Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 9568 visningar

bristning i vaden

1981 • skövde
#1
1 april 2014 - 18:27
Gilla
Fan, idag när jag var ute och sprang så kom jag endast 1,7km sen var jag tvungen att stanna för att min vad gjorde skitont. Har inte haft några känningar innan utan detta kom som en blixt från klar himmel. När jag väl linkat hem lindade jag vaden hårt och höll u högläge. Någon som nu har tips på rehabträning för attkomma tillbaka och har egen erfarenhet av bristning i vaden?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
1 april 2014 kl 23:46
Gilla
Kompression är bra grejer (efter att man har vilat ett tag). Jag hade problem med det förra året efter ett gäng överambitiösa trail-lopp. Min lösning var att sluta att spela tarzan ett tag och flytta träningen till platt mark.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
2 april 2014 kl 03:06 Redigerad 2 april 2014 kl 03:10
Gilla
Ja, har haft det en i varje vad. Kompressionskläder, samt träning av vaderna har hjälpt (excentriska tåhävningar). Sen upplever jag att skor med något lägre drop är bättre för vaderna, dock elakare för vristerna som är mitt nästa problemområde.

Ett tips är att mäta omfånget på vaderna med måttband. När du fått väsentlig ökning är det ett kvitto på att träningen tagit. För min del har vadomfånget ökat från 38 till 42 cm sen förra året vid den här tiden.

Rehab är promenader först och x-trainer så småningom. Efter ca 2 veckor kan man börja springa igen. Försöker man springa efter bara 1 vecka är det som att be om att skadan går upp, även om det känns som att det kan gå.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#4
2 april 2014 kl 06:52
Gilla
Googla på "Hässleholmsmetoden" eller Hässleholm + excentrisk tåhävningar. Mkt bra info och bilder på övningar i trappan. För egen del väntade jag nästan tre veckor innan jag började springa kort o sakta. (2010). Promenerade ett par km som uppvärmning innan. Annars försiktig stretch efter ca 3 dagar och sedan försiktig daglig massage vid bristningen så att det inte blir för mkt ärrbildningar.
Som Fredrik säger, börja inte springa för tidigt. Kompressionsstrumpor är kanon att springa i sedan, jag upplever det som att det hjälper till i vaderna.
1981 • skövde
#5
2 april 2014 kl 09:02
Gilla
Tack så jättemycket för tipsen. Excentriska tåhävningar kör jag redan sen innan eftersom jag haft problem med hälsenor sen innan.
Gbgvarvet är nig bara att strunta i nudå.. :-(
Kompressionsstrumpor har jag och kör ganska ofta med!
Ska trappa upp långsamt om 2-3veckor. Och köra tåhävningar för att bli starkare i vaderna.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#6
2 april 2014 kl 09:47
1 Gilla
Jag får gå, röra på mig, träna, cykla, köra rehabövningar. Men jogga/gåjogga om två veckor, ta första normala riktiga löpstegen om 4-6 veckor och hög fart/fri fart/maxfart först om ( i värsta fall) 3 månader?!!! Jag vinner inget på att börja för tidigt säger sjukgymnasten.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
2 april 2014 kl 10:10
Gilla
Re Charlotte:
4-6 veckor för första löpsteg och 3 månader innan maxfart låter minst sagt överdrivet.

Beror kanske litet på hur grov bristning man har. Men den jag hade förra sommaren var så grov att jag haltade när jag gick. Sprang efter 2 veckor och full fart efter kanske 1 månad.

Men kompressionskläder och tåhävningar har hjälpt. Och ordentlig uppvärming innan löpning, samt stretch efteråt.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#8
2 april 2014 kl 10:26
2 Gilla
Precis så sa jag! "jag kan väl börja springa igen om två veckor" NEEEJ! Inte! Men hon bara förklarar, rekommenderar och jag lyssnar.

Men grejen var det att när jag fick min vadbristning helt oväntat så gjorde det så förbannat ont att det kändes som om hela vaden skulle sprängas. Och i flera dagar efteråt! Liksom djupt därinne (obs INTE kramp alltså) i vaden. Tror grejen att jag tog mig hem och ansträngde mig (eller vaden) i timmar inte heller var bra.

Vet inte om det tar 3 månader för fri fart eller maxfart, hon säger ju "det kan ta upp till 3 månader"...tiden går så fort dagarna går så snart kan man ju springa igen hursom! (Ha ha jag har ändrat attityd från att jag vill dö tills att tiden går så fort...)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
2 april 2014 kl 17:59
Gilla
Det beror på hur stor bristningen är och mycket annat. Lätt stretch och daglig lätt massage efter 3 dar som Leif säger. Promenera när det inte gör ont. Ligg på rygg och dra upp och tryck ner fotbladet med benets egna muskler, om det inte gör ont. Lätt, kort jogg på mjukt underlag efter 10 dar, öka längden mycket försiktigt. Fart får komma senare. Kolla traningslara.se
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
2 april 2014 kl 20:36
Gilla
Cykla med lätt belastning för cirkulation och återhämtning och kör gärna balansövningar.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#11
2 april 2014 kl 20:44
Gilla
Tackar Lars x 2! Lätt jogg och gåjogg efter 14 dagar fick jag höra men jag smyger nog igång tidigare:-) ju mer vädret blir härligare och härligare...och nyinköpt somrig pistagegrön/vit cykelhjälm ordnade jag redan förra veckan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.