Löpning Träning 12 inlägg 4246 visningar

Intervaller och vila

Johanna Engström
1979 • Lerum
#1
26 juni 2009 - 09:48
Gilla
Jag vet att det har skrivits mycket om intervaller på jogg.se. Säkert kan jag hitta svaret på min fråga här med. Men ställer ändå min fråga nu.

Jag löptränar ca 4 ggr i veckan och har gjort det nu i några år. Springer lite lopp bla Göteborgsvarvet 1.40, Sylvesterloppet 44 min mm. Min träning består bara av att köra distanspass. Har läst en hel del om löpning på nätet och i tidningar och har fattat att det vore bra att köra lite olika intervaller för att utvecklas vidare. Är det så att jag skulle kunna komma ned i tider?
SÅ i senaste tidningen av RW läste jag om ett träningsupplägg när det gäller Lidingöloppet. Där läste jag om olika intervaller som man skulle göra. I några intervaller stod det hur länge vila/joggvila det skulle vara men inte i alla fall. Det är där som min fråga kommer, hur mkt ska jag vila på en intervall som varar i ca 2-3 min mm.
Skulle gärna vilja få svar på min fråga!!! Tack
mvh Johanna
Pär Claesson
1981 • Varberg
#2
26 juni 2009 kl 10:38
Gilla
Jag skulle rekomendera att starta med 1minuts joggvila och sedan trappa ner med vilan. Som lägst har jag själv kört 30sek joggvila.
Tex igår körde jag 800m X9 och då hade jag 1 minuts joggvila.

Det man ska tänka på är att köra så hårt man kan, med så lite vila som möjligt MEN man ska tänka på att man ska orka med sista intervallen lika snabbt som första
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
26 juni 2009 kl 10:42
Gilla
Det är olika bud! Dessutom kör en del med "akitv vila" dvs jogga eller gå medan andra har ståvila. En vanlig variant för lite längre intervall är jogga halva sträckan mellan de snabba löpningarna. Det finns gamla teorier om VO2max och sådant, men de är motbevisade. Det som fortfarande verkar gälla är att mycket träning och varierad träning är bra (men det kan bli FÖR mycket).

Det är helt enkelt så att du får välja! Med längre vila kan du ta löpningarna lite snabbare; vill du kunna jämföra med dig själv bör du köra lika från gång till gång, utom att öka farten ELLER antalet ELLER minska vilan, inte ändra flera parametrar på samma gång.
Så kör på bara men håll koll på hur du gör. Om du skulle orka köra en löpning till efter sista har du tagit i lagom hårt (skulle du orka 3-4 till så har du tagit det för lugnt).
1971 • Nykvarn
#4
26 juni 2009 kl 10:55
Gilla
Jag tror två saker:

1. Ja, du kan komma ner i tider med hjälp av fartträning som kan vara intervaller, men också genom att variera distanspassen med fartlek, snabbdistans, backträning
2. Den andra frågan är svårare att besvara för den beror på hur tuffa intervaller du kör, hur långa de är och hur många uppprepningar. Generellt gäller ju tuffare intervaller, ju längre vila, själv brukar jag (kör inte rena intervallpass så ofta) inte vila en specifik tid utan tills min puls gått ned till ca 130 eller 140 (65-70% av max) Jag föredrar också ståvila medans andra föredrar joggvila precis som Oldboy skriver.

Ja kan rekommendera en artikel i senaste numret av Runners World som du själv nämner. Intervaller är en liten svårare träningsform där det gäller att få vila, löpintensitet och löptid att samverka på ett bra sätt. Ett bra riktmärke som sagt (det är lätt att köra för hårt) är att du bör orka en upprepning till när du är klar med intervallerna då har du kört lagom.

