Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 119048 visningar

Ont utsida höft.

Jonas Jansson
1979 • Skövde
#1
29 maj 2012 - 23:23
Gilla 
Jag har nu i över en månad haft ont i min höft, smärtan är precis vid ytterkanten av höftbenet och kommer när jag belastar benet t.ex vid gång och givetvis löpning.
Smärtan är aldrig något problem när jag är ute och springer utan den kommer ofta dagen efter ett pass och sen kan den sitta i flera dagar. Smärtan är också värst dom första 10-20 stegen, men går jag en längre sträcka kan den nästan försvinna. När jag springer så känner jag som sagt av den men den eskalerar aldrig så mycket att jag måste bryta passet.
Dessvärre har jag inte riktigt lyssnat på min kropp utan tränat lite för att inte tappa formen till två tävlingar här i maj bland annat GBG-varvet och efter just varvet har det varit ganska besvärligt (men jag persade med över 7 min så det var kanske värt det!?)

Men nu har jag inte löptränat något sen GBG-vavet, men jag har fortfarande lite smärta lite då och då när jag går.

Jag har försökt söka på nätet och min fundering är om det kan vara nån slemsäck i höften som kan vara inflamerad. Jag har tidigare haft problem med löparknä och har därför utfört den vanliga stretchövningen för att förebygga löparknä, kan detta ha "skadat" höften?

Vad tror ni det kan vara och vad kan jag göra för att komma ut i spåret igen. Jag har försökt få tid hos nån sjukgymnast men väntetiden är typ 6 veckor här så det dröjjer några veckor till. Kan vårdcentralen hjälpa mig tror ni, börjar bli desperat….
Anette Fellenius
1965 • Göteborg
#2
30 maj 2012 - 06:48
Gilla 
Ett tips är att försöka komma till en ortoped, ev behövs remiss från vårdcentral (en sjukvårdsförsäkring är att föredra för att slippa alla väntetider). Min man hade problem som liknar ditt (?) och det visade sig vara en rejäl inflammation i den stora muskeln eller muskelfästena kring höften och fick en "hästkur" på 10 dagar med något voltarenliknande antiinflammatoriskt, för att sedan följas upp med sjukgymnastik.
Hoppas du blir bättre snart!
1952 • Varberg
#3
30 maj 2012 - 09:07
Gilla 
Som du beskriver dina besvär på utsidan av höften tycker jag det liknar trochanterit. Du kan kolla vidare på det. Tror inte din stretching varit orsaken om det inte är extrema grejer du kört.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#4
30 maj 2012 - 09:54
Gilla 
Jag har haft detsamma, ont i höftkammen, men det var inte trochanterit.
Blev bättre med stretch.
Försökte hitta någon bild på vad jag gjorde men får försöka förklara i stället.
Jag hade ont på höger sida.
Stå mot en vägg/pelare och luta mot väggen med vänster hand, kroppen i 90 grader vinkel dvs axel mot vägg, inte mage mot vägg.
Stå på höger ben, flytta vänster fot till höger om höger fot, en bra bit, typ 30cm. Tryck höften utåt (höger).
Då skall det dra i "det onda".
Blev nästan omedelbart bättre.
Kan vara värt att prova...
Elisabeth
1966 • Bromma
#5
30 maj 2012 - 10:53
Gilla 
Jag fick diagnosen begynnande artros för ca ett år sedan när jag hade liknande besvär med min höft. Hade smärta i höften som strålade ut i skinka och ljumske och ner mot knäet. Oftast hade jag mest ont vid vila.
Fick hjälp av sjukgymnast med program för styrka och stretch. Idag är jag nästintill smärtfri, tränar som vanligt och lite därtill.
Jenny P
1970 • Nyköping
#6
30 maj 2012 - 14:17
Gilla 
De flesta onda höfter beror på att man är sned och att höften tippar. Gå till en bra kiropraktor innan problemen blir värre (som de blev för mig).
Be även att få tips på stretchtövningar för just din höft. Jag sprang som en galning under en period och ignorerade helt mina problem. Snedbelastningen ledde till inflammation i höften och total löpvila under en längre period. Nu är jag på banan igen. Styrketränar en dag i veckan och stretchar så ofta jag börjar känna något. Bålstabilitet är även skitviktig för höfterna. Lycka till!
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#7
30 maj 2012 - 14:26
Gilla 
Oj, oj. Tipsen haglar in. Klart att det alltid är bäst att söka medicinsk hjälp men jag kan inte låta bli att komma med tips jag heller!

