Löpning Kom igång 26 inlägg 3950 visningar

Gå/Jogga

1984 • Trelleborg
#1
18 januari 2009 - 23:53
Gilla 
Om man vill gå ner i vikt vilket är att rekomendera? Gång 2tim eller jogg 30min ?
Känns inte som jag har kondition till att jogga typ 5km utan att spy..

så tänkte jag fråga om det är bra att ta en "Gainomax" direkt efter att man varit ute och gått? Vill ju gå ner i kilo men är rädd att gainomax är en liten fälla eller har jag fel?

Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#2
19 januari 2009 - 00:00 Redigerad 19 januari 2009 - 00:01
Gilla 
Hade satsat på gång 2h...ju längre du är igång ju bättre när gäller fettförbränning.
Framför allt om det känns jobbigt att springa.
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#3
19 januari 2009 - 00:22
Gilla 
Varför inte både och? Lägg in lite jogging då och då i dina långpromenader, öka sedan andelen jogging i takt med att kondisen lir bättre. Till slut kommer du kunna springa både 5 och 10 km utan att spy. Gainomax är absolut en fälla enligt min åsikt, satsa på riktig energi efter träning, t.ex frukt.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#4
19 januari 2009 - 00:39
Gilla 
Frågan är omöjlig att besvara.
Går du i 6km/h och springer i 9km/h och man räknar att löpning gör av med 10% mer energi per sträckenhet så gör du av med 65% mer energi per tidsenhet när du springer jämfört med när du går.
Sen är det upp till dig själv att optimera på tillgänglig tid och hur mycket ork du har.
Orkar du springa i 30minuter eller gå i två timmar så kommer du på dina två timmars promenad göra av med drygt dubbelt så många kalorier jämfört med halvtimmens löp-pass. Men har du tid att gå två timmar? Har du bara 30 minuter tillgängligt så är det ju bättre att springa de 30 minutrarna. Betyder 30 sprungna minuter att du är sängliggande i tre dar är det bättre att du går. Osv.
Det viktiga är att du gör nåt som du kan göra ofta och som känns tillräckligt bra för att du ska vilja fortsätta göra det.
Och i slutändan är det att fixa till matintaget som är det viktiga om man ska gå ner i vikt. Motionen är viktig av många andra anledningar, och ger en liten extra skjuts åt det hela.
Och skippa Gainomaxen, vad ska du ha den till?
Snabb
1979 • Malmö
#5
19 januari 2009 - 07:27
Gilla 
Jag tycker du ska satsa på promenader. Gainomax behöver du inte, det är helt onödigt för vanliga motionärer har jag hört (även joggare), men drick gärna någonting annat.
Johan
1978 • Stockholm
#6
19 januari 2009 - 08:53
Gilla 
En viktig sak att tänka på om man är otränad och framförallt lite överviktig är att tänka på kroppen. Jag tycker du ska börja med att gå i ett par timmar på skogsstigar med lite ojämt underlag så du börjar med att bygga upp dina muskler i fötter och knän. Sen lagom till våren är du fit-for-fight för lite löpning blandat med gång. För att avsluta med ett tävlingslopp i höst.

Kör hårt!
1960 • Skåne
#7
19 januari 2009 - 09:49
Gilla 
Martin - Den bästa viktnedgången du kan göra är att se över din kost.

Intervall (gång/jogg) som Gabriel Selassie beskriver är nog det mest effektiva.

Och frågan är om man verkligen behöver något energitillskott av att springa nån kilometer eller gå en timme eller två. Vätskepåfyllning är aldrig fel. Men springer du en halvtimme så har du troligen inte ens förbrukat hälften av den energi som du gör av med på en natts sömn.

Dessutom är det troligt att nattsömnen gör ett bättre jobb på att bryta ner dina fettsyror till energi, än en halvtimmes löpning som mest blir anaerobisk och som tömmer dina glykogendepåer vilka du snart fyller på om du äter kolhydrater.

Lycka till - och som sagt, intervall med gång och jogg är bästa valet.
1984 • Trelleborg
#8
20 januari 2009 - 00:01
Gilla 
Måste säga att detta forum (Jogg) är kanon. Får så mycket tips/Rekomendationer alltid mycket skoj att kolla alla svar man fått.

Är som sagt ny i detta och är mycket motiverad. Aldrig varit så tränings/kost intresserad någonsin.

