Operation löparknä - Löpning
Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 13751 visningar

Operation löparknä

1982 • Stockholm
#1
2 november 2013 - 06:39
Gilla 
Hej
Någon som har erfarenhet av opererat löparknä?
1969 • Vessigebro
#2
2 november 2013 - 21:59
Gilla 
Jag gjorde en operation av löparknä 2010 och har inte haft problem med det knäet sen dess.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#3
3 november 2013 - 10:30
Gilla 
Kan du inte utveckla Torbjörn?
Sandra, hur ser din problematik ut? Vilka behandlingar/rehab har du gjort?
Jag sitter här idag, nedstämd efter ett uruselt pass igår och är beredd att lägga ner kampen mot löparknä, som pågått i 1,5år.
Vore spännande att höra hur era resor ser ut och vad som gjorde att operation verkar vara utvägen?
Mikaela
1969 • Vessigebro
#4
3 november 2013 - 15:29
Gilla 
Det kom efter GV2009 och det var i båda knäna men värst i vänster. Jag gick på sjukgymnastik och stretchade under sommaren men utan någon större förbättring. Fick en cortisonspruta i vänster knä i oktober men det hjälpte inte heller, så läkaren tyckte vi skulle operera och det gjordes i februari 2010.
Har inte känt av något i vänster knä efter det men jag har haft problem med höger vi ett par tillfällen när jag ökat fart/distanser för fort, men då har det gått över när jag minskat distanser och stretchat ofta.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#5
4 november 2013 - 10:44
Gilla 
Torbjörn; gick du till läkare på Vårdcentral eller vem var det som gav cortison och till slut beslöt om operation? Funkar stretch på dig, är senan för kort?
På mig är problematiken troligtvis svag höft som gör att senan får ett felaktigt rörelsemönster. Efter mkt styrketräning o rehab funderar jag nu på stötvåg som sista utväg. Har du provat det? Jag vet inte om operation känns rätt, kanske får syssla med nåt annat istället...
Mikaela
1969 • Vessigebro
#6
4 november 2013 - 21:33
Gilla 
Mikaela: Jag var hos Movment i Halmstad som är mer inriktade på idrottsskador har jag fått uppfattning om iallafall. Senan var för kort och stretch hjälpte inte på vänster knä. Men när jag haft problem med höger så har det hjälpt med stretch och minskad löpning. Men det har tagit ca. 10 veckor innan jag kommit tillbaks i löpmängd. Skulle det bli så att stretch inte hjälper för mitt högerknä hade jag nog opererat det med. Stötvåg har jag inte provat på knä men jag hade nog provat det om det kommit på förslag 2009.
Jag skulle inte vilja ge upp löpningen.
1982 • Stockholm
#7
7 november 2013 - 13:18
Gilla 
Jag har haft löparknä på högerknä sedan 2007 som jag behandlade med stötvågsbehandling som fungerade. I mars vid en halvmara så kom det tillbaka och gjorde rehab, rehab och rehab. I Juni kom jag i kontakt med en ortoped via en rekomendation av en vän. Han testade kortison i höger och vänster (vänstern kom i april, antagligen för avlastning från högern) testa cykla i somras och mina rehab övningar som innebär styrka av ben, mage och rygg dvs stabilisera upp hela partiet. Massa stretch.. rulla på rulle.. inget hjälpte så i aug tog jag hjälp av kniven. opererade högra knät genom att dela senan vid knät. Kunde börja små promenera efter 14 dagar och vid ca 6 veckor efter operationen gick jag en 18håls runda golf vilket tyvärr skapade problem.
Nu ca 2,5 månader efter första operationen så har jag precis tagit vänster knä.

Jag undrar hur ni har tagit vägen tillbaka efter en operation?
Annica
1974 • Åkarp
#8
20 februari 2014 - 20:27
Gilla 
Väcker en gammal tråd...

