Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 8173 visningar

Känning under höger knä (framsida)

Stefan
1977 • Skåne
#1
7 augusti 2012 - 12:31
Gilla
Hej,

Drog iväg på ett långpass (för mig) i söndags och allt kändes väldigt skönt fram tills kanske 1km från mål då jag stumnade lite och började känna mig stel på framsida under båda knäna.
Eftersom jag i stort sett var framme så fullföljde jag rundan - och har sen dess kännt att höger knä känns lite ansträngt.
Har inga problem med att gå etc och det är ingen direkt smärta, men man blir ju lite orolig om allt snack här inne om ömma knä.
Tog mig ett intervall-pass i morse och då kändes knät av den första uppvärmningskilometern (ingen direkt smärta, mer en känning). Kände sen av knät vid första löpsteget på höger fot varje intervall, men inte däremellan, kände dessutom av knät lite vid nedjoggen när tempot sänktes.

Man kan väl säga att ju långsammare (mer trippande) jag springer, destu mer känner jag av knät, medan ett bra tempo där jag har en mer rejäl fotisättning känns helt ok.

Vad jag har förstått av löparknä så gör det djävulskt ont vid ansträngning, men släpper direkt vid vila - och det kan jag inte riktigt identifiera mig med.

Någon som har en idé om vad jag har dragit på mig, och ännu bättre - en idé om hur jag blir av med det?
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
7 augusti 2012 kl 12:48
Gilla
Inte så säker på att du egentligen dragit på dig nåt speciellt annat än en överansträngning.
Tycker jag själv drabbas av sådant titt som tätt.
För mig brukar det hjälpa att byta skor nåt pass eller byta ut ett pass eller två mot cykel, dvs. alternera lite.
Stefan
1977 • Skåne
#3
7 augusti 2012 kl 12:53
Gilla
Betryggande svar, men nu när jag testade att gå i en trappa så kändes det mer än innan (framförallt på nervägen, men även lite upp).

Tog samma trappa i morse (uppåt) ca 1h efter passet och då kände jag ingenting.

Nåja, får väl ta det lugnt ett par dagar och träna annat...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
7 augusti 2012 kl 12:55
Gilla
Om det är under ytan av knäskålen, kan det vara chondromalacia patellae med irriterat brosk. Då hjälper knästräckningsövningar för framsidan av låret ett par ggr om dagen mot lite motstånd.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#5
7 augusti 2012 kl 14:04
Gilla
Provat att stretcha främre lårmuskeln ordentligt?
Låter ungefär som jag kände det när jag började tänka på stegfrekvensen och flera muskler, däribland främre lårmuskeln, fick jobba mer än dom var vana vid.
1975 • Sibbhult
#6
7 augusti 2012 kl 14:59 Redigerad 7 augusti 2012 kl 15:01
Gilla
Prova att Söka på hopparknä och se om du känner igen dig.

uppdaterar med en länk http://www.hopparknä.se/hopparkna-symptom
Stefan
1977 • Skåne
#7
7 augusti 2012 kl 16:31
Gilla
Skulle kunna vara hopparknä om man bortser från att det skulle göra ont vid vidröring/tryck.

Lite surt detta när jag precis var i skede att övergå till lite färre pass/vecka men samma längd.

Det positiva är dock att det var redan inplanerat en större mängd styrketräning istället, framförallt på ben.

Knästräckningsövningar skall det köras till förbannelse, stretching likaså.
Skulle dock tacksamt ta emot tips på bra stretchövningar för främre lårmuskeln, gärna med namn på övningarna så att jag kan googla fram en fin instruktionsvideo/bilder.
Stefan
1977 • Skåne
#8
11 augusti 2012 kl 20:42
Gilla
EN uppdatering och en fråga.
Jag har hållit mig ifrån löpningen sen tisdagens morgonpass och istället ägnat mig och alternativ träning samt rehab-övningar/stretch.
Jag känner fortfarande av mitt knä, så löpningen känns just nu avlägsen, men jag har däremot lyckats identifiera vart det onda sitter - nämligen på INsidan av knät (alltså, på framsidan och under knät, men på den sidan som är mot det andra benet). Är även öm om jag klämmer på den punkten.

