Löpning Träning 12 inlägg 32713 visningar

Viktuppgång dagen efter träning??

Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#1
8 maj 2012 - 09:18
Gilla
Jag är just nu inne i en period då jag försöker att minska mina kg, MEN då jag väger mig på morgonen efter att jag sprungit dagen innan så visar det ALLTID att jag ökat ca 5hg efter det!! VARFÖR?? Kan det va som jag tror, att musklerna dagen efter en runda binder vätska? eller någon som har nån annan teori! Tacksam för alla teorier då det inte kan bero på att jag ätit mer den dagen då jag just nu enbart käkar ersättningar..så kalorierna per dag är exakt desamma men vikten dagen efter träning alltid högre än dagen innan..
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
8 maj 2012 kl 09:29 Redigerad 8 maj 2012 kl 09:33
Gilla
Om du mest har bränt fett under t ex ett långsamt milpass kan kroppen välja att lagra upp glykogen i musklerna och varje gram glykogen binder omkring 2.7 ggr så mycket vatten i upplagringen.

Speciellt om träningspasset kommer efter flera dagars vila och ganska kolhydratfattig kost då mnskar glykogenlagren efter ett tag och under den tiden kan faktiskt därför en kortvarig viktnedgång ske.

Tr'änar man varje dag blir det däremot inte lika dramatiska effekter eftersom man då dagligen tömmer och fyller på glykogendepåerna vid normal träning och kost.
Efter ett långpass, för en som tränar dagligen, kan dock med rikligt kolhydratintag efter på liknande sätt kroppen lagra upp extra mycket glykogen vilket kan ge större lager och vikt än innan långpasset.
1965 • Kungsholmen
#3
8 maj 2012 kl 09:44 Redigerad 8 maj 2012 kl 09:44
Gilla
Jag går alltid ned ett par hekto under perioder av träningstorka och direkt upp lika mycket då jag intensifierar träningen. Det måste vara någon allmän effekt i kroppen som gör att träning tillfälligt binder mer vätska. Kanske som Bo är inne på att träning stimulerar till ökade glykogenlager.

Har för mig att jag sett någon referera till detta som "säleffekten" men kan inte hitta något då jag googlar.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
8 maj 2012 kl 09:46 Redigerad 8 maj 2012 kl 09:47
Gilla
Högst sannolikt minskande glykogendepåer i benmusklerna i viloperioder och därmed ca 2.7 ggr så mycket vätska som samtidigt försvinner. Sedan kommer omvänt en uppgång vid återupptagen träning då glykogenet ökar och binder vatten.
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#5
8 maj 2012 kl 10:14
Gilla
@Maria: Spännande med en viktresa, jag är själv inne i en sådan sedan ett par år tillabka! MEN, ha inte så bråttom, det är inte så att ett träningspass ger ett direkt utslag på vikten. Min personliga erfarenhet av hur min kropp fungerar är att den är "trög", dvs det kan ta en till två veckor innan något händer om jag intensifierar min träning, eller är extra noga med min diet. Det märks absolut inte redan dagen efter, utan som sagt det tar många dagar. Samma gäller omvänt, tex efter semester eller jul så ökar inte vikten dagen efter julmiddagen, utan smyger sakta uppåt efter någon vecka.
Mitt råd till dig är att inte väga dig så ofta, att använda måttband för att se förändringar i kroppen och ha tålamod. Lycka till!
1977 • Eskilstuna
#6
8 maj 2012 kl 10:42
Gilla
Jag är nog inne på Lenas linje även om jag inte håller med om att man inte skulle gå upp direkt efter ett matintag.
Att räkna hekton eller enstaka kilon från dag till dag känns rätt meningslöst.
Hinkar jag i mig en liter vatten på kort tid så visar vågen 1kg mer på direkten. Det samma efter ett matintag, vikten går upp motsvarande det du stoppade i dig (momentant naturligtvis).
Man kan väl väga sig varje dag om man vill det, men det är först när man plottar alla mätningar i ett diagram och ser trenden som det blir intressant ur ett "gå ner i vikt" perspektiv.

Diskussionen om glykogendepåer osv är ju intressant, men om man har som mål att gå ner 5, 10, 50kg eller vad det nu må vara, så tror jag inte man ska hänga upp sig på att förklara små variationer i vikten, utan se den stora bilden istället.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
8 maj 2012 kl 10:46 Redigerad 8 maj 2012 kl 10:47
Gilla
Re Henrik

Ja min förklaring var ju ett svar på hennes undran om den kortsiktiga förändringens (sannolika) orsak.

Naturligtvis har detta ingen reell betydelse för långsiktiga förändringar av vikten, vare sig det är nedgångar eller uppgångar och som mäts vid jämförbara tillfällen m a p muskelglyogendepåer väteskebalans m m.
1977 • Eskilstuna
#8
8 maj 2012 kl 11:36
Gilla
@Bo, Precis
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#9
8 maj 2012 kl 12:49
Gilla
Lena- Nu va det ju inte min vikt i sig jag hade tankar kring utan den tar jag sakta men säkert förutom just nu då jag kör en pulverkur o på så sett vet mitt exakta kaloriintag/dag..inte annars men just nu vill jag ha en kickstart! ...väger mig nästan aldrig var dag heller för den delen utan främst en ggn i veckan o mäter mig då även. Håller även med Henrik -skiter totalt i hekton hit o dit, meeeen har ju då som sagt märkt att just dagen efter träning väger jag oftast typ 5hg mer än innan OM jag nu vägt mig då! Men jag springer ca 3 ggr i veckan o de ggr jag vägt mig nu för att kolla just detta fenomen har det vart så varje ggn +ca 5hg, o jag tror Bo är inne på rätt spår, verkar som att det lagras efter träning nåt dygn..
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#10
8 maj 2012 kl 12:59
Gilla
@Maria: Då missförstod jag din fråga, svårt att genomskåda ibland;-)
Jag vill ändå framhålla att bara för att du äter exakt samma sak varje dag så väger du inte exakt lika varje dag pga tex intag av vatten, svettning, hur magen funkar, tidpunkt i månaden osv. Det var det jag avsåg med att se saker på längre sikt.
Det låter mycket troligt som Bo skriver att musklerna tar upp extra glykogen och därmed vatten. Bra att veta!
Heimo
1960 • Swe
#11
8 maj 2012 kl 22:51
Gilla
Jag ansluter mig till Engwalls teori(eller snarare sanning) då det bekräftat om vätskeansamling vid laggrad gram kolhydrat.
Lika sant är det att man ska se det i ett längre perspektiv än ngt/flera HG hit eller dit efter träning.
Intressant är också och som bekräftar(?) Engwalls åsikt är den när jag jämförde olika pass, dom som gick trögt/var orkeslösa resulterade ofta i lägre vikt än där kraften fanns kvar för en spurt in i carporten.
I den sistnämnda fanns mer glykogen+inbunden vätska kvar i muskulaturen är min slutsats.
En fundering:Binder den glykogen som lagras i levern också vätska ggr , knappt, tre?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
9 maj 2012 kl 19:49 Redigerad 9 maj 2012 kl 19:49
Gilla
Re Heimo

Sökning på nätet ger i vart fall att glykogenet i levern binder vatten.

Storleken är jag mer osäker på men det hävdas på några ställen att det är samma 2.7 ggr så mycket vatten som binds.

Eftersom levern uppges bestå av ca 10 % glykogen tolkar jag det som att vatten utgör en ännu större del drygt 1/4, fast kroppen är ju mest vatten så det verkar väl snarare snålt :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.