Löpning Skador & Rehab 31 inlägg 52930 visningar

Ont insida knä

cml
1988 • Göteborg
#1
13 september 2012 - 21:55 (Redigerad 13 september 2012 - 21:56)
Gilla
Hej, jag är ny här på forumet, har läst lite tidigare men skapade nu en användarprofil.

Jag är även ny löpare och har satt igång att springa efter ett uppehåll från det mesta som kan liknas vid motion på 2 år.
Innan jag började försökte jag läsa på så mycket som möjligt eftersom jag vet att det är lätt att ta i för mycket och vara för ivrig. Jag bestämde mig för att ta det försiktigt och följa ett program anpassat för nybörjare, och hoppade på ett program för att klara att springa en mil på 12veckor.

Allt gick kanon i några veckor, visst "kände" jag knäna, men tänkte att det var kroppen som vande sig vid den nya belastningen. Jag var också noga med att inte pressa mer trots att jag kände att jag definitivt kunnat springa längre än vad som angivits i schemat.

Tredje veckan kände jag att det här verkligen var något för mig, kände att det var jätteroligt med löpning och bytte ut mina gamla asics (riktigt gamla dojor) mot nya utprovade skor från löplabbet eftersom jag börjat känna att det gjorde lite ont i början av passen och även efteråt. Jag ville minska risken för skador så det kändes motiverat, men kanske var det för sent?

En och en halv vecka senare efter ett för mig ganska tufft intervallpass sa knäna att nu räcker det, båda knäna gjorde skitont på insidan av knäet, och även lite på framsidan under knäskålen. Jag lade då av direkt och har masserat in voltaren i en vecka nu. Vänster knä känns lite bättre men båda knäna gör fortfarande ont vid belastning.

Någon som har koll på vad det kan vara, och hur lång tid det brukar ta för att gå över? Jag var förbi på vårdcentralen och läkaren där trodde slemsäcksinflammation, men symptomen verkar passa in hyfsat på jumper's knee också.
Förstår självklart att jag måste ta det extremt lugnt när jag börjar igen men undrar om det är något jag kan göra för att hjälpa kroppen?

Det är extremt surt att efter att ha kommit igång och sprungit i drygt en månad nu inte kunna! Det var ju roligt det här, jag vill ut och springa igen =)!

< < < 1 2 > > >
Ronnie
1973 • Stockholm
#2
13 september 2012 - 22:21
Gilla
Aj, jag hade precis det där i somras. Jag fick det efter att ha bytt skor och sprang för mycket i de nya skorna. Jag upplevde inte att Voltaren hjälpte ett dugg. Träna annat som belastar knäleden utan att göra ont, stretcha, massera, byta tillbaka till de gamla skorna och sakta trappa upp löpningen var det som funkade för mig. Det tog ca en månad. När jag har kommit upp i långa sträckor ska jag testa att introducera de nya skorna igen på korta sträckor.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#3
14 september 2012 - 06:00
Gilla
Jag hade någon sena som fäste i den s k "gåsfoten" på båda sidor om knät, mest ont på insidan dock. Smörja hjälper lite.
Jag fick rådet att ta lugnt med Farstas ett tag, vila en vecka och springa lugnt o mjukt underlag i början. Men även att köra med gummiband runt fotleden. Sitt lite högre o fäst gummiband runt foten samt på ett dörrhandtag och pendla upp och ned med benen upp till minst vågrätt. Gör detta 30 ggr x 3 set gärna både morgon o kväll under viloveckan. Fortsätt med detta sen också. Jag gör det då o då. Märker resultat efter ca 3 dagar. Vet inte om det kan vara detta men stärka knäna är ju inte fel. Samt enbensböj o utfallssteg. Lycka till!
cml
1988 • Göteborg
#4
14 september 2012 - 18:39
Gilla
Tack Ronnie och Leif för era svar och tips.

Jag tror även jag på aktiv vila, och har under veckan försökt hålla igång ändå med lite promenader och även ett cykelpass för att få upp pulsen.

Skall definitivt prova tipset med gummibandet, som jag förstår det är det nästan "ben-curls", fast med gummiband? Låter det som en bra idé att fortsätta cykla? Även att börja försiktigt på mjukt underlag sen låter som en god idé.

Hur länge ska man vänta, ska smärtan vara helt borta innan man sätter igång igen?
Abbé Faria
1991 • Örebro
#5
14 september 2012 - 20:32
Gilla
Hade samma sak i sommras, blev aktiv vila 5 veckor, sedan var det helt borta, men lär dig från läxen när du blir bättre, öka försiktigt med distans och fart.
cml
1988 • Göteborg
#6
19 september 2012 - 19:27
Gilla
Det känns mycket bättre nu efter två veckor ( 2v imorgon), dock känns det fortfarande stelt i båda knäna, kanske speciellt höger. Smärtan är iaf borta helt under dagen, men även det lilla jag testat med belastning.

