Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1043 visningar

Undran kring hälkil och ortopediska inlägg

Årsta
#1
2 oktober 2022 - 05:04 (Redigerad 2 oktober 2022 - 05:11)
Gilla
Hej
Det är så att jag har haft ont i fötter och rygg under 3 årstid mina fötter värkte hade svullnader i fötterna ont i bäcknet och alltid efter promenader. Jag bokade tillslut tid till fotortoped.

På besöket mätte han mina höfter han såg då att mina ben var olika långa så jag fick en kil att ha på mig till nästa besök och jag skulle även gå med skor inomhus för att vila fötterna. Han var snabb att lasra mina fötter för att göra skoinlägg.

Den tiden jag var hemma hade jag på mig hälkil under högra foten tog promenader gick med dem i skorna hemma och på 2 veckor blev jag bra kände mig lycklig att hälkilen hjälpte. Det tog bort så mycket smärta och problem det glappade inte längre i bäckenet när jag gick och jag kunde gå en lång promenad utan att få ont i fötterna.

Så åker jag på nytt besök berättar då för denna fotläkare att det hjälpte och det kändes underbart med hälkil, Fick känslan av att han inte brydde sig utan han började direkt prata om skoinläggen som han så snabbt beställde. Jag frågade honom ska jag verkligen ha både en hälkil och ett skoinlägg på, Ja det kunde man ha sa han men det kommer glappa. Frågar han då ska det verkligen glappa vad kan jag göra, då fick jag svar att skaffa kängor så hälkil och inlägget får plats. Men på sommaren har man inte kängor svarade jag, han svarade inte mig. Jag gick hem som ett frågetecken halv haltdandes då det glappade. Sen fick jag fruktansvärt ont igen efter en kort promenad och med både hälkil och skoinlägg hade även på mig dem hemma men fick för ont. Använder inte skoinläggen utan endast hälkilen och det känns så bra.

Nu till min fråga har man verkligen både hälkil och skoinlägg i en sko och är det normalt att det ska glappa? Jag fick känslan av att han inte brydde sig att hälkilen hjälpte mig och jag kände mig smärtfri, jag fick känslan att han bara ville sälja på mig ett skoinlägg för 1550kr för hålfots problem när det inte verkar vara problemet.

Jag kan inget om sånt här har det verkligen gått rätt till? Jag känner mig lurad det känns som jag betalat 1550kr i onödan utöver själva besöket.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
2 oktober 2022 kl 07:59
1 Gilla
Hej, Gå till din vårdcentral istället, man får inte svullna fötter av att benen är olika långa. Kontakta en sjukgymnast (behövs ingen remiss) för ett träningsprogram (du behöver säkert stärka musklerna i rygg/bål och ben). Tycker det är lite märkligt att du fick rådet om hälkil. Nästan alla människor har lite olika längd på benen (upp till 2cm). Kroppen kompenserar detta i de flesta fall, utan att man får problem - att helt plötsligt börja använda en hälkil kan däremot ge problem. Inlägg kan vara bra ibland men löser inte alla problem. En sjukgymnast som saknar vinstintresse kan säkert avgöra om detta (och hälkil) är en lämplig lösning för dig.
2006 • Alingsås
#3
2 oktober 2022 kl 19:05
1 Gilla
Det var helt fel gjort av läkaren att pracka på dig skoinläggen. När det handlar om att vårda rörelseapparaten kan man kortfattat säga att det alltid är det som känns bäst som också är bäst. Skippa inläggen alltså och sök upp en fysioterapeut som undersöker kroppen som helhet för att komma till roten av problemet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.