Så med andra ord så tackar jag för alla svar!Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#9
20 januari 2009 - 15:47
Gilla 
Hej Martin,
Jag har hållit igång sedan sommaren då jag hade en invägning på 106 kg... Jag är marginellt äldre än dig och var helt otränad när det begav sig. Jag blev kraftigt illamående efter 2,5-3 km i början. Men om man biter ihop med 2-3 pass i veckan så försvinner illamåendet väldigt snabbt (bara efter första eller andra veckan för mig). Det som är roligt för någon som är motiverad är ju att man förbättrar sig så snabbt. Jag rekommenderar dig att springa långsamt som jag såg i din träningsdagbok. Det är perfekt att förlänga passet efteråt med att gå. Tex kan man gå till och från motionsslingan från hemmet men springa runt. Jag är säker på att du kommer till drygt 6 min/km på 5 km distans inom två månader (fast jag vet inte så mycket om dig iofs).

Maten är viktig. Skit i alla hypade metoder och konstiga ersättningar. Ät vanlig mat och tillämpa den hederliga tallriksmodellen. Sedan jag såg till att äta massor av frukt, grönsaker och bär varje dag och lagom av det andra så har 9 kilo försvunnit i kombination med motionen.

Har en vän som tillhör eliten på 3000 m. Han säger att man som nybörjare måste ge springandet 20 pass innan man kan säga att man provat på det. Jag håller nog med. Då har man liksom kommit över "tröskeln".
1969 • Sala
#10
20 januari 2009 - 17:01
Gilla 
Man går inte ner så mycket i vikt av att jogga eller gå som många tror. Du kanske tappar ett kilo i månaden på sin höjd, om du samtidigt äter lika lite som innan. Ofta börjar man äta lite mer när man börjar motionera, så man stannar på samma vikt.

Däremot går du ner i vikt av att börja med en diet, och det allra bästa är kombiationen av diet + jogg/gång. Då kan du verkligen se resultat. Men inte av att bara motionera.
Annika
1966 • Malmö
#11
20 januari 2009 - 20:26
Gilla 
Jag antar att du vill minska kroppsfettet, och då behöver du ingen Gainomax eller liknande. Ät ordentligt och nyttigt, börja gå med korta joggginslag, och vänta med att springa ett bra tag. Stor risk att man skadar sig annars, särskilt om man är lite tung.
Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#12
21 januari 2009 - 08:52
Gilla 
Mårten: Det är faktiskt bra att inte gå ner i vikt så snabbt. 1-2 kg i månaden är utmärkt.

Det är bättre att göra små långvariga förändringar i kosten än att ta till en diet. Visst, nästan alla dieter fungerar på så vis att man tappar vikt. Men skall man gå på diet resten av livet? Det är mycket bättre att göra flera små, realistika, förändringar i vardagslivet stegvis.

Det handlar om att bryta dåliga vanor och att lägga till bra. Jag gillar tanken att lägga till en bra vana och ta bort en dålig vana varje vecka. Det kanske inte ger de snabbaste resultaten men man lär ju lyckas bättre i det långa loppet.
1984 • Trelleborg
#13
21 januari 2009 - 13:23
Gilla 
Jag har faktis "ändrat" min kost, dvs äter bröd varannan dag till frukost & Flingor. Soppa till middag typ findus gullash, sen Knorr Vie fruktblandning Mellanmål, & Sen till middag typ ngn (Viktväktar) middag färdigrätt då man är på jobb. Detta är min egen diet och den har funkat än så länge, har gått ner 2,5kg första veckan. Jag kan inte säga att jag har svårt för att gå ner i vikt om vi gemför med andra, Mina brister hängde på 2-3chips påsar i veckan med dipp & Coca Cola, samt 2-3 portioner middag. räcker med att ta bort chipsen och minska portionerna egentligen :)

Näe så nu ska jag börja gå/jogga minst 4 ggr i veckan och lägga in lite Jogg.
Ska sikta på att springa/Jogga Trelleborgsloppet 5 el 10km beroende på hur jag känner mig då det är dags (29 Aug).

Tack för alla svar!

1984 • Trelleborg
#14
21 januari 2009 - 13:25
Gilla 
haha nu när jag läste igenom miitt förra inlägg så ser det ju nästan ut som Reklam för ett gäng märke :D

Det var bara några Exempel men det förstod ni nog ;)
Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#15
21 januari 2009 - 15:06
Gilla 
Bra jobbat! Men den där Vie-juicen är väl inte någon fullträff ur kostsynpunkt. Den har ju vitaminer och nyttigheter men ger massor av energi i form av socker. Det som är bra att få i sig går lika lätt att tillgodogöra sig genom att äta vanlig frukt men då får du dessutom i dig mättande och välgörande fibrer. Dessutom kan du ju jämföra priset på den där lilla flaskan med ett par riktiga frukter.

