Löpning Träning 7 inlägg 2721 visningar

Systematisk vilovecka eller bara köra på?

Jimmy P
1974 • Göteborg
#1
5 september 2008 - 00:00
Gilla
Hej!
Jag har fram tills nu bara joggat på och byggt upp en bra grundkondition.

Mitt mål är nu att bygga på snabbheten både på milen samt ett framtida och första marathon nästa år.

jag har därför varit på biblioteket och lånat lite böcker om löpning. Där förespråkar de många gånger att viloperioder med lättare träningar skall läggas in lite då, uppskattningsvis var 4:e vecka.

Andra säger att man bara skall jogga på och ta så många mil man kan, vill och trivs med, dvs att det löser sig med kvantiteten.

Vad säger ni - är vilan viktig för att bli bättre? Samt räcker den vila jag har nu på ca 2 dagar i veckan?

/Jimmy
Johan I
1987 • Örebro
#2
5 september 2008 kl 00:15
Gilla
Jag tycker det är bra på många vis att jag kör som jag kör, d.v.s. varannan dag (dock styrketräning dagarna emellan men det är lågintensivt). Med i princip inga undantag förutom vid ev. träning med klubben eller tävlingar.

Detta gör ju inte bara att man ev. håller skaderisken nere något utan man behåller även "glöden"/mersmaken för löpningen, d.v.s. man längtar desto mer för att komma ut och springa.

Om man bara kör på hela tiden så är det nog lätt att man blir överstimulerad och börjar tycka att löpningen inte alls är så märkvärdig längre och "glöden" kanske avtar.
Men mycket beror nog på vad man har för mål... vill man satsa mot riktigt bra tider så är det så klart mycket träning man behöver och då har man inte så mycket val med vila eller ej.
Rör man sig däremot mer för att bara hålla igång så kan en regelbundhet vara viktigare än att just få så jätte många mil tillryggalagda.
Kör man inte så högt tempo heller så är det nog mera att känna efter om ben, muskler m.m. är okej eller inte, snarare än att känna hur kroppen i "prestandaläge" mår med puls och sådant.

Vilan är viktig för att bygga upp kroppen/muskler m.m.. Sen om det alltid är samma sak som att bli "bättre" är väl diskutabelt, men lite vila bör man ha oavsett mål.
Du borde nog kunna köra på med 2 dagars vila, dock bör du då se till att de dagarna är utspridda (inte i rad), kanske också varierande så att det inte blir samma dagar varje vecka.
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#3
5 september 2008 kl 00:22
Gilla
Det finns lite olika varianter på det där. Vår tränare förespråkar att volymen ska gå ner var 4e vecka, men i gengäld kan man gärna köra fart eller tester. Själv tycker jag viloveckorna rullar in av sig själv; sjukdom, sjukt barn, resa, jobb, osv så jag har inte det problemet.
Mikael
1967 • Huddinge
#4
5 september 2008 kl 07:53
Gilla
Jag tillhör dem som tror på viloveckor. För egen del fungerar det som Anders Löfgren skriver; De kommer av sig själv... Men, om de mot förmodan inte kommer automatiskt tar jag en vilovecka.
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#5
5 september 2008 kl 08:01
Gilla
Har de senaste månaderna tränat efter ett program där intensiteten ökar under tre veckor, för att sedan ha en lugnare fjärde vecka. I slutet av vecka tre kändes det alltid välbehövligt med en lugnare vecka. Tycker också att det varit ganska så roligt att träna på ett schema där träningsgraden stiger under tre veckor, det göra träningen varierad samt att det känns ganska snabbt som att man får resultat.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#6
5 september 2008 kl 09:16 Redigerad 5 september 2008 kl 09:17
Gilla
Jag följde Anders Szalkais träningsprogram (www.marathon.se) inför maran i år. Jag utgick från 4-timmarsgruppen. Programmet sträcker sig över 26 veckor. Vid några enstaka tillfällen är det 2 vilodagar i rad men annars vila varannan eller var tredje dag.
Det här programmet fungerade i stort sätt bra för mig, men precis som Johan skriver här uppe så mattades den där glöden för löpningen av framåt vårkanten. Så inför Premiärmilen och Kungsholmen Runt tog jag mig friheten att lägga in 4 vilodagar före varje lopp. Det gav en positiv kick och kändes som välgörande för hela uppladdningen.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
5 september 2008 kl 10:27
Gilla
Jag har sprungit i princip varannan-var tredje dag hela sommaren efter att ha haft en riktigt dålig vinter och en vår som var lite si och så.

Jag har lagt upp det hela efter eget huvud, 1 långpass varje/varannan vecka, lite kortare däremellan.
Hade tänkt köra lite mer "kvalitet" dvs intervaller, backe osv, samt styrka, men det har inte riktigt blivit av.

Jag har förbättrat mig sakta men säkert ändå tills för några veckor sedan, då tyckte jag att jag stannade av.
Har känt mig lite sliten på sistone och tror att det är en kombination av framförallt brist på vila (regelbundet återkommande lugna veckor) och att jag kanske inte byggt upp styrkan i den grad jag borde.
Samt att jag kanske sprungit lite för mycket i närheten av mitt max, det är ju så kul att slå personliga rekord :)
Men jag är ingen expert. så det kan ju bero på något annat också.

Till nästa år skall jag prova t.ex. Anders Szalkais program, litar mer på hans omdöme än mitt eget då det gäller att lägga upp träningsprogram.
Självklart får man sedan anpassa sig efter hur det känns.
Nu inför morgondagens halvmara vilar jag mig i form istället för som det ofta rekommenderas att man skall skringa lite lätt dagarna innan.
Jag sprang 7,5km i fredags förra veckan och 9km i tisdags, det får räcka för min del så här tätt inpå.
2x4 dagars vila kommer förhoppningsvis göra susen både för slitna ben och motivationen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.