Löpning Kom igång 8 inlägg 3940 visningar

Börja löpträna igen.

Patric Bergkvist
1986 • Lysekil
#1
24 april 2008 - 16:24
Gilla
Hejsan!

Det är nu som så att jag verkligen tänker ta mig i kragen och börja löpträna.
När jag va yngre så spelade jag hockey, träning och match kan man slå ut på ca 10 dagar i veckan. Tränade väldigt mycket, men som ung å dum så fick man för sig att sluta spela hockey, sen efter det så kom festandet.

Och jag gillar inte att mitt sexpack har försvunnit och ersatts av en liten kula, inte kanon stor ölmage.. Men tillräckligt för att man blir deprimerad över vad man har gjort med sin kropp som var i trim.

Jag har så förbenat svårt att ta tag i detta med träningen, dom första veckorna gäller det att ta sig förbi, sen flyter det på. Men hur ska man orka sig ut å springa. Har ju fått så jävla dålig kondition + min astma på det, och här i lysekil så finns de ingen direkt skog att springa i och gillar inet att springa på gator osv. Helst vill jag springa elljusspår där de inte e så jävla mye folk som glor :)

Mitt mål e ju självklart att bli av med magen man lagt på sig, har inte direkt något större lust å ändra på mina matvanor, äter dock inget jätte onyttigt, jag å sambon kanske äter " ute " några enstaka gånger i månaden. Annars är de väl pasta, potatis lite kött som äts här hemma. Dock väldigt snålt emd grönsaker vilket ska ändras.

Någon annan som har lika svårt som mig och ta tag i detta med att börja springa?

Tacksam för svar ( om någon orkar läsa att jag skrivit )

/Patric
Ove Eriksson
1975 • Borås
#2
24 april 2008 kl 16:56
Gilla
Jag brukar komma igång hyffsat varje vår med kanske 3-4 joggingpass/vecka. Men efter 3-4-5 veckor nånting åker jag alltid på nån förkylning med halsont och sen kommer jag aldrig igång igen.
Det som vanligtsvis funkat bäst för mig för att inte lägga av är när jag har förbestämt med nån polare att springa vissa dagar och man måste ringa för att "avboka". Det brukar bära emot att "fega ur"
I år springer jag själv men hittade denna sidan nyss som jag tror kommer hjälpa mig statestikfreak som jag är. Jag springer ganska långsamt men vill ändå veta hur långsamt det går och försöka springa mindre långsamt nästa gång...och nästa.
Henrik Arnell
1966 • Stockholm
#3
24 april 2008 kl 18:08 Redigerad 24 april 2008 kl 18:09
Gilla
Det bästa för mig är att anmäla mig till någon liten löptävling, vilket leder till att man blir tvungen att komma ut och träna inför tävlingen för att inte göra bort sig och vara tvungen att gå halva vägen. När man så har klarat av denna, så kan man hitta någon annan liknande utmaning. Jag började med en lagtävling, där vi var ett gäng otränade 40-åringar som satsade tillsammans. Då fick man det där sociala tvånget att inte banga, vilket var bra för oss alla. Nu kör vi den här tävlingen varje år, det har blivit en bra tradition och ett trevligt sätt att ses om inte annat.
1963 • Stockholm
#4
24 april 2008 kl 19:16
Gilla
Håller med Henrik, att anmäla sig till en tävling är bra, förslagsvis i slutet av sommaren så att du har lite tid att träna. Det gjorde jag, anmälde mig till Midnattsloppet och talade om det för typ alla jag kände, ungefär som när folk slutar röka;-) Hade blivit väldigt pinsamt om man dragit sig ur... Sen gäller det förstås att varva löpning och gång i början, och ta det lugnt!

Lycka till!
1975 • Malmö
#5
24 april 2008 kl 19:27
Gilla
För mig har receptet varit att hellre springa kortare sträckor och ofta, än långa och sällan. Långa sträckor har givit mig träningsvärk från helvetet medan kortare bara har varit roliga!

Att ha en träningskompis har jag upptäckt är en grym motivator på ´äldre dar´. Man backar inte gärna ur ett träningspass man bokat in med någon annan.

...och framför allt - så måste man ge det lite tid. Allt blir inte jättekul första gången. Man måste hitta sitt löpsteg, sin känsla, sin takt, sin favvo-runda...

Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#6
25 april 2008 kl 18:14
Gilla
Hej. Jag rekomenderar inte att anmäla till tävling. Att löpa handlar, för mig vill jag poängtera, inte om tävling utan att må bra. Den bästa motivationen för mig är när jag märker resultat genom att bli piggare, gladare och orka mer. Jag är dock inte emot att tävla, siktar själv på maraton nästa år, men om man siktar på det för tidigt är det lätt att man pressar sig för hårt, vilket leder till överträning och skador, då blir löpning ett elände. Ta det lugnt i början, se det långsiktigt. Börja med promenader några veckor och gå sedan över till att jogga korta sträckor växlat med gång, osv. Snart märker du resultat.

Själv gick jag i fällan att börja för hårt och fick en massa problem med det. Min egen erfarenhet av detta gör att jag tror på att inte stressa genom att fokusera på sträckor och tidsresultat utan på att ditt eget välbefinnande blir bättre.

Lycka till
/K-J
Susann J
1964 • Växjö
#7
25 april 2008 kl 20:21
Gilla
Hej!
Tidningen Iform har ett bra upplägg på sin hemsidan hur man kommer igång, sakta men säkert, där man tar ett steg i taget. Första passet tror jag att man är ute ca 6-7 minuter om jag inte misstar mig. Det tycker jag var en bra morot förr om vårarna när jag steg ut ur mitt ide. Nu börjar jag faktiskt kunna hålla igång även under vintern, på något sätt. Kul? Nja... men hälsan måste få sitt.

Trots att jag är en mycket dålig (om man ser till mina löptider) löpare så har jag köpt mig en "arsenal" av tekniska hjälpmedel. Jag älskar att se mina resultat. Jag har en Nike+ sändare i skon som jag kopplar till min iPod, och en pulsmätare. Sen fyller jag i mina resultat antingen här på Jogg.se eller i ett excell-ark. Det driver mig frammåt. Har jag väl köpt in dyrare prylar, så "måste" jag ge mig ut. Och det är hur kul som helst att se att jag faktiskt blir lite, lite bättre från år till år, trots att jag blir äldre och äldre.

Lycka till, och ge inte upp. /SJ
Patric Bergkvist
1986 • Lysekil
#8
25 april 2008 kl 20:32
Gilla
Hejsan!

Tack för alla tipsen, men någon tävling blir inte till att anmäla mig i, ska mest ut å sprinag för att gå ner lite i vikt + att jag vill komma iform igen, älskade att träna förr innan jag latade till mig..

Och susann: Vad är de för skor å grejjer du har? verkar ascoolt faktikst :) någon länk till dom?

//P
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.