Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 9558 visningar

Springa in löparskor?

1973 • Stockholm
#1
9 oktober 2013 - 21:53
Gilla
Förr sprang jag alltid i Asics och fick problem md knän och vader. En dag fick jag nog av Asics 2140 efter att knappt kunna gå p.g.a. benhinnesmärta efter varje runda och jakten på nya skor började.

Jag har blivit tillsagd att jag pronerar och blev rekommenderad Kayano. Resultatet blev smärta i hålfot så jag knappt kunde stå still efter löpning. Jag testade sedan ds trainer som var ok men fortfarande gav smärta i hålfot. Då bestämde jag mig för att gå helt åt andra hållet och köra neutralt.

7 olika par skor senare hade jag fastnat för Saucony Triumph. Första skon som varken gav smärta i knä eller vader. När Nike släppte sina Flyknit hoppade jag på Flyknit One och den har varit perfekt!

Just nu utvärderar jag Adidas adistar boost som trots 100g mer känns förvånande pigg (adios boost och energy boost är i posten). Men nu till problemet, knä- och vadsmärta börjar komma tillbaka med Adistar.

Kan det vara så att jag behöver springa in skorna eller är det lika bra att ge upp dem direkt?

Nike free flyknit ligger också och väntar på skohyllan men ibland känner jag för att springa i en riktigt väldämpad sko.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
9 oktober 2013 kl 22:59
Gilla
Syntetskor behöver i princip inte springas in. Fötterna kan behöva vänja sig (bli lite hårdare här och var) för att undvika skoskav men troligen får du förändringar i löpsteget som ger dig smärta. Chansa inte, lägg dem på hyllan om du inte kan byta ut dem. Du kan ju prova igen om ett år t ex.

Det är annars bra att växla mellan olika modeller, ensidig belastning ligger bakom många skador. Men skor som man får ont av efter ett fåtal pass bör man degradera till trädgårdsarbete, takklättring eller andra aktiviteter.
1984 • Örebro
#3
9 oktober 2013 kl 23:00
Gilla
Ja, du behöver "springa in" nya skor alt vänja dig vid dom. Det kan ta ett tag.

Gå till en bra specialiserad löpbutik och låt dom testa ut skor som passar och kör sen på dom.
1965 • Täby
#4
10 oktober 2013 kl 09:03
Gilla
Jag har aldrig känt ett behov av att springa in skor. Två par funkade inte på första vändan, och inte senare heller - blev promenadskor. Undantaget är som Oldboy säger nån liten kläm här eller där som foten ska jobba fram en förhårdnad för att hantera. Tex mina första par Green Silence sprang jag 100 meter utanför huset på kvällen när jag fick dom (OK? Ja.), och sen 25 km dagen efter...
1978 • Arboga
#5
10 oktober 2013 kl 09:11
Gilla
Jag springer inte in skor. Första passet är lite kortare så jag inte får skav, de följande passen är normallånga men lite långsammare så man hinner känna på snörning etc. Får man inte ont eller skav efter 2-4 pass är det bara att köra på som vanligt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
10 oktober 2013 kl 11:22
Gilla
Carl, det låter som om du är skoförsäljare;-) Men man har oftast inte mycket för att ta hjälp av säljpersonal när man väljer skor, det finns stora tester som visar att de skor som känns skönast att provspringa i i genomsnitt är de som man får minst skador av. Alltså, de som valde på känsla fick färre skador än de som fick skor utvalda p g a olika fotvalv och neutrala skor är ofta bättre än "pronationsskor" för löpare med måttlig pronation.
1954 • Högsjö
#7
10 oktober 2013 kl 11:40
1 Gilla
Hade diverse skadeproblem för drygt ett år sedan och experimenterade då med olika skor .För min del hade skorna mindre betydelse (egen bedömning).Varierar löpunderlaget mer nu och växlar mellan 3-4 par med lite olika egenskaper.Fel sko är alltid fel sko och det brukar man känna direkt som redan nämnts.
m.a.o. behöver inte vara skorna alltid.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
10 oktober 2013 kl 12:44
Gilla
Testa Nike Lunarglide +5 !

Jag känner igen mig i din resa och DS trainer kunde jag absolut inte ha. För små i tåboxen och för konstig hälkappa för mig.

Jag provade även Saucony Guide6, men bröt nästan höger vrist av dem, tog veckor innan det läkte. Upplevde dem så "hårda" i sulan, att de "tippade ned" i asfalten efter landning med en stötig känsla.

Lunarglide+ 5 kändes sköna direkt i butiken och har varit en dröm att springa i. Samma vikt som DS Trainer och Guide.

Nike Free är en mkt speciell sko, som jag skulle akta mig för. Väldigt böjbar och även med lägre drop 8 mm, liksom Guide6.