Jag hade tidigare ont på samma ställe som du men jag blev avhjälpt genom att strecha ut höften och utsidan på knät. Här är bra tips på klassisk strechning: http://www.youtube.com/watch?v=kRIhzzfNqUY http://www.youtube.com/watch?v=bsOoW0nqbJI&feature=relmfu

Känn efter om det drar på det onda stället. Det kan vara bra att prova att rotera lite med höften fram eller tillbaka för att hitta rätt.

I övrigt håller jag med Jenny här ovan. alla är vi lite snea.

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
30 maj 2012 - 14:32
Gilla 
Angående snedheten i höft :

Sacro-iliaca-leden som är en stramled (dvs ytterst lite rörlig normalt) i bäckenet mellan korsbenet (sacrum) och tarmbetet (ilium) är ganska ofta lite skadad/låst efter överrörlig hos t ex asfaltnötare.

Det kan som Jenny skrev leda till obalanser som funktionellt sett ett kortare ben, men inte behöver innebära lika stor skelletlängsskillnad på benen.

Det kan ge problem lite var stans, t ex ischiasliknande och ljumsksmärtor. Jag har förstås haft båda :-) och tydligen även höftsmärta.

Bra sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater kan bl a med manipulation tillrättalägga sacro-iliaca-leden och ge styrke- och stretch-tips för att stabilisera bäckenet.

Jonas Jansson
1979 • Skövde
#9
30 maj 2012 - 21:13
Gilla 
Tack så mycket för all input och intressant läsning.
Den första stretch övningen i Stinas inlägg är precis den jag har kört ganska frekvent just för att undvika löparknä. När mina höftsmärtor började komma så blev jag orolig att det var mitt strechande som hade ställt till det och har efter det inte använd denna övning. Därför är det lite intressant att några av er rekomenderar just strech för att bli av med mina problem.

Men lite lustigt är det också att en sjukgymnast som jag står i kö hos ringde ikväll och erbjöd mig en avbokad tid den 11 juni, så det känns bra att ha tid nu i alla fall.

Jag får nog ha lite is i magen och avvakta till jag pratat med sjukgymnasten, men kanske provar jag att strecha lite lätt och ser hur det känns!

Hoppas bara jag får ordning på det i tid så jag kan börja träna inför höstens utmansin Lidingöloppet...
Marianne Persson
1959 • Kramfors
#10
30 maj 2012 - 21:25 Redigerad 30 maj 2012 - 21:29
Gilla 
Jag har haft ont på samma ställe. Det slutade med att muskelfästet gick sönder. Elbehandling hos sjukgymnast och streching blev behandlingen. Är inte riktigt smärtfri hela tiden trots att det har gått åtta månader. Men det blir bättre.
Jonas Jansson
1979 • Skövde
#11
14 juni 2012 - 17:14
Gilla 
Hej igen!
Nu har jag varit hos en sjukgymnast och han var ganska säker på att detta rörde sig om något muskulärt problem. Troligtvis har jag nån slags överansträngning/inflamation i höften.
Vid undersökningen masserade han det onda området på höften för att släppa på spänningarna och öka blodcirulationen. Jag fick order om att göra detta flera gånger om dagen och även stretcha höften med den övning vi pratat om tidigare i tråden. Jag skulle även stretcha rumpmuskeln för den var väldigt "stram" på mig och detta kan ha varit en bidragande orsak till mitt problem. Han satte även på en blå special tejp över höften. Han sa att endel kan uppleva att den kan hjälpa tillfrisknandet eller så märker du ingen skillnad.

Men det som var mest positivt är att jag fick hans godkännande att börja springa igen, men i måttlig dos till en början.

Så nu är jag tillbaka i spåren och stretchar och masserar för fullt och hoppas att jag blir symptomfri om ett tag.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#12
14 juni 2012 - 18:02
Gilla 
Skönt att höra att du fått hjälp.
Jag tycker trots det att du skall söka dig till en Naprapat t.ex.
Om det nu är så att din onda muskel beror på snedhet eller Sacro-Iliaca som Bo beskrev ovan, så kommer du kanske att bli bättre temporärt. Om du inte får snedheten korrigerad så kommer det garanterat tillbaka. Muskelvärken är ju bara ett symptom på något...
Själv går jag en par, tre gång om året och drar min höft rätt. Har haft den sned så länge så den väldigt enkelt "åker tillbaka" i fel läge. Känns direkt med smärta utsidan höften, typ vid höftkammen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.