Löpning Träning 6 inlägg 4462 visningar

Intervaller nybörjare

Anna H
1977 • Arboga
#1
31 juli 2012 - 17:16
Gilla
Jag har sprungit 4 mån,3 ggr i v,och varvat långpass,snabbpass,fartlek och underhåll. Men skulle behöva få upp syreupptagningen ,då är det intervaller som saknas?
Vad/ hur börjar jag?
HR
1972 • Stockholm
#2
31 juli 2012 kl 17:45
Gilla
Ja, jag vet inte vad man ska säga, du har ju noll loggat, så man kan ju inte se hur utvecklingen varit.

Du skriver ingenting om hur dina pass ser ut så det finns inget att basera ett eventuellt råd på. Vad är ett långpass för dig? Vad är ett snabbpass för dig? Hur ser fartleken ut?

Tre gånger i veckan med varvade långpass, snabbpass, fartlek och underhåll skulle jag vilja säga är ett upplägg där det inte fattas någonting. Intervallerna kan du lika gärna få i fartleken så utan att säga för lite eller för mycket så kanske du inte ens behöver annat än att fortsätta köra och öka intensitet och längd istället.

Anna H
1977 • Arboga
#3
31 juli 2012 kl 18:22
Gilla
Hm,okej. Mina långpass har varit en mil som längst,fick ont i ett knä och har inte vågat öka längden än,men nu känner jag inget av det längre. Snabbpassen har jag sprungit på 2 olika rundor som är 3 resp 5 km,då jag försökt springa dessa så fort jag kunnat. Pb på 3km är 18.15min och på 5km 30.39min.
Jag känner väl att jag blivit bättre men saknar lixom flåset,när jag tar i ordentligt känns det som jag inte får tillräckligt med luft.
1976 • Segeltorp
#4
31 juli 2012 kl 18:22
Gilla
Du kan även kolla in på träningsprogrammen här på jogg för att få lite tips http://www.jogg.se/Program/Traningsprogram.aspx i dessa är intervallträning en del av programmet,
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
31 juli 2012 kl 21:03
Gilla
Du förbättrar dig även med mängdökning t ex genom fler pass i veckan om du tål det för knät t ex.

4-5 x 1 km på 5.20-5.30 min med ett par minuters vila emellan är rimligt intervallpass.

På sikt är det alltid mängden löpta mil per vecka som är mest central även om fartpass är nödvändiga oxå. I ditt fall är du så ny som löpare så det är mest att låta tiden löpa och öka träningsmängden försiktigt gärna med ett fartpass per vecka.
HR
1972 • Stockholm
#6
31 juli 2012 kl 21:16
Gilla
Anna H; ok, då är vi med i nuvarande mängd, längd och tider.

Om knät slutat krångla kan vi hoppas att du kommit över det problemet tack vare att du sprungit dig starkare över den relativt korta tiden.

Intervallerna som Bo föreslår varvat med lite längre pass (runt milen) några veckor och efter det nytt försök på 3km och 5km då och då tror jag är kalas. På 5km passet kan du pröva att gå ut lugnt och försöka öka mot slutet, så att du försöker avsluta starkare på andra halvan av loppet.

Vill du helst bli uthållig (och därmed automatiskt lite snabbare på längre sträckor) så föreslår jag att du börjar springa längre än milen. Vill du bli snabbare på kortare sträckor så föreslår jag att köra lite mer intervallpass, men de ger inte alltid utslag på uthålligheten på längre sträckor, speciellt inte om du inte sprungit speciellt mycket innan.




Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.