Såklart är det väldigt individuellt hur skor sitter. Men just lunarglide får ju av löplabbet omdömet "flyt fram på nästa löprunda"...
http://www.loplabbet.se/store/loparskor/herr/stabil/nike-lunarglide-5-herr.html

Och nej jag tror inte heller skor behöver springas in. Är de sköna i buitk blir de sköna ute sen. Men där finns det säkert många olika teorier om det.
1972 • Tyresö
#9
10 oktober 2013 kl 13:15
Gilla
Oldboy, du skriver att man inte har någon hjälp av säljpersonal men att du tycker att man skall provspringa dem och gå på känsla. Hos vilken återförsäljare får du till detta? Känns ju som att man antingen köper i blindo (eller samma som man har) på nätet eller går till en återförsäljare där man kan testa men då kommer ju skoförsäljaren med alla råd "på köpet".
1967 • www.sapiens.se
#10
10 oktober 2013 kl 13:22
1 Gilla
Jonas B: Det beror kanske lite på hur man själv agerar i skobutiken?

Jag har testsprungit skor hos samtliga stora aktörer utan att personalen lagt sig i om jag inte bett om det.

Dom plockar fram rätt storlek i de skor jag vill testa, jag provspringer och lämnar sen affären med de skor jag tycker passar mig.
1978 • Arboga
#11
10 oktober 2013 kl 16:26 Redigerad 10 oktober 2013 kl 16:27
1 Gilla
Jag är inte lika bestämd som Marcus när jag handlar skor, men är av samma uppfattning om att Jag väljer skorna, handlaren tillhandahåller dem. Min skoköpar rutin är:
Jag talar om hur jag tänkte springa med skorna och på vilka underlag
Sedan så anger jag att det behöver inte vara skor med pronationsstöd
Mina skor får inte vara smala i lästen, tårna skall kunna röra sig i sida
Till sist så anger jag vilket dropp jag vill ha och ett riktvärde på vikten
Utifrån detta ber jag handlaren plocka fram 3-4 par, jag har egentligen ganka dålig koll på vilka skor och modeller som är på modet och skillnaderna mellan dem. Jag utgår ifrån att säljaren vet vilka modeller som passar in på min beskrivning och tar fram dessa.
Skorna granskar jag genom att bryta och böja på skon för att känna efter hur styv den är samt inspektera sulan så att det inte är hål eller stensamlande kaviteter.
Oftast är det då bara 2 par kvar. Upp på löpbandet och provspring i lite olika farter. De som sitter bekvämast och känns bra på bandet betalar jag för resten får packas ned i lådorna och vänta på andra köpare.

Alla gånger jag bett handlarna ta fram skor baserat på fotvalv och filmad pronation blir det Asics med starkt pronationsstöd. Spelar ingen roll om det är Intersport i Länna, löplabbet på Kungsgatan eller Nisses i enköping. Ascis måste vara jäkligt duktiga på att sälja in sina argument till handlarna, de bara inte kan låta bli att plocka fram de där japanska skomodellerna. Tillsaken hör att jag alltid får ont i knäna om jag kör för många pass i rad med pronationsstöd.
1973 • Stockholm
#12
10 oktober 2013 kl 21:32
Gilla
Stort tack för alla svar, till stor del bekräftar de mina egna tankar. Man märker troligen väldigt tidigt på sina löprundor om skon fungerar eller ej, det får nog bli känslan i detta fallet med.

@Fredrik, jag ska testa Lunarglide. Flyknit One har ju varit perfekta och Nike kanske helt enkelt passar mina fötter bäst. Personligen tror jag att Adidas nog är för smala i lästen.

@Per, exakt samma sak händer mig. Löplabbet i Stockholm gav mig Asics 2140. Intersport i Lund gav mig Kayano. Intersport i Stockholm gav mig ds trainer. Löplabbet i Helsingorg ville ge mig Asics 2160.

Runners store i Stockholm gav mig däremot tre helt andra tillverkare OCH de kom med Nike Flyknit One mest för att få veta vad jag tyckte. Som sagt, bästa skorna mina fötter haft och troligtvis tack vare en säljare som gick på ren kunskap.
Petersson
1980 • Linköping
#13
10 oktober 2013 kl 22:22
Gilla
Jag springer inte in skor, men jag skulle nog inte ge mig ut på långrunda första passet heller. Trist att behöva genomlida för många kilometer tillbaka till bil/hem om man får ont. Ibland tar jag med ett par reservskor i ryggan.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#14
10 oktober 2013 kl 22:59
Gilla
köpte mina första riktiga löpaskor i våras ett par asics gel number 14, jag invigde dom genom att springa min första mil ever utan problem iaf av skorna :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
11 oktober 2013 kl 21:08
Gilla
Asics är dyra men lyckas ändå bra i Sverige, sägs vara populära här (som säljarna bär sig åt förtår jag varför...).
De har också avtal som gör det svårt att köpa dem billigt på nätet från andra länder, det är väl nyckeln till att kunna ta saftigt betalt.
De enda Asics jag haft och har är reafynd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.