Nu en fråga. I min ungdom fick jag konstaterat att jag hade 1 extra ben i vardera fot (vid ankeln ungefär) vilket i puberteten yttrade sig i våldsamma smärtor i fötterna. Jag gjorde då avgjutningar av mina fotvalv och fick inlägg därefter som stöd vilket tog bort det onda, dessa stöd använde jag under flera år men har de sista 10 åren kört helt utan. Jag har dock dessa stöd kvar, så är det en god idé att använda dessa inlägg i mina löparskor för att på så sätt stabilisera fötterna, eller är detta bara att skjuta sig själv i foten i det långa loppet (bildligt talat)?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
11 augusti 2012 kl 21:04
Gilla
Pröva först "knästräckningsövningar för framsidan av låret ett par ggr om dagen mot lite motstånd " + Voltaren 2 x 50 mg om dagen innan experiment med iläggen tycker jag.
Stefan
1977 • Skåne
#10
11 augusti 2012 kl 21:31
Gilla
När kan man börja löpträna igen (försiktigt alltså). Är det när smärtan är helt borta?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
11 augusti 2012 kl 21:45
Gilla
Nja denna skada, om det är chondromalacia patellae tycker jag själv var hyfsat godartad om man behandlar i tid med knästräckningar och kan nog joggas försiktigt för att kännas efter och gör det inte direkt ont tror jag man kan upprepa ungefär varannan dag tills det blir ännu bättre förhoppningsvis.
Stefan
1977 • Skåne
#12
11 augusti 2012 kl 22:34
Gilla
Låter ju bra det (även om det är ett par dagar kvar innan första testet av löpning kommer).
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#13
12 augusti 2012 kl 03:09
Gilla
Svårt att säga vad du råkat ut för. varför inte besöka en specialist i området? Min första reaktion när jag läste detta va hoppaknä. känns lätt igen om du har ont under knäskålen. tryck en till två fingrar upp under knäskålen o känn om det är ömt. Ibland får man trycka hårt men på fel punkt gör det riktigt ont.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
12 augusti 2012 kl 08:35 Redigerad 12 augusti 2012 kl 08:42
Gilla
För att försöka förtydliga vad jag menar är att om skadan känns i nivå i höjdled med knäskålen dvs bakom densamma kan det vara fråga om chondomalacia patellae. Eftersom det onda iblans finns i nedre delen av knäskålen är det inte så lätt att skilja från hopparknä.
Jag har förstås haft båda, och den förra är nog vanligare relativt tidigt i löparkarriären.
Om det gör ont om man trycker PÅ knäskålen någon stans gissar jag på chondromalacia patellae. Gör det ont något nedanför hopparknä.
Den senare skadan tycker jag var lite värre och krävde idrottsläkarbesök.
Stefan
1977 • Skåne
#15
21 augusti 2012 kl 19:13
Gilla
Varit hos naprapaten idag och räknar med att kunna löpträna någon gång i mitten av nästa vecka igen.

Frågan nu är bara hur jag skall lägga upp det hela? Vill ju inte göra om samma misstag igen och öka för mycket och för snabbt, men vill ju inte springa allt för kort heller.
Min tanke (önskan) är att springa 3 pass/vecka där jag nu kör enbart lugnt tempo, men skulle gärna se att längden på passen låg mellan 8-12km (typ ett på 8, ett pass på 10 och ett på 12). Kommer detta att vara möjligt, eller måste man börja om helt från 0 med rundor på typ 2km?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#16
21 augusti 2012 kl 20:30
Gilla
Vilken diagnos gav naprapaten och vilka åtgärder ?
Stefan
1977 • Skåne
#17
21 augusti 2012 kl 21:07
Gilla
Oj, kan inga spännande namn, men det var något med överansträngning och därmed ärrbildning vid ankfoten (där trydligen 3 olika muskler har sina fästen). Behandlades med chock-vågor och ska tillbaka nästa vecka för en omgång till.
Skall dessutom fortsätta med mina enbenta knäböj där jag koncentrerar mig på att hålla ut knät (det faller in normalt sett för mig på det benet).

Provsprang dock idag (typ 100m) på naprapatens order för att jämföra hur det känns jämfört med min testtur för 2 dagar sedan (då kunde jag bara springa ett par meter innan jag kände av knät). Kändes riktigt bra, en enorm skillnad mot bara två dagar sedan. Kommer ju att springa tidigast ett par dagar efter nästa chock-vågsbehandling så det är ju 1-2 veckor kvar tills löppass 1 (i bästa fall).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.