Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 6041 visningar

Borde jag inte få träningsvärk!?

R Me
1986 • Skåne
#1
5 mars 2013 - 20:32
Gilla
Kanske en av de konstigare rubrikerna. Men jag är fundersam. I hela mitt liv, som varit väldigt idrottsinriktat med bla simning, rugby och fotboll så har jag fått träningsvärk efter hårda pass. Helt logiskt...
Sedan årsskiftet har jag börjat springa, och enligt mig själv har jag haft en ganska brant utvecklingskurva. MEN, jag har på sin höjd haft lite känningar i vaderna dagen efter ett lite tyngre pass.
I förrgår joggade jag för andra gången i mitt liv längre än 10km. Och ganska mycket längre dessutom. Skrapade ihop 18km, och tempot var relativt högt (för att vara jag). Så räknade kallt med att vakna gråtande både igår och idag. Men icke!
Känner mig inte helt fräsch, men jag skulle nog inte heller ha några problem att springa en rejäl runda idag heller...

Varför är det på detta viset? Betyder det att jag kan förlänga de långa passet ännu mer?
Iofs är det väl korkat att gnälla om att man inte får träningsvärk. Men axlarna ska väl inte vara den kroppsdel som känns mest sliten efter sitt livs längsta joggingtur?
HR
1972 • Stockholm
#2
5 mars 2013 kl 21:37 Redigerad 5 mars 2013 kl 21:38
Gilla
Robert: du är inte ensam. Och grattis. :-)

Du faller in i en ganska vanlig mall; klarar "lätt" förlängning av passen, har en snabb utvecklingskurva och får lite problem med vaderna. Det tyder på god grundkondition och muskeluthållighet samt träningsvana. Du kommer alltså förbi de första trösklarna mycket snabbare än de flesta utan träningsbakgrund.

Du kan givetvis förlänga passen men jag skulle rekommendera att du varierar löpningen och kanske håller dig runt 15km ett tag och satsar på att köra ett par enstaka och ganska lugna, längre pass. På dina pass upp emot 15km tror jag inte du behöver vara rädd att ta i lite och när du känner dig stabil så finns det många vägar du kan gå.

Innan dess är det tyvärr lätt att dra på sig skitkrämpor typ löparknä, värre vadproblem, fotproblem etc då den extra belastningen som långpassen ger innan man vant sig kan leda till långsamt smygande slitage, jag brukar kalla det för ackumulerat slitage och det når till slut en punkt då det går ifrån irriterande till en skada. Den gränsen är svår att pejla av om man är van att träna hårt som du är och då avfärdar man ofta de varningsklockorna.

Att vaderna tar stryk beror på flera saker: ovana vid längre distans, kanske att du behöver kika över löpsteget och kanske att du skulle springa bättre i andra skor. I "värsta fall" kan vadproblem bero på att du inte kopplar på rätt muskler i kroppen när du springer i ditt långpasstempo - men det skulle vara lite märkligt med tanke på din träningsbakgrund och jag tror att det kommer lösa sig självt.

Axlarna? Inte alls ovanligt. Välkommen i klubben. ;-)
När jag sprang mycket och hyfsat fort så hade jag ändå en stil där jag hängde upp axlarna lite grann och det var för mig inga problem att orka med det. Gick det lite långsammare så kunde jag "hänga ner" axlarna lite mer.

Beroende på hur snabbt man springer och hur bra man kompenserar i övrigt med överkroppen så kan det bli som så att man hänger upp axlarna för mycket och har man hyfsat med muskler så blir de lite sura efter ett tag, man kan vara lite grann av "upper cross syndrome". Det skulle jag kunna avgöra om jag såg din kroppshållning i avslappnat läge och eller under löpning. Se länk: http://www.clearpathchiropractic.com/low-tech-solutions-for-high-tech-problems

Själv hänger jag fortfarande upp axlarna lite och på långpassen kan speciellt vänster axel bli ganska sträv/rostig efter runt 20km. Det har lite att göra med mina skuldror också, efter en nackskada, men det brukar släppa och jag får inte det på alla långpass. Lite skit får man tåla.

