Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 16945 visningar

Hypothyreos, viktuppgång & viljan att springa

1970 • Grums
#1
3 juli 2012 - 14:08
Gilla
Fick i mars 2012 diagnosen Hypothyreos, thyreodit samt utmattning. Innan jag fick min diagnos kände jag en förlamande trötthet samt en hel räcka symtom som tillhör hypothyreosen.
Har medicinerat med Levaxin i 3 månader nu och jag börjar så smått att må lite bättre. TSH ligger fn på 6,2 och T4 på 13 så jag är inte inställd på medicinen riktigt än utan det får ta ytterligare tid. Äter just nu 50 mg Levaxin/dag.
Jag har ökat massor i vikt och har nu lyckats börja gå ner. Än så länge "bara" 4 kg på ca 1,5 månad. Detta är så ledsamt att jag bara vill gråta. Håller mig till en diet som mera likanr GI där jag lagt mig på ett underskott på 500 kcal till min aktuella aktivitetsnivå.
Jag försöker gå, träna yoga & ska idag börja jogga lite smått. Problemet är bara att jag samlar på nåt vansinnigt med mjölksyra på en gång. Det försvinner efter ett tag oftast men är så vansinnigt irriterande att detta kommer varje gång. Jag mår bättre av att röra på mig, men tyvärr så har jag inte kroppen med mig känns det som........

När blir det bättre? Nån som har erfarenhet av detta för det är minst sagt rent knäckande ibland att få mjölksyra bara att gå uppför en trappa??
Tanken är nu att börja med löpningen igen och med Iforms program för 5 km men VÄLDIGT försiktigt......

Tacksam för svar
2006 • Alingsås
#2
3 juli 2012 kl 15:47
Gilla
Hypothyreos är väl det som Erik Hörstadius har. Han skriver krönikor i Runners world om sina vedermödor med att gå ned i vikt. Som jag fattat det har han börjat få lite resultat nu efter att fått mediciner.

That´s all I know.
1979 • Växjö
#3
4 juli 2012 kl 09:50
Gilla
Maritha, det tar tid att ställa in Levaxin-dosen. Jag fick diagnosen Hypotyreos 2008/2009 och nu, 2012, ligger jag på en dos som funkar för mig. Jag har ett TSH kring 1. Om det är samma variant av sjukdomen som jag har så stänger din sköldkörtel gradvis av och då måste dosen justeras allteftersom, så det blir framsteg och bakslag om vartannat.

Det handlar också om att veta vad som är bra, att våga stå på sig när man känner att man ligger fel i dos och att ha rätt läkare. Jag hade en VC-läkare som inte alls var insatt i sjukdomen och han tyckte att ett TSH strax under 4 var ok eftersom det är där gränsen går enligt allmänna rekommendationer, men ligger jag på 4 i TSH mår jag skit och jag fick strida för att få justera dosen. Nu går jag även hos specialist.

Jag ligger på 150 mikrogram 5 dagar/vecka och 125 mikrogram 2 dagar. Någon jätteviktnedgång att tala om har jag inte upplevt, däremot märker jag snabbt när dosen är för låg - då slår alla symptom tillbaka och vikten börjar krypa uppåt.

Är det nåt du undrar över får du jättegärna skicka ett meddelande!!


Mia Widstrand
1968 • Nantes
#4
10 juli 2012 kl 21:03
Gilla
Hej, Jag har också hypotyreos och medicinerar med levaxin 125 mikrogram. Jag har ätit levaxin i två år nu. Jag har nog inte hittat min dos till 100%, men det börjar bli bättre.

Förut hade jag ofta problem med vader och hälsenor men detta har blivit mycket bättre senaste halvåret. Förut tyckte jag att jag "sniglade" fram (ofta över 7 minuter per km) men nu kan jag, en bra dag, springa milen under 60 minuter i alla fall. Det hela går åt rätt håll, men långsamt. Du måste ha tålamod... Och tveka inte att blanda långsam jogg med gånginslag, det gör jag fortfarande då och då

Jag är med i Sköldkörtelföreningen. Där hör jag berättelser om tjejer (sjukdomen är mycket vanligare för oss) som inte ens orkar gå en promenad, så illa kan det vara. Men jag lär mig också jättemycket och får tips från de mer erfarna i föreningen.

Du kan skicka meddelande till mig också om du vill.
Jessica
1973 • Hägersten
#5
10 juli 2012 kl 21:54
Gilla
Jag har också märkt en skillnad i löpningen sedan min Levaxindos justerats och TSH ligger på rätt nivå, ca 1. Men det tar tid. Kämpa på!
1981 • Norra Kedum
#6
10 juli 2012 kl 23:31
Gilla
Har också diagnosen hypotyreos och har medicinerat 50 mikrogram i över ett år.
Jag vet inte mina nuvarande värden, har testat några gånger under tiden men aldrig fått veta mer än att de ser bra ut. Har ni frågat efter värdena eller talade dom om det direkt?
Vikten går stadigt uppåt hur jag än bär mig åt klänns det som.
Förfallet började med en knä operationi början av december 2010 sen strejkade kroppen med värk och orkeslösket. Ville mest bara gå och sätta mig på en stol och sitta kvar där. Började med Levaxin på våren efter. Slutade iofs i samma veva att äta mjölkprodukter då det bidrog till orkeslöshet och ont i kroppen och då blev jag piggare har senare även uteslutit rött kött men min Gi baserade kost blev mycket besvärligare att hålla då mjölken försvann, många mellanmål bestod av keso/kesella mm. Nu är det alttför ofta det blir mackor istället.
Allt detta gör mig väldigt frustrerad då jag tidigare gått ner många kg och var relativt vältränad ( två tjejklassiker en riktig och tre gbgvarv avklarat) men nu har jag gått upp hälften av de kg jag blev av med och har fullt upp med att springa 2 km:(
Ska nog ringa VC i morrn för att ta reda på vad värdet ligger på.
1970 • Grums
#7
11 juli 2012 kl 21:14
Gilla
Tack alla för svar! Jag har läst på en massa forum och annat så jag har blivit helnoijig över detta med hypo.
De flesta skriver att dom mår bäst med ett värde under 1. Som tidigare frisk har jag legat på 0,5 och under. Verkar som de flesta får tampas med läkare med väldigt varierande kunskapsgrad i detta.
Vaderna och framförallt hälsenorna är hemska men jag anar en liten liten förbättring senaste veckan.......

Jag hade ju satt ett mål till nästa år att springa Sthlm Marathon men det kan man ju undra nu hur det blir med den saken........kanske får bli en mara med gång varierad med löp. Just nu är bena så tunga så tunga så jag tror jag fått bly i dom......

Jenny; ring VC. Du har rätt att få veta dina provsvar och även få hem kopior på dom. Kanske behöver du behöver justera ditt Levaxin till 75 mcg istället.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.