Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 49476 visningar

Främre korsbandet helt av. Kan man leva ett aktivt liv utan det??

Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#1
16 januari 2015 - 18:36
Gilla
Hej alla.

Jag var då hos sjukgymnasten idag och fick konstaterat att främre korsbandet är helt av.
Var i förra veckan som jag vred knäet under en innebandy match. Om menisken också var skadad kollade han inte utan ville vänta en veckas tid och kolla det.
Knäet är liksom fortfarande rätt så svullet trots att det gått en vecka sedan olyckan.
Han frågade mig hur aktiv jag är och vad vill kunna göra?
Mitt svar var att innebandyn slutar jag helt med. Men jag skulle vilja kunna spela bordtennis, gå som vanligt och kunna springa en mil.
Då tyckte han att operation är ett alternativ men det är 12 mån med allt inkl rehab.
Opererade man inte så var det viktigt att hålla igång och knäet i träning. Främst genom promenader, cykling, crosstrainer och ingen större belastning då.
Jag kom att kunna leva precis som vanligt om jag bara sköter min rehab och rörelse av knäet enligt honom.
Så jag undrar vad ni säger om detta?
Skall man operera eller inte?
Personligen är jag ingen fantast av svenska sjukvården och unviker därför helst en operation.
Men stämmer det att jag kan leva ett aktivt liv helt utan korsband?

Tacksam för svar och era åsikter..
< < < 1 2 > > >
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#2
16 januari 2015 kl 18:45
Gilla
Daniel Rickardsson kan vara med i högsta eliten inom skidåkningen utan sitt främre korsband så det går uppenbarligen bra utan operation
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
16 januari 2015 kl 19:01
Gilla

Det är jätteolika från person till person hur tajt man är runt knät och det är det som avgör, jag klarar mig jättebra utan mitt. Även om jag önskade att omständigheterna varit annorlunda så op, blivit av och jag fått spela fotboll några år till.

Det finns de (män) som spelar fotboll utan korsband men det kräver mycket muskler. Beroende på aktivitet (bordtennis) så kan en del av knäskydden som finns funka.

Mitt knä låser sig ibland men hindrar mig inte i cykling, rodd, skridsko, löpning, tung styrketräning... Däremot litar jag inte på knät om man ska hoppa ner i mattan vid bouldering, slalom eller annat som man ganska lätt kan krascha i.
Men kan du leva med att vara lite mindre vild går det jättebra :) Är menisken skadad är det en helt annan historia, det kan medföra att du har ont... så då kanske det ändå blir op!

Men är allt annat bra kanske du hoppa in i målet i innebandy istället om du inte vill gå miste om laget!! Du kan operera dig i ett senare skede om du vill det...
1967 • Haverdal
#4
16 januari 2015 kl 20:02
Gilla
Skriver helt utifrån eget perspektiv och egna erfarenheter - inte vad som är rätt eller fel.
Drog av främre korsband för drygt 15 år sedan. Menisk och ligament tog stryk i samma veva. Frågeställningen att ta ställning till då var ungefär den samma som du har nu. Valde operation utifrån resonemanget att jag kan träna och hålla igång så länge jag är "ung" men hur blir det när jag kommer upp i åren och kanske inte längre kan vara lika aktiv?
Operation av korsband gick bra men menisk fick de inte riktigt ordning på i första läget - krävdes två kompletterande ingrepp (titthål) innan det också löste sig.
Har varit fullt aktiv sedan dess med bl.a. fotboll, racketsport, utförsåkning och mtb-cykling. Senaste åren mest löpning och har normalt inga bekymmer alls med det aktuella knät.
Som sagt - rätt eller fel, bra eller dåligt? Kommer aldrig få veta hur det blivit om jag valt det andra alternativet...
1962 • Järfälla
#5
16 januari 2015 kl 20:53
Gilla
Gjorde en korsbandsrekonstruktion för ett och halvt år sedan. Skötte rehaben bra och kunde börja träna efter 6 månader. Mår bra och är i stort sätt besvärsfri. 1mils löpning funkar kanonbra. Innebandy är jag inte så van vid så efter ett sånt pass ömmade det lite, Framför allt kändes det lite osäkert med tunga gubbar som far runt benen med hala klubbor.... Men jag tror absolut du fixar innebandy om du gör det rehab jobb som krävs. Obs! jag hade inga skador på menisken. Gjorde operationen för att en dag blir jag ännu äldre och tappar mer muskler runt knäet och då skulle det bli för instabilt. Lycka till!
Jake
1977 • Tvååker
#6
16 januari 2015 kl 21:43
Gilla
Jag har slitit av främre korsbandet i bägge knän med ett års mellanrum. Läkaren sa att de efter en operation inte kunde garantera att det skulle bli bättre så jag lät bli. Efter gym/koordinatonstrning kunde jag efter en tid fortsätta att spela fotboll (div 4 & 3) i fem år. Jag fixar att åka både Telemark och carving och har inget problem med långpass i löpspåret. Men jag måste hålla igång musklerna runt knät på ett vettigt sätt för att det skall funka.