Tänkte höra lite med er som har blivit opererade för löparknä.
Hur har operationerna gått till - öppen operation eller titthål?
Har ni blivit sövda eller fått ryggmärgsbedövning?
Hur har sen återhämtningen fungerat? Kan man gå direkt eller är det kryckor som gäller - i så fall hur länge?
Var har era snitt lagts?
Kanske konstig fråga men jag har problem i både knä och höft så vet inte om det blir snitt på bara ena stället eller båda, eller mitt emellan.
Har slemsäcken också tagits bort?

Oj vilken massa frågor...

Tar gärna emot era erfarenheter.
Jag vet inte längre hur jag ska göra - ser inte fram emot ev.operation, men som det är nu så kan jag inte ens gå ett par km eller cykla ett kortare pass så det känns som sista utvägen.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#9
26 februari 2014 - 09:04
Gilla 
Jag läser om rehab och stretch av IT-band, rulla på foamrulle m.m. Glöm ej att mitt i allt elände faktiskt se över både skor och löpsteg. Har hört flera som blivit av med sina knäproblem när de går ner till 4mm- zero-drop på skorna. Väldämpande skor gör att du klarar att landa på hälen, men den kraften skjuts upp i knät. Med ett mindre drop och omskolning till mellanfotsisättning så skonar du knäna och vaderna får dessutom jobba på det sätt de är designade för : )
Läs t.ex storyn kring Altra skorna, och dess grundare Golden Harper, som skapade en zerodrop-sko pga av sin pappas kärlek till löpning, men som hämmades av knäproblem. Jag har modellen "the One" själv och tycker den är kanonskön.
Blir man bättre under behandling och vila men får tillbaka problemen när man börjar springa, kan det mycket väl vara uppbyggda skor som är tjyven. Kan vara värt att testa innnan kniven åker fram. Dock ska man vara beredd på att kroppen inte skolas om över en natt.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#10
26 februari 2014 - 11:27
Gilla 
Jag blev av med mitt löparknä genom akupunktur och idogt foamroallande. Vet inte om det fungerar för alla, men för mig var det rena mirakelkuren.
Akupunkturen var främst fokuserad runt höften där itb-senan har sitt fäste. När de musklerna slappnade av släppte trycket mot slemsäckarna i knät. I kombination med det foamroller var jag tillbaka snabbt. Jag gick från att endast kunna springa ca 300 meter till att genomföra Göteborgsvarvet smärtfritt på ca 3 månader.
1952 • Varberg
#11
26 februari 2014 - 12:38
Gilla 
En fråga till er som har/har haft löparknä:

Har ni kunnat cykla längre sträckor med hyfsad belastning?

Jag har en dryg månad haft smärtor baksida utsida hö knä som jag först gissade var löparknä. Lutar nu mer åt att det är ett problem som kommer från biceps och/eller popliteus på baksidan och jobbar med rehab efter den teorin. Löparknädiagnosen finns lite kvar i bakgrunden så därför frågan. För mig funkar träningscykling bra.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#12
27 februari 2014 - 17:17
Gilla 
Hur länge hade du, Leif #11, problem med knät innan du fick den hjälp du behövde? Jag är oxå vid den punkt när operation verkar vara ända utväg. Väntar på remiss till ortoped och ett par Asics gt-2000, alltså pronationsskor. Allt annat har jag provat, känns det som... Jag kan inte heller gå hur långt jag vill utan att få ont i löparknät, och det känns inte ok, alla måste kunna gå... Nu väntar Vasaloppet, hur går det med löparknä?! I maj är tanken att jag ska springa Varvet, men jag ser det som en omöjlighet. Akupunktur låter intressant!
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#13
28 februari 2014 - 13:58
Gilla 
Jag har kikat i min träningsdagbok och den första noteringen om smärta i knä gjorde jag den 16/1-12. Minns faktiskt passet än i dag. :)
Sedan vilade jag och gjorde några försök utan att smärtan avtog alls. Den 24/2 gick jag till läkaren som misstänkte löparknä och gav mig en remiss till sjukgymnast. Den 27/2 hade jag mitt första besök hos sjukgymnasten och kände direkt en liten förbättring. Jag fick några stretchövningar första gången och dessa mjukade ju upp kroppen vilket gjorde att det kändes bättre. Men jag kunde ändå inte springa.
Sedan gick jag hos sjukgymnasten varje vecka och fick akupunktur. Den 23/3 kunde jag springa 4 km i 4:30-tempo helt utan känningar. Den 4/5 gjorde jag mitt sista besök där och den 12/5 sprang jag Göteborgsvarvet helt utan smärta.

