Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 23752 visningar

Ont i hålfoten?

Johan H
1976 • Göteborg
#1
5 september 2008 - 21:13
Gilla 
Äntligen börjar min förkylning släppa men självklart så kommer nya bekymmer.

Jag har fått ont i hålfoten, ömt och känns typ som ett stort blåmärke, Är ömt när jag trycker på det och även när jag går och senan sträcks. Fick detta problem efter en löprunda i måndags. Någon som haft något liknande och har en ide om vad det kan vara??
1963 • Mölnlycke
#2
5 september 2008 - 22:07
Gilla 
Fick ont i mina bägge hålfötter för två år sedan efter finalloppet (18,8 km). Tror att fötterna var ovan att springa på ojämnt underlag och blev överbelastade på något sätt. Vissa av mina vardagsskor gjorde att fötterna värkte när jag promenerade. För mig var det alla senorna från tårna som värkte (de går under foten). Det gjorde speciellt ont när fötterna blev kalla. Tyvärr tog det ganska många veckor innan det blev bättre, jag sprang lite då och då. Efter någon månad gjorde jag ett uppehåll på ca en månad. Efter detta blev jag gradvis bättre. Riktigt bra blev jag först när jag skaffade hålfotsinlägg (av andra orsaker) för knappt ett år sedan. Idag är jag frisk till 98 %. Kan känna av lite om fötterna blir kalla
Hanna Andersson
1975 • Stockholm
#3
6 september 2008 - 10:22
Gilla 
Ja, precis så där fick jag ont efter ett långpass och smärtan ville inte ge med sig. Senan under foten ömmade och jag kunde nästan inte springa. Men lösningen var enkel. Jag provade helt enkelt ut ett par nya skor med rejält stöd i hålfoten och med bra pronationskorrigering. Eter ett par dagar var all smärta borta. Jag hade helt enkelt inte insett hur snabbt jag slitit ner de gamla skorna.

Mikael
1967 • Huddinge
#4
6 september 2008 - 11:42
Gilla 
Låter som starten på hälsporre. Hälsporre kommer sig normalt av att senan under forten bir för kort och då uppstår ett drag i infästningen vid hälen med inflamation som följd, Efter ett tag sker en utväxt av hälbenen (senanan drar ut benet) och vid det tilståndet är man förärad en "riktig" hälsporre.

Massera senan. Böj tårna bakåt i en stretch. Köp en massageboll för fötterna. Fotriktiga tofflor inne. Ortopediska inlägg när du springer. För egen del krävdes också massage(naprapat) på en för kort muskel på höftens framsida(!) det var den som drog foten fel.
1970 • Linköping
#5
6 september 2008 - 12:00
Gilla 
Jag säger bara Plantarfascit! Det har jag och har haft det i 6 månader nu.
Går bra att springa ändå men är alltid stel och öm i hålfoten, That´s life, bara att gilla läget eller ta ett uppehåll på typ 3 månader. För en del tar det ett helt år innan man är bra. Hoppas du inte utvecklar "sporren"
Mvh
Kalle
Johan Olsson
1972 • Lund
#6
6 september 2008 - 17:46
Gilla 
Hälsporre - stackare, det kan göra rejält ont och det kan ta lång tid att bli av med. Se till att få en tid hos ortopedteknisk avd på sjukhuset och gör en avgjutning till inlägg.
1971 • Sorunda
#7
6 september 2008 - 17:59
Gilla 
Jag brukar på sendrag i hålfoten just i samband med förkylningar och sedan när man då fått det så ömmar "senfästena" (ellr jag föreställer mig att det är dom eftersom det är bakom främre trampdynorna och framför hälbenet det ömmar), brukar gå över av sig själv på någon dag eller 3.
Nicklas Månspers
1974 • Krylbo
#8
6 september 2008 - 18:21
Gilla 
Slänger in en fråga i detta ämne.........då även jag har ont här....eller i dessa trakter.

Var på hålfoten "sitter" er smärta?

