Löpning Träning 5 inlägg 4323 visningar

Öka sträcka eller jogga / gå

Lars Persson
1963 • Hässleholm
#1
20 maj 2013 - 00:52
Gilla 
Jag har börjat komma igång efter några års uppehåll.

Vill springa en mil och började med 2 km rundor och har nu jobbat mig upp till 5 km.

Är det bäst att göra så eller gå / springa en mil varje gång till man kan springa hela milen?
1972 • Söderhamn
#2
20 maj 2013 - 09:42
Gilla 
Blanda båda. Ta ett "långpass" då och då där du går/springer milen, för övrigt fortsätt som du gör. Kanske var 3:e-4:e pass som ett milpass.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
20 maj 2013 - 09:46
Gilla 
Vet inte vilket som är bäst. Började själv med enbart promenader i några månader (jag tyckte jag vägde för mycket för att jogga) och kände att det gjorde gått för kondisen. Sedan joggade jag kortare sträckor under mina promenader men höll ändå igång regelbundet med promenader. Så småningom gick vikten ner och jag joggar numera hela sträckan.

Fördelen med att lägga in promenader är att man får en vana att vara ute längre tid flera gånger i veckan och sedan när man övergår till alltmera jogging så har man redan vanan inne att komma ut dessa tider.

Klarade springa milen för första gången i lördags. Detta efter bara några veckors jogg (ungefär en månad) men jag hade kört flera månader med promenader och simning innan jag började jogga. Det lade nog en bra grund vilket gjorde att jag snabbt kom igång med joggandet.

Du behöver nog inte köra en mil varje gång så här i början. Gå mer på tiden du är ute. En timme kanske är lagom med gå/jogg. När man väl kan jogga hela timmen kanske man fixar 7-8 km och då är det inte långt kvar att fixa en mil sedan. För mig tog milen 1 timme och 14 minuter men ska jobba på att öka farten. Hoppas klara milen på en timme till hösten.
1987 • Råcksta
#4
22 maj 2013 - 21:52
Gilla 
Jag tycker som Linus att du ska variera dig med dina pass. En av de mest trevliga sakerna med löppassen är att jag har olika variation på dem (längd, underlag, fart osv). Vilket gör löppassen lite roligare.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#5
23 maj 2013 - 13:18
Gilla 
Som jag nämnde i en annan tråd, så tror även jag att en kombination av att springa det du kan, för att bli starkare och utveckla löpsteget, samt att utveckla uthålligheten. Detta var mina råd:
1. Etablera en vana med träningen, 3-4 gånger i veckan (varannan dag) där målet endast är att komma ut, inga prestationskrav.
2. Fokucera på tiden ute, isf distans. Låg intensitetsnivå, där du ska känna dig nöjd när du kommer in. "När du står i duschen efter passet och längtar till nästa har du tränat helt rätt"
3. Bygg progressivt. Grundnivån nu är 5km. Ta ett pass i veckan och öka distansen med exemplevis 500m löpning. Lägger du till nervarvning med promenad i 5-10 minuter efter detta, ökar du tiden som din kropp vänjer sig vid att vara i aktivitet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.