Efter ett par km är det en bra idé att skaka loss axlarna och att veva runt armarna och försöka släppa ner dem. Samma sak nedför backar/trappor osv så att man inte springer och spänner upp axlarna i onödan - det kostar på i onödan.

Vad gäller bristen på träningsvärk så har jag nästan aldrig träningsvärk efter löpning, fick inte ens känningar efter intervallerna i dag trots att det var dagen efter ett gympass med benträning. Samma på långpassen. Det enda pass jag fick träningsvärk av var ett 42km pass och då sprang jag ändå två dagar senare.

I korthet:
du verkar högst normal. :-)
HR
1972 • Stockholm
#3
5 mars 2013 kl 21:42
Gilla
Tillägg: problemet med axlarna är nog att det förvärras när du blir tröttare i överkroppen - för att du kanske inte har en helt avslappnad löpstil - och det som kan komma av det är att det tar ut sin rätt på omgivande muskulatur och då kan det krypa fram andra problem som kan kännas helt orelaterade men som har ett direkt/indirekt samband.

Själv så har jag mycket svårt - fortfarande - att släppa ner axlarna helt. Insåg till exempel att det var hissade medan jag skriver detta och när jag tänkte på det och släppte ner dem så var det en bra bit ner... ...illa. Konstant påslag på muskulaturen = snabbt trött vid löpning.
R Me
1986 • Skåne
#4
5 mars 2013 kl 21:59
Gilla
Tackar för ett väldigt utförligt svar! =)

Vad gäller vaderna (hehe), så var jag kanske lite luddig i min förklaring. Jag menade att jag hade känningar, typ krampkänning dagen efter passet när jag drog på lite extra med frisimmet. Alltså stå på tå=dålig ide. :P

Ska tänka på hur jag håller axlarna. Kan tänka mig att jag tröttnar relativt snabbt i överkroppen och därför kompenserar lite lustigt.
HR
1972 • Stockholm
#5
5 mars 2013 kl 22:04
Gilla
Jag har en åkomma som gör att jag inte kan fatta mig kort.
Den kallas för tangentbordsdiarré. ;-)

Ok, drack du något under själva långpasset? Var du törstig mot slutet eller hade du tankat upp innan duktigt? Vadkänningarna kan ju bero på något så enkelt som vätskebrist i kombination med sträckan i sig.


R Me
1986 • Skåne
#6
5 mars 2013 kl 22:11
Gilla
haha!

drack nån dl vatten när jag hade runt 5km kvar.. brukar vara duktig på att dricka vatten generellt. men det är klart, får kanske öka intaget dagen innan långpassen..
HR
1972 • Stockholm
#7
5 mars 2013 kl 22:27
Gilla
Ja, att dricka när man redan är törstig KAN vara lite sent. Själv dricker jag sällan under passen men ska börja med lite grann på 20km passen då jag märkt att jag får dricka ikapp en hel del efteråt. Nu har passen varit rätt lugna så det har ju gått bra ändå.

Såhär års gör det sällan så mycket men på sommaren kan man nog dänga i väggen på riktigt på långpassen om man struntar i vätskan. Det är dock mycket en vanesak. Har man lätt att dra på sig håll kanske man får klunka lite fösiktigt.
1978 • Västra Frölunda
#8
5 mars 2013 kl 22:29
Gilla
Jag får också lätt krampkänning i vader eller fötter när jag simmar frisim om jag har sprungit mycket samma dag eller dagarna före. Det har aldrig utvecklats till något värre än så. Lite irriterande bara.
HR
1972 • Stockholm
#9
5 mars 2013 kl 22:35
Gilla
Det är flera som rapporterat vadkänningar i samband med simträning på forumet, det kom jag på efter Antons inlägg.
1981 • Göteborg
#10
5 mars 2013 kl 22:44
Gilla
Lite tåhävningar som komplement till löpningen kan jag rek
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.