Min sitter där hålfoten möter hälen, så att säga, vid slutet av hålfoten på väg mot hälen. Är detta oxå en sena som kan spöka?! För visst tar det ett tag innan man utvecklar och får en riktig hälsporre?

Har haft detta problem för flera år sedan....varit utan i nästan 3 år.....och vips, så kommer det tillbaka...igen utan förvarning!

Mikael
1967 • Huddinge
#9
6 september 2008 - 18:35
Gilla 
Nicklas: Absolut tecken på hälsporre! Det är där senan fäster i hälen. Hälsporre eller plantarfascit(tror det stavas så) är fulländad när en utväxt av hälen finns vid senans infästning i hälen. Men långt innan dess kan man ha kraftig smärta i det inflamerade senfästet.

För min egen del kom smärtan efter ett pass med snabba(?) intervaller. Fattade inte vad det var för konstig smärta under foten. Fortsatte några springa några veckor innan smärtan blev för intensiv. Det tog mig mer än 1½ år att ta mitt första löpsteg efter det. Så var försiktig.
1979 • Göteborg
#10
6 september 2008 - 18:51 Redigerad 6 september 2008 - 19:22
Gilla 
ok, nu blir jag lite orolig. Känner igen smärtan Niklas beskriver, fick den i måndags efter ett riktigt tufft backpass men trodde det var helt vanlig överansträngning.

Hur bör man göra nu för att inte förvärra situationen? Mina 3 viktigaste lopp i år är ännu kvar och det får inte gå fel nu igen (har redan haft en 3 månaders benhinner inflammation i år).
Vad och hur skall man träna? Och om man nu måste vila, hur länge skall man vila då och hur vet man när man är ok igen? Känner inte jättemycket nu men de första dagarna var det riktigt jobbigt.

Tar tacksamt emot tips.
/ Jon
Johan H
1976 • Göteborg
#11
6 september 2008 - 19:38
Gilla 
Låter inte bra det här...
Hur får man enklast/snabbast tid hos en ortopedisk klinik, Ska man gå till idrottsläkare eller funkar det även med en sjukgymnast?
Mikael
1967 • Huddinge
#12
6 september 2008 - 19:48 Redigerad 6 september 2008 - 19:52
Gilla 
Jon: Om du ska springa är detta min råd(som i princip står här ovan):
1. Massera senan under foten. Använd tummen. Tänk att du med tummen ska förlänga senan.
2. Stretcha genom att böja tårna bakåt. Särskilt viktigt att få med stortån.
3. Köp en massageboll för fötter. Jag har en orange med taggar från SELECT.
4. Var noga med 1 o 2 (och 3 om du hittar någon) innan du sätter ned fötterna på golvet på morgonen.
5. Använd fotriktiga tofflor inne. Har du inte det - gå joggingskor hemma
6. Undvik platta vardagsskor om du går och står mycket. Seglarskor på semester är en vanlig källa till förvärring.
7. Bli inte kall om fötterna hemma.
8. Sök hjälp hos en naprapat så fort som möjligt.
9. Kolla skor och om du ev. behöver ortopediska inlägg.

Mitt eget uppehåll beskrivs ovan. För att öka oron kan jag berätta om min släkting som var elitidrottare på EM nivå. Det tog tio(10) år för henne att bli bra inkl. 2 operationer. Nää, jag tror inte detta ska tas för särskilt vanligt. Men var observant. Följ mina råd - eller någon annans råd som du litar på och som har kompetens. Jag blev av med mina problem för 8 år sedan. Men om jag inte använder massagebollen och stretchar senan så får jag tillbaka problemen.
1979 • Göteborg
#13
6 september 2008 - 20:06 Redigerad 6 september 2008 - 20:10
Gilla 
Tack Mikael!

Jag tolkar det du säger som om att det är ok att fortsätta träna som förut om man bara tar hand om fötterna? Skall lyda dina råd och hoppas på snabbt tillfirsknande.

