Löpning Träning 13 inlägg 2740 visningar

Dricka vid träning?

Rebel
1972 • Linköping
#1
25 augusti 2008 - 16:04
Gilla
Vid vilka distanser eller träningstider behöver man börja tänka på att ta med sig vatten ut? Jag springer normalt 10 km och tycker att det är ett lagom träningspass och tar inte med vatten ut. Nu tränar jag för Lidingöloppet och har därför börjat förlänga träningsrundorna, men jag tycker att det är lite omständigt att ta med vatten.
1965 • Västra Frölunda
#2
25 augusti 2008 kl 16:51
Gilla
Tar med dricka när jag springer 2 mil eller längre. Lite beroende på väder och tempo dock. Brukar dricka efter 10 km. 1 flaska/5 km. Använder vätskebälte. Varje flaska rymmer knappt 2 dl.
peter nolinge
1962 • Malmslätt
#3
25 augusti 2008 kl 18:25
Gilla
På den tiden jag sprang 2.30-3 timmar på mina löppass hade jag alltid en platt vattenflaska nedstoppad i ett midjebälte. Jag drack var 30e minut. Numera när jag bara är ute drygt en timme så har jag aldrig med vätska.
csaba
1973 • Malmö
#4
25 augusti 2008 kl 19:47 Redigerad 25 augusti 2008 kl 19:48
Gilla
jag tror att det beror på om det är sommar eller vinter (dvs. värme).
på vintern och även på sommaren så brukar jag inte tycka att 10km är några problem. vid längre disstanser så är det vätskebälte som gäller eller så brykar jag faktist passera bilen efter varje 5km (när jag springer 5km slingan) och har dricka i bilen.

dock har jag märkt att även på 10km tävlingar så brukar jag behöva en mugg vatten eller sportdryck vid en av dom senare vätskekontrollerna. (förmodligen för att man tar ut sig mer)
Pål Nilsson
1976 • Höör
#5
25 augusti 2008 kl 20:41
Gilla
Om man inte vill ha vätskebälte, har jag en alternativ lösning: Ta bilen och plantera ut lite vätskedepåer utefter ditt löpspår (förutsatt att det går att köra bil där). Funkar skitbra för mig. Annars är väl alternativet att, som csaba säger, springa en kortare slinga flera gånger, och lägga flaskan i starten.

Om du tränar för Lidingöloppet skulle jag rekommendera att du tränar på att dricka sportdryck (vilket behövs vid ett så pass krävande lopp). Magen kan behöva vänja sig vid att dricka sportdryck under ansträngning.
1969 • Sala
#6
26 augusti 2008 kl 06:28
Gilla
Jag förstår inte er motvilja mot vätskebälte.

Pål, jag testade din idé för någon vecka sedan, men det blir ju omständligt (ja det heter så, haha) om man ska åka runt med bilen för att placera ut vätska innan. Då gör man ju träningen till ett problem. För mig är de viktigt den tid jag lägger på träningen ska vara just träning, inte en massa annat, som resttid till ett gym eller simhall, så jag har fastnat för löpning delvis för att det bara är att byta kläder, snöra på sig skor, ta på sig pulsband och vätskebälte och ge sig ut! Det tar 5 minuter. Skulle jag dessutom åka runt med bilen och krångla innan jag får börja träna, då skulle jag ledsna fort. Det är nog så svårt att hinna med sina pass ändå, med allt annat man vill göra under en vecka.

Att behöva springa samma runda flera gånger bara för att man vill dricka vid bilen ser jag inte som en lösning. Det blir ju som en löparbana. Jag vill ha frihet! :-)

