Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4583 visningar

Hur mycket tappar jag på 4veckors vila

1981 • Sundsvall
#1
2 juli 2012 - 19:46
Gilla
Ett par dagar efter Sthlm Marathon small det till nånstans i vaden/knät, och nu efter åtskilliga besök hos naprapater, sjukgymnaster och allmän läkare har jag fortfarande inte fått någon riktig diagnos. Har "fuskat" ett par gånger ocg testat springa några kilometrar åt gången med resultatet att det gjort ännu ondare dagen efter.

Nu börjar det äntligen kännas någorlunda okej, tänkte våga mig på att testa om det går å springa nån dag till veckan.

Nu till min fråga; hur mycket av konditionen och syreupptagningsförmågan har jag tappat på dom här veckorna tror ni? Har fått ställa in tex jubileumsmaran och satsar nu mot sthlm halvmarathon som realistiskt mål, är det möjligt att fortfarande göra en bra tid där trots nästan en månads skadefrånvaro?
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
2 juli 2012 kl 19:52
Gilla
ibland kan oplanerad vila efter lång period av överträning göra underverk för prestationsförmågan.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
2 juli 2012 kl 20:05
Gilla
En tumregel som kan ge viss vägledning är att en tids löpfrånvaro kan i stort sett tas igen med dubbelt så lång tid återupptagen träning. så ett lopp i början av september efter vila hela juni är möjligt att prestera rätt bra i.
Ju mer nybörjare man var i maj innan vilan desto fortare går det dessutom.
NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#4
2 juli 2012 kl 20:13
Gilla
tänkte du springa en mara det första du gör när du varit "sjukskriven" i en månad? då kan du ju räkna med återfall. jag kan inte datumen på de events du nämner så ja får ingen tidsuppfattning.

men svar på din fråga: vet ej, en veckas uppehåll anses i många fall bara skonsamt och bra för din prestation. vissa vilar i en vecka inför något stort och något som kommer vara mycket påfrestande. mao, en vecka är coolt. ytterligare tre veckor, vet ej :) men tips är att underhålla konditionen med alternativ träning nästa gång detta händer. simma eller ro lär väl va ok för din vad.
1971 • Nykvarn
#5
2 juli 2012 kl 20:20
Gilla
http://caballo-negro75.blogspot.se/

Här är en kompis som varit borta från regelbunden löpträning efter flera månaders knäbesvär men nu väldigt snabbt kommit tillbaka till tidigare nivå efter bara någon månads regelbunden träning.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#6
2 juli 2012 kl 20:21
Gilla
Jag var borta ca 70 dagar pga ljumskproblem. Gick en del med 12 % lutning på löpband, cyklade motionscykel osv men det blev ett rejält tapp. Det tog mig dock ca en månad efter uppstart att komma tillbaks i samma form. Se http://alfarunner.com/2012/06/18/upphamtningen/
samt veckoträningen http://alfarunner.com/2012/06/30/veckans-traning-25-30-juni-2012/
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
2 juli 2012 kl 20:36
Gilla
Anders, det är inte "testa om du kan springa nån dag till i veckan" som får dig hel och i form. Förstår att du är frustrerad av att inte ha någon diagnos men så länge det gör (mer) ont när du springer eller efter att du har sprungit så har du nästan säkert gjort för mycket av det. Prio 1 måste vara att bli hel.
Har du inte åtminstone fått kläm på vilken muskel/sena som är berörd? För då brukar det vara läge att styrketräna (försiktigt till en början). När du är smärtfri om du inte springer kan du börja prova men testa larvigt lite första gången, kanske 500m? Känns det nada då och dagen efter kan du nog dubbla redan dagen efter. Och en gång till. Sen en vilodag och 3km i fjärde försöket. Känns det nåt så ta en vilodag och minska längden. Lätt och mjukt ska det vara. Känns det OK så öka gradvis på känsla men försök hitta någon styrketräning att köra parallellt annars är risken rätt stor att det kommer tillbaka. Lycka till!
1981 • Sundsvall
#8
2 juli 2012 kl 22:09
Gilla
Nej, jubileumsmaran har jag gett upp för länge sen, men Sthlm Halvmarathon är ju i september och tills dess hoppas jag kunnat få några mil i benen.

Oldboy; jag vet, men abstinensen är helt sjuk, har slutat snusa flera gånger och det är en barnlek jämfört med att inte få springa, särskilt nu på sommaren! Jag har vart till tre olika naprapater, alla är inne på att det är muskelfästen strax ovanför vaden som är överansträngda/inflammerade. Problemet är att jag inte har ont just där under löpningen utan snarare på utsidan av knät, i början kändes det som om benet skulle gå av varje gång jag belastade det, konstiga är att det inte gör ont när jag trycker eller klämmer där, bara när benet böjer sig.

Senaste naprapaten jag var till konstaterade iaf att det var nån sena eller led som var sned i knät och knäckte till den, efter det försvann faktiskt värsta smärtan, så därför tänkte jag våga mig på å testa imorn.

Har även bokat tid hos idrottsdoktorn dan leijonwall i sthlm, för av allmänläkarna på VC får man ingen hjälp, tyvärr är dom ju helt okunniga och ointresserade av idrottsskador.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
2 juli 2012 kl 23:58
Gilla
Låter som om du är på rätt väg. Men jag upprepar: styrketräna! Om det var en vadmuskel som hade överansträngt fäste är det läge för vadmuskelträning. Den får göra måttligt ont som jag förstått saken. T ex gå ner på huk på ett ben, omväxlande med andra benet sträckt framåt resp bakåt utan att det belastade knät faller inåt eller utåt. Jobbigt, fick övningen av en naprapat som fått den av en löparcoach, det var när jag själv hade lite ont i en sena på insidan av knät. Inte säkert att just den övningen är vad du behöver men den skadar nog inte. Din senaste naprapat, som verkar ha hittat felet, borde ha gett dig någon övning.

Om snedställningen var grundorsaken så hinner du komma i bra form till halvmaran, ses där!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.