Under denna tiden lade jag även mycket fokus på löptekniken. Hade under hösten 2011 varit på en POSE-clinic och lagt grunderna för löpsteget. I maj 2012 var jag på en uppföljningskurs och fick rätta alla fel jag gjorde. Sedan var jag på en uppföljning till i oktober 2012 och har aldrig haft problem med knät igen. Dock fortsätter jag att ett par gånger i veckan ge utsida lår en omgång med foamroller - det skadar ju inte med prehab. :)

Sjukgymnasten jag gick hos heter Claes och finns på St Eriksgatan. http://fysiosthlm.se/
Jag rekommenderar verkligen att du går dit och förklarar ditt problem och be gärna om akupunktur. Det kostar ju i princip ingenting då han är Lanstingsansluten. 100 spänn per besök!
Björn Weistrand
1978 • Linköping
#14
1 mars 2014 - 21:20
Gilla 
Jag har haft löparknä i ett halvår nu och är inte av med det men har gjort framsteg i alla fall. Under flera månader kunde jag springa max en kilometer innan det var kört. Gjorde följande:
-Gav helt fasen i att springa/simma/cykla under mer än en månads tid.
-Åt Voltaren under två veckor.

Sedan följde jag ett tips som jag fick och som jag uppfattar som en rätt bra grej:
Alla rehab-övningar gör jag med benen sammanknutna med ett gummiband. Binder helt enkelt ihop dem strax över knäna, så pass hårt att det går att sära på dem och gå med normalt avstånd mellan benen men att musklerna får jobba för att hålla isär dem. Har på det mer eller mindre hela styrkepasset. Man ser rätt suspekt ut men det känns som det ger en del. Sedan kör jag hård stretch men bara tre övningar än så länge:
-Framsida lår (omöjlig att misslyckas med)

-Gluteus (sittande med ena benet över det andra och böjer mig framåt)
Relativt lätt att få till denna stretch.

-Gluteus/tfl (stående med benet uppvridet och liggande på något höfthögt och böjer mig framåt)
Denna ska bland annat kännas på sidan av höften och där ITB fäster under knäet. Det kan göra lite ont när man får till stretchen eftersom senan (eller snarare musklerna) spänns och detta framkallar ungefär samma smärta som man känner när löparknät gör sig påmint. Dock spöar denna stretch alla andra övningar jag sett för "ITB-stretch" med hästlängder. Den är jätteenkel att få till och grymt effektiv.
Linda G
1975 • Malmö
#15
2 mars 2014 - 11:04
Gilla 
Är på väg tillbaka efter löparknä och tror att jag hittat sista pusselbiten nu. Har gjort alla klassiska grejer som stretch, styrketräning av höft och gluteus, foam rolling + totalt löparuppehåll på cirka sex veckor (dessförinnan rejält minskad löparmängd, men det räckte inte).

Nu är skadan läkt på båda knäna, och jag har börjat springa igen, väldigt försiktigt. Har gått bra, men märkte att musklerna runt och över knäna blev mer och mer ömma vid beröring.

Började då fundera på muskler och senor under knäna. Googlade och fick veta att svag anterior tibialis i kombination med stel peroneus kan påverka knät och itb-senan. Testade att foamrolla dessa muskler, och det gjorde grymt ont! Så nu rullar jag dem för fullt, stretchar peroneus och gör styrkeövning för tibialis. Har hållit på med det i två veckor nu och känner inte minsta ömhet i knäna trots att jag fortsatt att springa! Hoppas verkligen det fortsätter så!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.