Jag har som jag skrivit tidigare, försökt att hålla mig aktiv under vilan, med främst promenader, men även ett par cykelturer.

Borde jag avvakta en vecka till för att vara på säkra sidan?
Sen har jag ett knästöd också, i neopren, är det något jag borde använda när jag sätter igång igen?

Tack =)!
Acke5
1959 • Göteborg
#7
19 september 2012 - 20:40
Gilla
Är det det här som du har drabbats av?
-----------------------------
Knee Tendon Bursitis
Pain and tenderness on the inside of your knee, approximately 2 to 3 inches below the joint, are symptoms of pes anserine bursitis of the knee.

Anatomy
The pes anserine bursa is a small lubricating sac located between the shinbone (tibia) and three tendons of the hamstrings muscle at the inside of the knee.

Cause
Bursitis, an inflammation of a bursa, usually develops as the result of overuse or constant friction and stress on the bursa. Pes anserine bursitis is common in athletes, particularly runners. People with osteoarthritis of the knee are also susceptible.

Several factors can contribute to the development of pes anserine bursitis, including:
- Incorrect training techniques, such as neglecting to stretch, doing excessive hill running, and sudden increases in mileage
-Tight hamstring muscles
-Obesity
-An out-turning of the knee or lower leg
-Osteoarthritis in the knee
-Medial meniscus tear

Här finns dessutom lite rehabtips: http://www.ndortho.com/Pt_Advisor-WEB/Pes_Bursitis.pdf
cml
1988 • Göteborg
#8
19 september 2012 - 20:56
Gilla
Det verkar vara precis det där! Lyckligtvis verkar jag också vara på bättringsvägen nu. Mina lårmuskler är definitivt korta, vilket i kombination med att jag ökat för snabbt låter som orsaken. Tjock är jag icke, 70kg och 185cm!

Kanon med tips för rehaben Acke!

Jag fixar alla grejor på listan där, så det borde vara ok att börja så smått, men jag känner att jag avvaktar några dagar till för säkerhets skull. Vill verkligen inte paja knäna igen, nu när jag äntligen kommit igång med löpningen och tycker att det är så kul vill man ju inte tvingas till att inte kunna!

Vad tror ni om knästöd, är sådana något att ha?

Än en gång, tack för alla tips och hjälp =)!
Anders Wilkes
1977 • Älekulla
#9
19 september 2012 - 23:08
Gilla
Jag hade ocksa problem i varas provade vila och cykeltraning istallet men det var forst nar jag kombinerade cykel med stretch raden pa lanken nedan som det gav resultat. Skumrulle stratchen (beskrivs i youtube klippet) gjorde underverk kandes det som och redan efter nagra dagrar var jag smartfri. Jag korde med en stump avloppror istallet for skumrulle. En petflaska kan ocksa funka. Kor numera dessa ovningar efter varje pass funkar kanon..
http://www.springjonas.se/2011/11/fem-stretchovningar-mot-loparkna.html

Ursakta avsaknaden av prickar...
Acke5
1959 • Göteborg
#10
19 september 2012 - 23:42
Gilla
@Anders. Det du skriver om är s k löparknä; "förkortad" sena på utsidan knät som skaver mot slemsäcken och orsakar inflammation.

Problemet i den här tråden sitter på insidan/nedanför knät
Anders Wilkes
1977 • Älekulla
#11
20 september 2012 - 14:04
Gilla
Jo jag vet insag att det jag hade inte var loparkna men likval hjalpte stretchovningarna mig! Jag hade ocksa ont pa insida kna, forst i det en sedan kom det andra sa sakteliga smygande och allt i kroppen sitter ju ihop sa det ar ju inte jattekonstigt ifall ett problem ter sig olika hos olika personer och omstandigheter.
cml
1988 • Göteborg
#12
20 september 2012 - 18:47
Gilla
Sådär, nu har jag precis varit ute en 5km-runda varav jag sprang ca 1.5km i väldigt lugnt tempo, varvat med gång. Detta för att känna hur knäna kändes. Kanske sprang jag lite mycket, men det är inte lätt när man vill!

Min summering av rundan är att vänster knä känns bra, det var inga problem. Höger knä kändes "stelt" eller "ansträngt". Jag vet att det är diffusa beskrivningar, men det är svårt att beskriva. Ont gjorde det iaf inte.

