Löpning Övrigt 2 inlägg 4620 visningar

coopers test - vad är tabellen baserad på?

Johanna
1978 • malmö
#1
15 september 2013 - 09:19
Gilla 
Coopers test verkar ju vara ett vanligt sätt att mäta konditionen, men jag har lite svårt för att acceptera begrepp som "medel" om jag inte vet hur det har tagits fram från början. Vilka var urvalsgruppen och hur stor var den? Har tabellen varit konstant hela tiden eller har den modifierats genom åren?

Och "bra", varför är bra just bra? Har det med effekterna av konditionen att göra eller är det bara relaterat till medel?

Jag har googlat och så, men det mesta verkar gå ut på hur man genomför testet -jag vill veta vad det faktiskt innebär också!
1977 • Järna
#2
15 september 2013 - 11:22
Gilla 
Det jag vet om coopers test är att man får en siffra som motsvarar den syreupptagningsförmåga som även kan få ut genom att göra konditionstest genom att mäta pulsen. Jag utför själv sådana konditionstest när jag i mitt jobb ofta gör hälsoprofilbedömningar. Siffran som man får i dessa test och i coopers test är ml syre/kg. Som t.ex 50 ml/kg. Sen har man listat vad som räknas som lågt, godkänt eller medel, önskvärt eller högt, mycket högt eller elit utifrån sin ålder. Vem som listat detta och vad man baserat detta på vet jag dock inte. Och självklart finns det en viss felmarginal i coopers test och andra konditionstest, det är inte säkert att siffran man får stämmer överens till 100% med verkligheten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.