Löpning Tävlingar & Motionslopp 12 inlägg 5358 visningar

Mitt första lopp

1963 • Beddingestrand
#1
15 september 2013 - 14:41
Gilla 
Anmäld till mitt allra första lopp om en vecka (10km) och min målsättning har varit att klara det på 55 min.

Tvivlar nu tyvärr starkt på det då det inte alls känts så bra de två senaste veckorna. För tre resp. fyra veckor sedan sprang jag 5km i 5:16 tempo och 7km i 5:27 tempo och det kändes som jag hade milen under 5:30 som i en liten ask.

De två senaste veckorna har jag följt på ett ungefär Fribergs program för 55min men det har gått sådär. Gårdagens träning bestod av att springa 10km med första 2 resp sista 3 i lugnt temp och däremellan i tänkt miltempo 5:30. Det funkade inte alls kroppen kändes helt slut redan vid start och vid tempoökningen fick jag verkligen slita men lyckades ändå inte nå rätt tempo. Bestämde mig för att inte köra de sista tre utan vila istället.

Det känns väldigt deppigt nu och skulle gärna ha lite råd för hur jag ska träna (eller inte träna) denna sista vecka före loppet?
Vilka förväntningar bör jag ha av mig själv när/om jag väl startar?

PS Samma fråga finns även i en äldre tråd "behov av träningsråd" men jag valde att skicka in på nytt med mer rättvisande rubrik och kategori för ökad chans att få några råd tips då självförtroendet är i botten just nu DS
Lotta Neumann
1969 • Falkenberg
#2
15 september 2013 - 15:56
Gilla 
Mats, slappna av! Själv var jag tvungen att vila mig iform 4 veckor innan Tjejmilen, eftersom en häl inte tyckte om mig. Släppte alla ambitioner och tänkte att bara jag kommer runt så blir det himla bra. Och det gjorde jag! Och på den tid jag hade satt upp för mig själv.

Njut av loppet och ta ut dig på da'n - det går som det går och går det inte riktigt så fort som du vill denna gången så kanske det gör det nästa - du har inte förlorat något alls utan gjort ett kul pass tillsammans med en massa andra glada människor.

Lycka till och kram!
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#3
15 september 2013 - 16:05
Gilla 
Håller helt med Lotta! Kan bara tillägga att man alltid får lite extra energi i samband med ett lopp och brukar överträffa sig själv. Mitt första lopp - också 10km - sprang jag 15s snabbare per km än jag gjort någon gång tidigare. Annars kan du inte göra så mycket sista veckan. Se till att ta det lite lugnt med träningen men spring gärna ett par gånger med måttlig intensitet, ev med några kortare fartökningar. Lycka till!
1963 • Beddingestrand
#4
15 september 2013 - 16:52
Gilla 
Jo det är sant det går ju inte att åstadkomma så mycket förbättring på sista veckan snarare än försämring. Jag tycker nog att jag borde ha kapacitet för sub55 i kroppen men vet inte riktigt hur man ska hantera detta sista veckan, hur mycket man ska vila resp. springa längd/tempo. Måttlig intensitet - tempo/längd?
1963 • Beddingestrand
#5
17 september 2013 - 13:03
Gilla 
Det verkar vara någon virusinfektion, som inte riktigt bryter ut, som är orsaken till form försämringen. Vilopulsen är 5-6 slag högre än normalt, allmänt trött, lite snuvig och ont i leder.
Så det är vila som gäller och blir det inte sämre så tänker jag i alla fall starta men får sänka ambitionsnivån.

