Löpning Övrigt 13 inlägg 1375 visningar

Viktuppgång rädd

Nora
#1
27 juli 2021 - 22:56
Gilla 
Vet inte i vilken kategori…men.
Hej. Jag har under 5 månader gått 20-25 tusen steg om dagen och ätit mitt bmr. Nu ska jag börja nytt jobb och kommer inte få in dessa stegen… kommer fortsätta äta enligt mitt bmr och undrar typ om min kropp vant sig vid träningen och kommer nu göra så jag går upp i vikt?
1966 • Karlstad
#2
28 juli 2021 - 06:23
Gilla 
Om du fortsätter inta samma energimängd och gör av med mindre än du brukar, och mindre än du intar, ja då går du upp i vikt.

Men du gör ju av med energi på jobbet också. Det går att röra på sig ”extra” på jobbet beroende på vad man jobbar med. Man kan prioritera rörelse på ledig tid och välja bort något annat. Hitta en balans mellan energi in och ut.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
28 juli 2021 - 10:24
2 Gilla 
Det mesta av vikten har med kosten att göra, det är väl nästan förbluffande lite _extra_ energi man förbränner genom träning, relativt kroppens grundförbränning. Men fortsätt äta bra och lagom, du verkar ju ha god koll på det. Försök få till så mycket du kan av träning och motion, kanske hinner du få ihop typ hälften av den stegmängd du har idag om du planerar att du verkligen vill försöka hinna med det i vardagen? Går det att kombinera promenaderna med något annat, t ex gå och handla, gå del av sträckan till/från jobbet? Eller testa att börja jogga lite försiktigt, lite mer tidseffektivt än att gå? Leta nybörjarprogram som är skonsamma och börjar med kombinationer av gå och jogga, tiden "på fötter" är viktigare än farten och hastigheten.

Lycka till, du hittar ditt sätt som passar dig!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
28 juli 2021 - 13:11
Svar på inlägg #3
1 Gilla 
Ja, jag tänker vanliga vardagsmotionärer.
1979 • Sveg
#5
28 juli 2021 - 15:58
1 Gilla 
Jag låg på ca 70-80k i våras men har haft en del krångel/sjukdom med en betydligt mindre träningsvolym som följd. Har vägt mig några ggr under de senaste två månaderna som jag pausat träningen och det har resulterat i att jag gått ner ca 4kg, är nu nära en vikt som jag tänkt ligga på 🙂

Lärdomen är väl att det är kosten som är avgörande och att det är där man ska lägga fokus på. Ät mindre så går man ner, att hålla på att krångla till det med gels, sportdryck, äta något extra för att man tränar är kontraproduktivt om man har som mål att gå ner några kg,vill man det så finns det tillräckligt lagrat i kroppen 😉
Göteborg
#6
28 juli 2021 - 16:49
1 Gilla 
När jag kan springa och ligger på 12-14 mil i veckan har jag svårare att hålla vikten.
Konstant hungrig och då äter man därefter , så inga problem att överäta trots relativt hög volym.
Min känsla är att om man tränar mindre så får man inte samma hunger och äter lika mycket.
1966 • Karlstad
#7
28 juli 2021 - 21:21
2 Gilla 
Ergo; Summan av energi in och energi ut.
Oavsett träning eller dieter.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
28 juli 2021 - 22:15
6 Gilla 
Förstår jag rätt i att du bara ätit din basalomsättning i 5 månader, utan att täcka upp för de 20-25000 steg du går om dagen? I så fall, vad är ditt syfte med att ligga på såpass mycket minus per dag?
Även om du drar ner på stegen kommer väl nettot vara ett underskott, om du äter bmr.

Kanske låter hårt, men det ringer för mig så många varningsklockor från detta inlägg. Är du rädd för att gå upp i vikt? Jag tänker att ibland ändrar sig livet, och självklart kommer det kunna påverka kroppen. Men man får ju kalibrera in sig efter hand. Och fokusera på vad man MÅR BRA av. Kanske går du upp något kilo i vikt. Kanske går du ner något. Kanske funkar det prima att köra på som du gjort, kanske måste du minska energiunderskottet för att orka prestera på jobbet. Variablerna är många. Men självklart kommer saker att ändras, du får väl se hur och anpassa dig därefter 😊

Enklaste sättet att hålla uppe stegen är i alla fall för mig att nyttja både innan jobbet, på lunchen och efter jobbet. Frisk luft är även en höjdare för att orka fokusera på jobbet 😊
1973 • Älvängen
#9
29 juli 2021 - 08:02
4 Gilla 
Jag har sett precis samma fråga, ordagrant, på familjeliv.se samt en snarlik i en grupp på Facebook.

Mitt förslag om du vill lära dig mer är att istället för att använda flertalet forum på nätet, så letar du upp en eller flera personer som faktiskt är bra källor på sånt här. Med alla blandade svar du kan få på dessa forum som du använder nu, så förstår jag att du varken vet ut eller in.

Sök på Jacob Gudiol på nätet så hittar du mycket matnyttigt om kost samt hur kroppen funkar vid träning.

I övrigt håller jag med Kajsa ovan; lite varningssignaler på ditt inlägg och att frågan går att hitta på fler ställen men med olika namn.
Anna
1983 • Duved
#10
29 juli 2021 - 10:45
3 Gilla 
Tidigare inlägg av trådskaparen: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=54179

Med den tråden i åtanke hoppas jag du kan hitta den hjälp du behöver. Kanske finns det sätt att söka hjälp anonymt, eller att chatta med någon om det är för stort steg att boka läkartid eller liknande? Har själv inte så mycket tips, men kanske någon annan i forumet har.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
29 juli 2021 - 13:05
Svar på inlägg #3
2 Gilla 
Jag inser att jag inte hade förstått helheten i frågan och önskar egentligen att mitt inlägg kunde tas bort, känns nu helt fel i sammanhanget.
1966 • Karlstad
#12
29 juli 2021 - 23:46
1 Gilla 
Förstår hur du tänker Monica men vi har ju bara svarat på en fråga utan vidare anamnes.
Hade frågeställningen innehållit fakta vi har nu hade det varit en helt annan liga.
Enskededalen
#13
30 juli 2021 - 11:42
Gilla 
Om man äter mer än man förbränner så går man upp i vikt.
Men 20-25 tusen steg om dagen? 15-20km om dagen eller vad det nu blir? Låter inte hälsosamt i längden.

En timmes väldigt rask promenad förbränner ca 300kcal om man är normalviktig kvinna. Går man typ 5km/h så blir det bara 250. Det är något du kan styra med kosten, om du behöver. Det är inte som att du kommer svullna 2kilo i veckan om du går mindre.

Men rent allmänt är det nog bäst om du hittar sunda matvanor som fungerar utan tvångsidrottande. Annars ligger du farligt nära anorexi, bulimi eller ortorexi.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.