Vätskebälte är verkligen helt suveränt på rundor över en timme. För rundor över två timmar tycker jag att vattenryggsäck är ännu bättre.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#7
26 augusti 2008 kl 08:26
Gilla
Håller med ovanstående till fullo:-) jag vill oftast kunna dricka precis när jag vill vart jag vill!
Vätskebältet (Perfekta) sitter som gjutet på mig...man kan ha två eller fyra flaskor eller hur man nu vill...en trygghet på långa långpass! Känner mig nästan naken utan om jag springer över 20 km...
Rebel
1972 • Linköping
#8
26 augusti 2008 kl 08:34
Gilla
Tack för era svar. Jag tycker också att träningen ska vara enkel och att man startar från dörren utan förberedelser. Jag kommer nog att hålla mig till sträckor under 15 k. Så får det gå som det vill med de längre loppen, milen är ändå min favorit. Det viktigaste är nog att det är roligt att träna.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#9
26 augusti 2008 kl 09:21
Gilla
Mårten,
Jag vet inte om det är så mycket problem...Det är ju jättekul att köra bil också :-). Iofs är det väl sant att det tar lite extra tid att köra ut med bilen innan. Jag tycker emellertid att det kan vara lite skoj att "reka" banan innan man springer den (det ska ju helst vara en bana som man inte testat tidigare). Slår man på trippmätaren kan man ju mäta banan också...

Vätskebehovet finns ju trots allt bara när man ska köra långpass (för mig i alla fall), och då tycker jag att tidsåtgången är så stor ändå.

Jag har faktiskt aldrig testat vätskebälte, så om det kan jag inte uttala mig.

1969 • Sala
#10
26 augusti 2008 kl 23:09
Gilla
Pål, jag kan faktiskt tänka mig att köra runt med bilen några gånger om året, när jag testar formen och verkligen vill ha en tid som liknar tävling. Då vill man nog inte öka sin vikt med en säck eller bälte, utan bara löpa på. Fast...nej förresten, jag vill nog kunna dricka precis när jag är törstig, och dessutom så blir det så svårt att bli av med flaskan när man väl druckit ur den. Om man ska kasta ifrån sig alla flaskor som man ställt ut innan träningen så måste man ju ta ytterligare en runda med bilen för att plocka upp dem. Nej, jag fortsätter med bälte. Tiden man förlorar på extra vikt är kanske en minut på en timme. I gengäld behöver man aldrig stanna, och vinner därmed tillbaka tiden på det.
csaba
1973 • Malmö
#11
26 augusti 2008 kl 23:45
Gilla
för mig är det nog lite tryggheten.
hälften av mina långpass, lägger jag på en 5km bana (där jag springer oftast) och det käns tryggt att passera bilen varje 5 km.
jag springer dock med vätskebälte, för att jag inte vill stanna och dricka.
men efter 20-25km när vätskan är slut, så kan det kännas tryggt att veta att man har nästan obegränsad mängder med sportdryck,energigel och frukt i bilen. (så efter 20-25km, 2-3 minuters vila för att dricka och stretcha).
(och jag har börjat vänja mig att springa 6-7 varv runt. jag springer ju med musik och då gör det inget).

dock har jag på sistånde hittat ett annat ställe, där jag lägger mina långpass och där springer jag långt från bilen (15-20km) och då vet jag att det är lika långt tillbaka, så jag har lärt mig att hushålla med vätskebältet på 6 flaskor.
men den banan är cykkelväg och landsväg, medan min gamla (5km) bana är kuperad terräng, så det är bra att variera.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#12
27 augusti 2008 kl 09:08
Gilla
Tekniktips för att använda "planterad" flaska:
1. Lägg flaskan på ett ställe där den inte syns, men ändå är lätt tillgänglig, så att man inte behöver stanna för att plocka upp den.
2. Helst ska den ligga i nerförsbacke - då blir det enkelt att springa och dricka samtidigt (detta ger nästan obefintlig tidsförlust).
3. När flaskan är urdrucken, spana efter närmsta villa-soptunna (som helst bör finnas längs med banan). Det gör egentligen inget om denna soptunna ligger betydligt längre fram på banan, flaskan är ju nu ändå praktiskt taget viktlös.
4. Släng flaskan i soptunnan (här kan en fartökning vara på plats, då inte alla soptunne-ägare vill låna ut sina soptunnor...)
/Pål
1973 • Falköping
#13
27 augusti 2008 kl 10:00
Gilla
Springer man längre än 90 min. bör man ha med vätska. Så länge ungefär har man energi lagrat i kroppen. När denna sedan är slut bör man fylla på med något. Gammal regel som är bra att följa. Vill man inte att energin ska ta slut alls bör man fylla på tidigare och sedan fortsätta fylla på kanske en gång i kvarten... Jag brukar ha vatten när jag tränar och sportdryck på tävling...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.