Löpning Avancerad träning 4 inlägg 4805 visningar

Snabbdistans

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#1
4 oktober 2014 - 07:14
Gilla
Själv har jag tyckt att snabbdistans har passat mig bättre då det mer liknar tävlingskänslan, att pressa kroppen mot tröskeln. Ren intervall har jag använt sparsamt då det är lätt att springa för fort. Inte ens när jag var aktiv tävlingslöpare blev det så mycket intervaller, max 3-4 pass per månad under tävlingsperioden.
1978 • Gävle
#2
5 oktober 2014 kl 11:21
Gilla
Jag kör också 7km varje vecka och tycker det är det optimala passet. 10km ger mer, men är för slitsamt mentalt för att jag ska kunna hålla rutinen över längre tid.
På snabbdistansen bygger jag pannben, tappar respekten för farten, lär mig andas rätt, lär mig känna min fart, m m.
Att bara köra intervaller ger mig fart men lär mig tyvärr att stanna och vila ofta. Optimalt är om jag kör både snabbdistans (utan vila) och intervaller varje vecka.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
5 oktober 2014 kl 12:47
Gilla
Det är lätt att intervallerna blir pass med för mycket mjölksyra, när man egentligen vill "knuffa fram" tröskeln. Konsten är att förstå att intervaller inte är maxlöpning utan ska vara många upprepningar i kontrollerad hård fart. Min bästa tävlingssäsong körde jag ofta 4x2,5 km i terräng med tempo motsvarande tävlingsfart på milen. Körde jag "tusingar" försökte jag träffa tempot för tävlingsfart 5 km.

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
5 oktober 2014 kl 15:35
Gilla
Det beror lite på vilka distanser man siktar på, blir träningen för tuff kan det bli svårt att nå den volym man behöver för halv- eller hel marathon. Prova dig fram Michael.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.