Jag tror att jag ska avvakta ytterligare några dagar och sedan börja så sakta.
cml
1988 • Göteborg
#13
21 september 2012 - 15:45
Gilla
...och nu dagen efter har jag en brännande känsla i båda knäna.
Blir till att fortsätta med rehab!
Richard Jevring
1972 • Stockholm
#14
21 september 2012 - 16:35
Gilla
Ola Johansson
1982 • Falun
#15
21 september 2012 - 18:32
Gilla
Jag har just nu för tillfället även jag ont i på insidan av högerknä ( vänster sida av knäskålen på högerknä ) jag har mest ont när jag sitter stilla tex nu vid datorn. Direkt jag suttit längre än 10-15 minuter och när jag ska resa mig får jag ont innan det blir varmt" Detta fick jag första gången efter jag sprungit en strecka på 15km ( van med 9-12 km ).
En naprapat sade att jag fått en inflammation och jag skulle vila en vecka bara och sedan kunde jag fortsätta igen.
Jag vilade 3! veckor för vara på säkra sidan, ingen träning alls förrutom ett cykelpass!
Sen startade jag springa igen lite lätt, 3km blev 5km-6km och när jag skulle köra milen igen första gången så kom smärtan direkt tillbaka igen runt 8-9km. insidan längst högerknäskål.
konstigaär att jag får inte alls ont när jag böjer knä, står på ett ben, böjt knä, ute och power walkar snabbt eller tex upphopp eller gå i trappor för den delen, jag får bara ont av sitta här vid datorn med böjt ben en längre tid, och när jag springer.
Kan kännas lite vid cykling ibland men väldigt olika, ibland känner jag efter 1km ibland känner jag ingentng alls när jag cyklar.

Så nu då.
Gick till en idrottsläkare och han säger mina vader/lårmuskler/fram och bak är alldess för korta och stela som gör att nån sena blir alldess för spänd runt knäet som ligger och skaver . Han gav mig uppgift att stretcha framsida/baksida lår/vader 10 gånger 30 sek i tre veckor! och vila från löpning. avklarat en vecka nu.
Så nu klarar jag av att sätta ner händerna på tårna ståendes nu iaf, yuippe! men smärtan i knä är fortfarande kvar.
Så jag ska köra detta 2 veckor till med vila från löpning och stretcha så sa han att detta skulle lösa sig.

Jag hoppas det .
Vill säga jag hade väldigt ont i smalbenen ( benhinnorna ) ? oxå men den smärtan gick ju att uthärda när man springer eftersom det släppte 9 av 10 gånger under löpningen.
cml
1988 • Göteborg
#16
21 september 2012 - 18:48 Redigerad 21 september 2012 - 18:48
Gilla
Verkar som vi lider av samma sak Ola, jag hoppas att det löser sig för dig med.

Även jag har börjat stretcha som en galning efter Ackes tips, jag tror att det är där skon klämmer, mina lårmuskler är alldeles för korta! Det stämmer ju in med vad din läkare sa också.

Kan ju tillägga att jag har långt kvar innan jag når tårna ståendes, typ sådär 20cm, vilket kan ge en indikation till hur korta baksidans muskler på mitt lår faktiskt är ^^!

cml
1988 • Göteborg
#17
25 september 2012 - 19:49
Gilla
Stretchningen ger resultat, det är inte många centimeter kvar nu till golvet =). Från 19.7cm till golvet från stående, till 6cm igår!

En sak jag märkt med stretchningen är att jag känner när det drar i senan som skavt mot slemsäcken innanför, så det gör lite mer ont någon timme efteråt, sen blir det bättre. Hur länge och mycket bör man hålla på att stretcha?

Min tanke är att köra vidare med 3 pass om dagen där jag stretchar baksida, framsida och insida lår, vader, och rygg fram tills på söndag, sedan gå ner till 2 pass om dagen.

Sedan har jag en fråga hur man ska lägga upp träningen när man kan börja träna igen, självklart ska man ta det försiktigt, men hur bör man göra?
Jag är ju total nybörjare på det här och det är lurigt att veta hur mycket man ska lägga sig på eller öka. Förra gången hängde inte kroppen med konditionen.

Jag har även försökt titta mer noga på mitt löpsteg och sett att jag gjort en hel del fel, alldeles för långa steg som jag tänkte försöka korta ner och istället öka frekvensen. Varje steg tidigare har varit lite av en broms som smällt upp i knäna. Inte konstigt att jag fick problem!

Alla tips uppskattas mycket =)!

