Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 15604 visningar

Ont i fotleden av ortopediska inlägg.

1982 • Mölndal
#1
4 juli 2014 - 19:15
Gilla
Hej

Jag har haft problem ett antal månader nu med fötterna på grund av överbelastning. Har höga hålfötter och behövde inlägg och har nu skaffat det. Gick till en ortopedingenjör som har gott rykte här i Göteborg och han verkar veta vad han gör.
Fotsulorna har vant sig ganska bra nu efter ett antal månader, men jag har tyvärr fått problem med ena fotleden (som jag inte haft problem med innan). Ortopeden fixade till dem lite och det blev väl lite bättre på insidan av fotleden som jag hade ont i. Problemet är väl att det fortfarande är ömt och jag har nu dessutom fått väldigt ont i utsidan av fotleden också. Börjar bli riktigt orolig nu, behöver löpningen för att må bra och kan just nu inte hålla på med någon konditionsträning som inte gör ont.

Ska självklart ringa ortopeden och prata med honom på måndag, men jag undrar om det finns någon/några som haft liknande bekymmer och hur det gick för er när fötter och ben vande sig vid nya inlägg.
1962 • Gnesta
#2
4 juli 2014 kl 20:08
Gilla
Bild uppladdad av Jonas Mauritzson
Jag har fått problem efter att jag börjat använda inlägg. Om det är orsaken vet jag inte, men bilden visar var det gör ont för mig. I första hand där den nedre pilen pekar.
1982 • Mölndal
#3
4 juli 2014 kl 23:18
Gilla
Precis. Samma ställe för mig. Har det blivit bättre eller blivit bestående?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
5 juli 2014 kl 00:43
Gilla
Det där bråkade jag med i våras. Lösningen var:

1) Massage av vaden. Smärtan sprider sig uppåt från foten efter ett tag. Jag masserade med en tennisboll.

2) Tejpning med kinesiologtejp enligt: http://www.athletestreatingathletes.com/ata-blog/2013/05/peroneal-tendonitis/
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
5 juli 2014 kl 07:38
Gilla
Gå till Löplabbet och be dem fota dig bakifrån när du springer (löpbandet). Det vanligaste är att man får ont i peroneus på insidan (medialt) p.g.a. man fäller foten inåt - men i ditt fall verkar det som om du viker foten utåt och därmed belastar denna sena. Således mitt råd är att ta med inlägg + skor till löplabbet och fota dig bakifrån - kanske behöver du andra skor som är "anpassade" efter inläggen. Men försök hitta grundproblemet - man kan fixa mycket med inlägg och skor - men du kanske också bör kolla din löpteknik och framförallt ditt "fotarbete".
1962 • Gnesta
#6
5 juli 2014 kl 09:56
Gilla
Mina problem uppstod i februari samtidigt som jag fick höftproblem. Fick rådet att vila aktivt och avstå löpning. Gjorde så till maj. Sedan dess har jag smugit igång löpningen och nu har problemen kommit tillbaka. Första passen gjorde jag utan inlägg, de senaste tre med inlägg. Kanske tyder det på att inläggen är problemet från början. Utprovade och gjorda på Runners store. Varit och justerat dem en gång.
Johan S
1981 • Stockholm
#7
5 juli 2014 kl 09:57
Gilla
Jag hade problem med löparknä för några år sedan och gick till en ortoped (gå- och köpkliniken i Uppsala) som sa att jag verkligen behövde inlägg av någon anledning (hög hålfot tror jag). Så jag köpte dyra inlägg samt började med några stretchövningar, och allt fungerade bra. När inläggen blev gamla så skaffade jag inga nya, men så länge jag kör mina stretchövningar så har jag inga problem med löparknä. Det var typ 5 år sedan.
Det jag vill ha sagt är nog att dom som säljer inlägg ofta vill sälja sina inlägg och att det är värt att vara ifrågasättande, även om jag inte tvivlar på att dom kan göra nytta för vissa så kanske det kan finnas andra lösningar också.
1962 • Gnesta
#8
5 juli 2014 kl 10:20
Gilla
Superbra länk Martin! Känner precis igen alla symptom. Tack Ingrid. Kan vara ide med att någon annan tittar också. Kan vara så att mina sulor (och dina SandraElisabeth) styr för mycket och påverkar rörelseapparaten. En läkare jag varit hos ifrågasatte nyttan med inlägg.
1966 • Karlstad
#9
5 juli 2014 kl 10:25
Gilla
Jag var till ortopedtekniker i början av min "löparkarriär" pga diverse skadeproblem. Gjutna - dyra - sulor. Fick bara ont under fötterna och min spontana tanke var att det ska inte vara där.
Det finns säkert de som behöver någon form av hjälpmedel men jag är inte övertygad om att löpare behöver det i den mängd som krängs.
Jag fick backa och låta det ta tid för kroppen att acceptera det jag utsatte den för. Tror det handlar om - i många fall men inte alla - att kroppen måste bli starkare där den är för svag och signalerar smärta.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#10
5 juli 2014 kl 13:10 Redigerad 5 juli 2014 kl 13:09
Gilla
Jag har också testat snikvarianten av iläggssulor, dvs foot balance färdigformade. För mig fungerade det inte alls, tyckte skon blev tung och stel.

Då är det nog bättre att försöka hitta en sko som har en design inklusive innersula som passar ditt steg.

För min del är det fusk, för vi har löpband hemma. Och trots dotterns protester så tvingar jag henne att filma när jag springer i samtliga skor. Man ser väldigt tydligt vilka skor som fungerar bra och vilka som är mindre bra. Det man ser på filmen stämmer ofta väl med känslan i vristen efter en runda.

I datorn kan man dessutom nörda ned sig totalt genom att scrolla fram och tillbaks genom steget. Jag pronerar t.ex. mer på högerfot, något jag försöker åtgärda med bättre löpteknik.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.