Men kan det i alla fall vara bra att testa lite dan innan med typ 1-2km lugnt och några tempoökningar i tänkt milfart? Glad om jag kan få något råd kring detta.
1956 • PARTILLE
#6
18 september 2013 - 07:09
Gilla 
Håller med föregående talare. Du verkar ha drabbats av tidshets, det är nog en värre åkomma än Din infektion. Detta är Ditt första lopp. Jag tycker att Du skall hänga på Dig Din nummerlapp och bara springa. I mål så ser Du var det hela har landat, Du har skaffat lite erfarenhet. Därifrån kan Du bygga vidare.
Känner Du att Du har virus i kroppen, tycker jag Du skall stå över loppet. Det kommer fler sådana. Du kan som Du skriver testa lite försiktigt hur det känns, men skippa tempoökningar.
1963 • Beddingestrand
#7
18 september 2013 - 11:26
Gilla 
"Tidshets" ;)
Jo, den krämpan är lätt att få om man börjar jämföra sig med alla duktiga löpare här på forumet. Oavsett det så vill jag ju prestera så bra som möjligt utifrån mina egna förutsättningar.
Men ni har nog alldeles rätt i att inte lägga så mycket vikt på tiden då det är första loppet utan ta det som det kommer och skaffa sig lite erfarenhet. Jag får helt enkelt släppa lite på prestationsångesten även fast det inte är så lätt.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#8
18 september 2013 - 12:00
Gilla 
Hej Mats!

Det är ditt allra första lopp - då tycker jag du kan släppa tidspretentionerna och bara satsa på att ta dig runt och njuta av att du klarat av det för första gången! Jag tror du känt vad vi nog alla känner - snabbast springer man när man är avslappnad. Gör det till en skön sak istället :)
1971 • Nykvarn
#9
18 september 2013 - 12:20
Gilla 
Precis, slappna av och försök släppa på kraven, ha kul istället och ta in stämningen! Du gör ditt första lopp, se det som det första i en lång lång rad av framtida löptävlingar där du skaffar dig mera erfarenhet och så småningom sätter högre och högre mål, om du vill det.

Jag har börjat tänka om lite vad gäller tävlingar. På många många tävlingar har jag tänkt målsättning och tid. Många gånger har jag klarat det och varit nöjd och glad en kort stund innan jag sedan siktat vidare mot nästa målsättning men många gånger har jag också misslyckats och gått i mål besviken trots att jag faktiskt presterat helt OK.

Att ha tidsmål är inte fel men jag har istället börjat tänka att jag ska göra mitt allra bästa just då, just den dagen och sedan får vi se hur långt det räcker. Det kan vara hindrande och frustrerande att 3km in i ett millopp upptäcka att jag ligger si och så långt efter mitt tidsmål.

Nej, släpp på kraven, kämpa och gör ditt bästa men glöm inte bort att njuta av dagen, av loppet och stämningen, av löparna runtomkring och gå i mål nöjd över att du gjort så gott du kunnat, att du har satt ett personbästa, som du, återigen, om du vill, kan sikta på att slå på nästa tävling.

Lycka till! /Staffan
1963 • Beddingestrand
#10
18 september 2013 - 16:08
Gilla 
Tack för alla uppmuntrande ord och sunda uppmaningar, jag ska verkligen tänka på det!
1965 • Södermalm - Stockholm
#11
18 september 2013 - 21:30
Gilla 
Hallå Mats!
Sprang själv mitt första tävling i lördags, Sthlm Halvmaraton.
Hade väl också såna tankar innan loppet. Hur ska det här gå, oj oj vad alla är snabba, sub 90 hit och sub 80 dit.
Men det blev en härligt upplevelse och någon tidshets kände jag aldrig av.
Så ta det lugnt och spring bara!!
1963 • Beddingestrand
#12
21 september 2013 - 17:26
2 Gilla 
Då har jag klarat mitt första lopp Skanörsmilen med det officiella resultatet 54:53.
Jag grejade min målsättning :)
Riktigt kul o lärorikt. Första 6km gick alldeles för långsamt men avslutningen gick fint med sista kilometern i 5:10 tempo :) vilket räddade den tröga starten. Skulle nog vunnit på att haft ett lite jämnare tempo men är sjukt nöjd och ser redan fram emot något nytt lopp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.