pulsen återhämta sig, eller är det bra att röra sig lite? Eller är det bra för olika saker? Själv brukar jag gå under vilan, men det kanske är fel?
1971 • Nykvarn
#2
3 maj 2012 kl 13:10
Gilla
Joggvila gör passet mera utmanande och ger såklart också mer volym men för mig funkar det inte lika bra som gåvila då jag förmodligen joggar lite för fort på vilan och får då inte/orkar inte hålla rätt intensitet på intervallerna. Jag brukar istället ha 1 min vila då jag går långsamt. Kör oftast med den vilan oavsett om intervallerna är 400m eller 2km långa.

Jag har förstått att det finns olika skolor, åsikter. FK Studenternas tränare LN förespråkar alltid joggvila ("styggjogg") medans andra, t ex Malin Ewerlöf som jag faktiskt tränade ett pass med igår (fick det i 40-årspresent) förespråkar gå-/ståvila.

Generellt kan man väl säga att något lugnare intervaller med joggvila alternativt kortvila har effekt på mjölksyratröskeln medans riktigt snabba intervaller med längre vila mera påverkar syreupptaget.
1984 • Uppsala
#3
3 maj 2012 kl 13:59
Gilla
Kul fråga! Det här med intervaller är nytt för mig också, men av det lilla jag läst förstår jag inte vad nackdelarna skulle vara med joggvila och jag tycker inte att den borde göra passet tuffare (om man inte springer för kort eller för fort!).

Med joggvila kan man transportera bort mer mjölksyra innan pulsen sjunkit till den nivå då vilan ska ta slut, vilket sker både genom en längre vila än vid gå- eller ståvila (pulsen sjunker ju inte lika snabbt) och en snabbare transport av mjölksyra än vid ståvila (mjölksyran försvinner snabbare vid viss aktivitet). Förutsatt att man efter vilan vill ha hög puls och lite mjölksyra borde därför joggvila alltid vara att föredra (om det är konditionsträning och inte repetitioner). Men jag fattar också att Malin är något kunnigare än vad jag är, så vad är argumentet för gå- eller ståvila?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#4
3 maj 2012 kl 15:12
Gilla
Staffan: Vad har styggjogg för tempo?
1971 • Nykvarn
#5
3 maj 2012 kl 15:25
Gilla
Misstänker att det är en något skämtsam titel från hans sida! Nu är ju han själv (LN) en mycket kompetent löpare och jag har sett exempel på "styggjoggvila" på 200m på ca 50-55 sekunder. LN finns ju själv här på Jogg, ska se om han har lust att bidra i tråden...

Malins argument för ståvilan var att det blir en bättre kvalité på löpningen (intervallerna) med en större skillnad mellan vilan och intervallerna än när man joggvilar och inte då orkar hålla samma intensitet i löpningen (intervallerna).

Visst är det klart att vilans längd påverkar men vi diskuterade främst kortare vila typ 1 min. Sedan ang ditt påstående "mjölksyran försvinner snabbare vid viss aktivitet" så vet jag inte riktigt, jag menar det har man ju lärt sig att rörelse hjälper till med bortforslingen av mjölksyra, frågan är vilken skillnad det egentligen gör om jag joggar långsamt en minut eller om jag går sakta en minut, står helt stilla under vilan gör jag nämligen aldrig, då blir benen stela och hela passet blir oskönt.
1984 • Uppsala
#6
3 maj 2012 kl 17:23
Gilla
Jag tror inte heller att det finns någon märkbar skillnad i mjölksyrenivå efter att ha gått eller joggat i en eller ett par minuter, men inbillar mig att pulsen sjunker snabbare när jag går och att jag därför inte kan vila lika länge som när jag joggar. Men det är ju enkelt att testa! Förmodligen är skillnaden ganska marginell och då kanske det är viktigare vad man föredrar mentalt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.