/ Jon
Emil
1984 • Sundsvall
#14
7 september 2008 - 03:32
Gilla 
Som folk här säger... Plantar Fasciit, eller vanligen kallat "hälsporre". Väldigt tung skada och mycket svårläkt. Uppkommer då man mer eller mindre trampat bort fettet och brosket under hälen och får för dålig dämpning. Artar sig vanligen "mest" på morgonen.

Min egen erfarenhet från den skadan är att om man tejpar hälen från sidorna. Så att man "drar ner fettet" från fotknölarna och in under hälen så hjälper detta vid fysisk utövning och för läkningsprocessen. För mig kan det varit i ett väldigt tidigt stadium dock. Men jag hade stora känningar då jag stort sett levde i ett par kängor. Då tejpade jag fötterna och tejpade om fötterna 2-3 gånger dagligen för detta "extra vaddering" som det innebär. Och jag blev av med problemet på bara några veckor.
Mikael
1967 • Huddinge
#15
7 september 2008 - 11:56
Gilla 
Jn: det är tveksamt om du kan/ska träna soom förut. Men det kan bara du avgöra. Var försiktig och sök professionell hjälp. Jag hittade till slut en naprapat som fick ordning på mig. Men följg mina råd (eller någon annan du litar på) som är utmejslade tillsammans med min naprapat och genom oändliga timmars läsande om detta problem.

För denna åkomma rekomenderar jag inte smärtstillande. Då finns risken att du tränar för mycket. Om du däremot gör ett träningsuppehåll så är Voltaren och likande preparat och salvor bra.
Per Gelin
1972 • Uppsala
#16
7 september 2008 - 14:21
Gilla 
Hade ett liknande problem med hålfötterna. Sprang alldeles för länge med ett par skor som hade för starkt proneringsskydd.

Provade med olika inlägg innan jag bestämnde mig för ett par ortopediska skoinlägg och ett par neutrala skor (Saucony Triumph).

Jag har inte haft ont sedan dess eller kännt någonting. Det har hjälpt mig!

Lyca till!
/P
1979 • Göteborg
#17
7 september 2008 - 22:16
Gilla 
Per:
Insåg plötsligt att det mycket väl kan vara som du säger. Jag springer i skor med pronationsskydd och har samtidigt ortopediska skoinlägg vilket nog inte är helt 100...

Skall söka upp min ortoped i morgon för konsultation... Tack
/ Jon
caroline edlund
1969 • Stockholm
#18
25 april 2010 - 16:37
Gilla 
Kan någon förklara vad som hände mig i går?
När jag skulle gå ut och tvätta bilen fick jag plötsligt jätteont under hålfoten. Trodde strumpan hade veckat sig och fortsatte tvätta.
Sen kändes ingenting.
Idag när jag skulle springa gjorde det helont.
Avbröt och gick hem.
Kollade runt här på forumet om det kunde vara hälsporre, men det verkar komma från hälen eller trampdynorna, och ofta succesivt om jag fattar rätt.
Detta kom helt plötsligt.

Vad göra?
/Caroline
Jonas Yngvee
1966 • Mjölby
#19
25 april 2010 - 19:51
Gilla 
Tyvärr kan ni glömma allt som heter löpträning om ni är i förstadiet till hälsporre!
Det är en inflammation där hälsena möter häl och smärtan är värst på morgonen. Det enda som hjälper är att besöka foten i Tranås och gjuta av fötterna till individuella hålfotsinlägg och köpa riktiga skor med klack.
Samtidigt köper man ett par fotriktiga sandaler som man alltid har på sig!
Alltså aja baja barfota! Min smärta lindrades nästan direkt men den var inte helt borta förrän efter flera månader!
1967 • Linköping
#20
15 mars 2011 - 11:13
Gilla 
Jag har senaste veckorna blivit öm i bakre hålfoten på vänster fot när jag går barfota hemma ett par dagar efter att ha sprungit ett pass.
När jag springer känner jag ingenting, utan det känns när jag går barfota på en tröskel som går emot hålfoten. Är det hälsporre på gång eller bara lite överansträngning? Jag vilar några dagar nu(åker skidor istället) så det får en chans att försvinna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.