Nu ska bara skadan bort också....
cml
1988 • Göteborg
#18
10 oktober 2012 - 19:22 Redigerad 10 oktober 2012 - 19:27
Gilla
Uppdatering:

Jag har idag varit hos en idrottskadesjukgymnast som tittat och känt på knät. Under de veckor som gått har smärtan minskat, helt försvunnit från vänster knä, medan den flyttat sig något i högerknät men minskat väldigt mycket.

Sjukgymnasten hittade inga tecken på inflammation och bedömde att jag skulle börja springa igen, men att vi denna gången skulle öka väldigt långsamt. Han visade mig även löpteknik och kontrollerade mina fötter och pronation. Mina skor var bra, vilket känns skönt eftersom jag betalade en rätt bra peng för dem! Dock rekommenderade han inlägg om jag tänker fortsätta satsa på löpning.

Till att börja med ska jag springa 10min idag och på lördag, och sen ska vi utvärdera hur det gått på tisdag då jag ska tillbaka.
Han tyckte att mitt milprogram som jag följt varit alldeles för tufft för någon som inte sprungit tidigare, och vi kommer lägga upp en långsammare ökning med mer fokus på ökning av distans istället för intervallpass etc.

Idag sprang jag alltså i 10min i en väldigt plan löpslinga med grusunderlag, 1.86km och 5:23 tempo. Lite för fort tycker jag, men jag upplevde det väldigt svårt att kontrollera tempot när man springer mer "enligt skolboken" och utan klocka. Någon som har tips?

Mycket av konditionen var borta men lite var iaf kvar vilket jag är glad för ^^. Nu får vi se hur det känns i knäna imorgon...

Tack för all hjälp jag fått tidigare i tråden,
CML

1981 • Älvsjö
#19
14 maj 2013 - 23:15
Gilla
Jag blev av med mitt löparknä med hjälp av en kombination av framförallt stretch och styrketräning förra vintern. Jag skrev ner instruktionerna i fyra steg, med videor för stretch och styrka, på min blogg:
http://www.springjonas.se/2012/03/framgangsreceptet-mot-loparkna-del-1-av.html
Karl-Fredrik Blixt Hagholm
1975 • Normlösa
#20
22 augusti 2013 - 00:27
Gilla
Jag körde CouchTo5K i höstas och hade inga större problem med smärta (annat än träningsvärk) och sedan i våras har jag kört ZeroTo10K (för att jag tappade så mycket över vintern och kände att det var llika bra att börja om). Efter vissa av passen har jag haft tillfälligt ont i senan på insidan av låren där den möter knät (främst på vänster sida). Detta har jag tolkat som träningsvärk och det har oftast gått över efter ett par dagar.

Nu är jag på sista veckan på programmet och där är ökningen väldigt drastisk med 3x20 min första dagen, följt av 2x30 min dag 2 och slutligen 60 minuter sista dagen. Efter att jag sprungit första och andra dagen (som jag sprang med ca en veckas mellanrum med ett par st 5K mellan) så har jag haft ont i snart en vecka.

Det började efter ca en dag och har känts mer eller mindre konstant sedan dess. Jag har bara sprungit ytterst lite med frugan som precis börjat på CouchTo5K (så det är mer som en promenad) och går raska promenader på de flesta luncherna (ca 2,5K), men har aktivt låtit bli längre löpturer sedan i fredags då jag sprang 2x30 min.

Jag har bytt skor nyligen då jag fick ersatt mina gamla som gick sönder (så jag har inte kvar dem att kunna gå tillbaka till). De (GT-2000) ska dock vara ersättare till den gamla modellen (GT-2170) och jag känner inget obehag när jag springer så jag hoppas att det inte är skorna det beror på. Det är ju inte heller första gången jag känner av den, så jag har ju ansträngt mig där tidigare också, bara inte så här mycket.

Är det någon som känner igen problemet med just senan ovanför insidan av knät, och kanske till och med har nåt bra tips på stretchövning för just den (om det nu är det jag behöver)?

Jag är inte säker på att det är det som övriga beskrivit ovan, men jag blev orolig när det verkar som att man kan behöva vila upp sig rejält för att få bukt med eventuella problem.

Jag är så himla rädd för att tappa sugen och börja tackla av. Jag har i alla år brottats med rejäl övervikt som jag äntligen börjar få bukt med nu när jag hittat en träningsform jag verkligen gillar, så att sabba flytet känns inte alls bra. Samtidigt vill jag förstås inte riskera att verkligen skada mig så att jag får ännu längre uppehåll eller i värsta fall permanenta problem.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.