1960 • Skåne
#16
21 januari 2009 - 17:13
Gilla 
Dan & Martin, det bästa är att just trivas med valen. Och det är roligt att se att ni satt mål och jobbar på det.

Själv gjorde jag en liten transformation på 30 kilo första halvan 2007. Ändrade hela mitt bordskick - och började skaffa mig lite motionsvanor. Men det var tungt i början, för jag var svett efter 2 km promenad på sådär 20min. Orkade knappt simma 3 bassänglängder utan att det blev kattsim och kallsupar.

Kosten, att skippa så mycket som möjligt av sönderprocessat, fabriksbearbetat och raffinerade och göra mat på riktiga råvaror gjorde susen. Jag körde en kaloribegränsning, men åt mig alltid mätt och nöjd. Kilona rann bokstavligen av mig så länge jag höll en hård linje på kaloribegränsningen. 1500 kcal/dygn låg jag på. Det ökade givetvis lite för varje månad, kroppen behöver energi och näringsämnen när man rör sig mer och mer, och man får inte vara för snål, maten är ju till underhåll och uppbyggnad av kroppen. Servar man inte maskineriet så rasar det ihop.

Träningen fick sedan styrsel på kroppen. Efter ett par-tre månader gymmade jag 3x1 tim/veckan och simmade 3x1tim/veckan samt att jag var ute och gick i ur och skur nästan varje dag, en timme eller mer. På ett halvår var hela grunden avklarad - vikten, konditionen och kroppen var i gott slag. Sedan var det bara det stora jobbet kvar; att behålla allt, och förbättra.
1984 • Trelleborg
#17
21 januari 2009 - 23:23
Gilla 
Behöver man inte lite socker om dagen? Typ en sån lite knorr Vie kan inte vara mkt socker..isåfall det enda jag intar per dag. Men givetvis skippar jag den om man inte alls behöver ha socker. Har som förmån att kunna ta i stort sett hur mycket frukt som helst på jobb.

BadGEAR: Det där var inte illa jobbat ! Som sagt så är det alltid skoj att höra vad andra har kört för metoder. Själv blev jag sugen på att simma men så "#4¤3# ! dyrt bara.

Förutom det jag skrivet som jag ätit den sista tiden, så undrar jag om det är något annat tips? Har gått ner ju men börjar känna mig klen. För lite Energi? Och när det gäller helger är det dumt att ta någon öl o kanske popcorn? Syftar på ifall det skulle pajja typ nån veckas slit pga av det?

Ha Det!
1984 • Trelleborg
#18
21 januari 2009 - 23:26
Gilla 
En fråga till :)

Jag jobbat skift.

Så bara undra om det är dumt att och jogga/Gå mitt i natten? Slutar 22.30-23.00 ena veckan och tänkte att jag skulle ut nu också. sen andra veckan då jag slutar 15.00 så är jag ute och går runt 20-21.00.

Svårt att ha rutiner när man jobbar skift och har 2 småttingar himma :)
1973 • Klagshamn
#19
22 januari 2009 - 08:25
Gilla 
Hej Martin,
tror inte att man ska lägga för mycket vikt vid tidspunkten för träningen. Det ger i vilket fall som helst bättre resultat att gå en promenad än att gå i säng.
Finns det ingen möjlighet för din chef att hyra ett löpband och ställa på jobbet? Eller en roddmaskin? Jag tror att det är avdragsgillt för företag att erbjuda friskvård för anställda.
Lycka till!
Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#20
22 januari 2009 - 08:59
Gilla 
Nej det är inte farligt med lite socker. Men man behöver inte äta det. Det räcker med de vanliga kolhydraterna. Men min poäng var mest att motsvarande innehåll i en sådan där juice kan man få med vanlig frukt (även en del av sockret). Skillnaden är att man då även får fibrer och en mättnadskänsla. Jag har nog samma syn på mat som Badgear men har inte satt någon kaloribegränsning. Är verkligen impad. Dels av de 30 kilona men mest av diciplinen att lägga in ca 13 tim träning i veckan från inget alls! Hur många kan mäta sig med den förändringen egentligen?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.