Johanna Engström
1979 • Lerum
#5
26 juni 2009 kl 11:14
Gilla
Ok och Tack!!! men jag kör intervaller på 4 min eller vad det nu stod i RW ska jag då vila ca 1 min?
Johan I
1987 • Örebro
#6
26 juni 2009 kl 12:11
Gilla
Johanna:
Springer du i ca 4 min så bör du ju kunna ta dig ca 1 km med dina meriter träningsmässigt. Då är det nog på gränsen till alldeles för kort med 1 min vila.

Körde själv ett pass med 6x600 m och 2 min vila nyligen. Dock är det på gränsen till långt men det är ändå inte helt överdrivet. Man måste ju tänka på att värmen gör det lite svårare att återhämta sig också. Och vill man bli utmattad så är det bara att höja farten lite grann.
1943 • Täby
#7
26 juni 2009 kl 17:13
Gilla
Oldboy
Vad är det för teorier om VO2max som är motbevisade?

Oldboy
1952 • Danderyd
#8
27 juni 2009 kl 02:03
Gilla
Henry:
T ex att det finns ett VO2max överhuvud taget för löpare generellt. Hos en del hittar man ingen platå för syreupptagningsförmågan.
Jag tycker Tim Noakes är övertygande i "Lore of running" när han visar att den ena teorin efter den andra som bygger på "muskelkemi" inte håller. Han egen slutsats är att det finns kontrollmekanismer i hjärnan som sätter gränser för hur mycket vi kan ta ut oss. Matt Fitzgerald har tagit Noakes´ teori ett steg längre i boken "Brain training for runners".

Kontentan är att det inte finns några "zoner" eller tröskelfart osv som utvecklar någon särskild mekanism som begränsar ens löpförmåga - alla delar behövs och kan utvecklas, men allt styrs via hjärnan och all träning påverkar alla delar. Träning av höger ben gör även vänster ben starkare. Bästa sättet att träna kan inte räknas ut med några formler, men man kan ha nytta av dem ändå för att den samlade erfarenheten innehåller kunskap om vad som brukar funka. Men teorierna bakom kan man lika gärna glömma.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
27 juni 2009 kl 03:29
Gilla
referenser till undersökningar/forskningsrapporter?
Har inte hittat nånting om att vo2max skulle vara motbevisat. De försök jag läst har tvärtemot stämt väl in på teorin.
1974 • Göteborg
#10
27 juni 2009 kl 10:15
Gilla
Matt Fitzgerald, "VO2max Is Baloney": http://mattfitzgerald.org/blog/?p=318
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
27 juni 2009 kl 13:43
Gilla
Tack Lars!
Tydligen ett infekterat ämne, men det finns ju en bunt träningsmetoder som går ut på att faställa VO2max och sedan försöka höja det så det är väl begripligt. OK, jag befinner mig i Fitzgerald-Noakes-lägret.
Referenser till motbevis finns i "Lore of Running" men jag tänker inte ge mig in i någon vetenskaplig debatt om detta, den får vetenskaparna inom branschen ta. Om det dyker upp någon som på ett övertygande sätt kan visa att Fitzgerald och Noakes var ute på villospår så läser jag gärna detta. Men då krävs nyare studier som kan visa just att de har fel, det räcker inte med de gamla argumenten en gång till.
Men jag respekterar att det finns gott om folk som håller fast vid VO2max-teorin, man har ingen skyldighet att läsa om andras forskning eller åsikter (om man inte forskar i det facket) och även en del som gjort det har låtit bli att låta sig övertygas. Det är bra med olika åsikter om sådant där vi inte vet allt. Och vi har långt kvar!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
27 juni 2009 kl 18:12
Gilla
Tja, det är skoj att veta hur allt funkar. Men ur träningssynpunkt så spelar det väl inte så stor roll hur underliggande förklaring är, så länge metoden fungerar. Träning som är inriktad för att "höja VO2max" är ju erfarenhetsmässigt effektiv, och tittar man på Daniels VDOT-tabeller så baseras de ju på resultat på banan och inte några labbtestresultat, så inte behöver man några fastställda pulsvärden för att träna effektivt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.