Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4798 visningar

Stela ben

Mathias
1985 • Fagersta
#1
2 oktober 2012 - 19:58
Gilla
Jag har problem med att mina ben blir fruktansvärt stela efter en stunds ansträngning. Jag spelar paintball ungefär varannan vecka. Jag skriver här för jag hoppas att det finns någon löpare som kan förklara hur mina ben fungerar, eller ja inte fungerar om det är så.

Så här ligger det iaf till. I paintball blir det kortare rusningar i fullfart uppblandat lite lugnare rörelser. Lite som intervallträning med ojämna intervaller. Rusningarna är inte speciellt långa heller. En match pågår i ungefär 10-20 minuter och mellan varje match mellan 5-15 minuters vila/paus. Under den pausen blir mina ben stelare och stelare ju fler matcher som spelas (vi håller på i upp till 3-4 timmar). Jag har inga problem att gå, men jag känner att benen stelar till sig lite. Men i början av varje match (kanske inte de första 2) så är mina ben stela som träben, jag styltar fram två tre steg innan benen liksom kommer igång.

Är det här fullt normalt och hänger ihop med att vara relativt otränad eller är det onormalt och något jag kanske till och med skulle kolla upp med läkare eller något sånt? Jag har nojat ett tag om det här, men skyller på att det är mjölksyra som byggs upp och inte transporteras bort kvickt nog. Matchen tar ju slut, så går man av planen och blir nästan ståendes tills nästa match. Det blir ju liksom ingen ner-jogg eller nedtrappning utan bara "slut".

Nojar jag i onödan eller är det något jag bör kolla upp? mvh Mathias
HR
1972 • Stockholm
#2
2 oktober 2012 kl 20:06 Redigerad 2 oktober 2012 kl 20:06
Gilla
Låter ungefär som att du drar på dig mjölksyra under dina rusher och att du inte får ut dem ur benen mellan rusherna. Då blir du ju "stockig" till slut. Får du möjlighet att röra på dig mellan matcherna så kanske det blir lättare att orka.

Är du stel, riktigt tajt eller svag i delar av benens muskulatur så kan det ju göra det ännu värre.

Om du inte har värre besvär än så här så ja, kanske du bara nojar lite. :)

Mathias
1985 • Fagersta
#3
2 oktober 2012 kl 20:31
Gilla
Skönt att höra,, har aldrig varit en träningsmänniska så förmodligen är ju min muskulatur något mindre än den kanske borde vara. Kanske en signal att börja träna lite.

Tack för snabbt svar, har som det märks noll erfarenhet av träning, iaf vad gäller lite mer intensiva saker.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
2 oktober 2012 kl 20:35
Gilla
Fagersta är ju inte den plattaste av platser i Sverige så med fördel kan du med hjälp av Bruksledens olika etapper ösa på i både backar och natur och bli starkare i benen :-)
Mathias
1985 • Fagersta
#5
2 oktober 2012 kl 21:02
Gilla
Jotack det vet jag allt,, har kört en löpträning på den ökända Fageråsen. Där tränar skidklubben och orienterarna och det är ett vidrigt ställe. 2km slingan har väl ungefär 25m plan mark.
HR
1972 • Stockholm
#6
2 oktober 2012 kl 21:09
Gilla
Mathias; har de missat att "stöka till" 25m? Jag ringer kansliet. De får fixa till det med ett par lass och några stockar. ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.