Hoppas det fixar sig.
1963 • Örebro
#7
17 januari 2015 kl 11:11
Gilla
Opererade i tur och ordning menisk, korsband och menisk igen efter en fotbollsskada. Räkna med att det tar ett tag efter operation innan du känner dig trygg med ditt knä. Jag kom tillbaka till fotbollen och känner att jag inte begränsas på något sätt nu efter ett antal år. Oavsett vilken väg du väljer tror jag att ditt jobb med rehabträningen är det allra viktigaste. Även om du opererar måste du bygga upp stark muskulatur runt knät.
1971 • vånga
#8
17 januari 2015 kl 11:42
Gilla
Jag lever själv med detta problem, har lte ont,kan inte simma med bentag,testa sluta att träna, efter 3mån vila kunde jag inte ta ett löpsteg, måste träna allsidligt för knät ska funka.
1975 • Umeå
#9
17 januari 2015 kl 13:04
Gilla
Jag har opererat båda knäna med 15 års mellanrum. I båda fallen försökte jag i första hand träna upp styrka och stabilitet istället för operation. Men det höll inte i längden pga återkommande problem med skador och smärta. Nu är jag problemfri och kan springa både terrängmaraton och spela squash. Fast jag håller hårt på löftet till ortopeden att aldrig mer spela fotboll eller innebandy.

Så, vänta inte onödigt länge med operation om du inte kan träna till dig god stabilitet. Det är ju numera ett rätt enkelt ingrepp med kort rehabilitering.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#10
8 februari 2015 kl 13:06
Gilla
Då har jag efter några besök hur olika sjukgymnaster tyvärr inte fått något direkt klartecken om vad som är av resp skadat.
Har varit i kontakt med 2 st olika sjukgymnaster och en ortoped. För att göra en sammanfattning av allt så säger en sjukgymnast, den som jag har gått hos från första början. Att främre korsbandet är helt av utan tvekan. Gick till en ortoped också för att höra vad han hade att säga om knäet. Han gjorde nästintill exakt samma tester med knäet som den första sjukgymnasten gjorde. Han kostaterade att korsbandet var skadat och att där var en del vätska i knäet, men däremot var han inte lika övertygad om att korsbandet är av. Den andra sjukgymnasten jag gick till var sjukt seriös av sig. Första besöket tog 40 min där jag fick svara på massa frågor och hur allting gick till och vad jag ville göra i framtiden. När hon även känt på knäet sade hon också att hon var tveksam till att korsbandet var av utan tyckte att vi skulle börja med rehab träningen så fort som möjligt. Gjorde även en del knä övningar hos den sista sjukgymnasten för att se hur pass stabil jag var och det visade sig att jag är sjukt svag i hela vänster sida av kroppen och betydligt starkare i höger.
Det jag undrar varför säger den första sjukgymnasten att korsbandet är helt av då de andra två är tveksamma. Den första förde ingen journal alls utan bara skrev ner lite snabbt vad jag ville göra och sist jag var hos honom började han snacka om operation trots att han inte tyckte att vi skulle göra det när jag träffade honom första gången. Han har en konstig inställning och de 3 gångerna jag varit hos honom har han frågat: Jaha, vad skulle vi göra idag då??
Så jag beslutade mig att avsluta samarbetet med honom i fredags och istället gå till den andra sjukgymnasten som var betydligt seriös och som ville börja med rehab träningen direkt. För skulle det visa sig att inte träningen efter 3-4 månader ger något resultat så ville den andra skicka en remiss till specialist sjukhus på detta.
Tycker att detta lät bra och kommer därför att fortsätta hos den andra.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#11
8 februari 2015 kl 13:44
Gilla
Och att de håller på så här förstår jag inte, så gjorde de med mig också... De sätter dig på rehab ser om du är nöjd som det blir.
Jag fick inte mitt knä röntgat förrän flera år senare, först när man pratar operation.

Du har fått olika besked, du vill veta, kräv att få röntgen, det borde väl inte vara nåt märkligt för dom, då ser de ju hur menisken mår också.
Kjell-Otto Ojanen
1966 • Moholm
#12
8 februari 2015 kl 13:46
Gilla
För att få ett säkert svar så ska du be att få en magnetröntgen.
Min ortoped sa att om jag inte ville lida av ett instabilt knä som
gammal så borde jag operera knät vilket jag gjorde.
I mitt fall så opererades jag mitten på januari och spelade
fotboll slutet på maj vilket inte var helt optimalt.
Men jobbar man hårt med rehabträningen så går det.

Lycka till hur du än väljer att göra
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#13
8 februari 2015 kl 13:50
Gilla
Håller med dig Hanna. Den första som sjukgymn som jag var hos sade jag till att han kunde väl skicka mig till en röntgen. Men det ville han inte för det kommer inte att ha någon betydelse sade han.
Dem kommer ändå inte att göra något åt det och dem kommer att skratta åt min kompetens som sjukgymn om jag inte kan känna vad som är sönder i ett knä.
Så det är ju klart att man lyssnar på vad han har att säga, men tycker ändå att det låter konstigt.
Det som jag tycker är lite konstigt att varför börja rehab träna när man inte vet exakt vad som är sönder i knäet?
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#14
8 februari 2015 kl 13:53
Gilla
Kjell.
Jag fick till svars att om jag opererade knäet var det ingen garanti på att det blev bättre än om jag enbart träna upp knäet och musklerna runt omkring.
Och om jag opererade det så skulle rehab tiden vara runt 10-12 månader varav sjukskriven minst 2 av dessa.
Tycker att det är konstigt att man får så pass olika svar från personer som haft samma utbildning inom samma typ av skador.
1952 • Varberg
#15
8 februari 2015 kl 13:58
Gilla
@Tobias:
Oskuret är bäst. Om jag sätter mig i din situation som du beskrivit så skulle jag sätta igång med rehab och i framtiden låta knät slippa risker som fotboll, slalom och innebandy mm. Vårda muskulaturen runt knät och vara glad att kunna springa, cykla och annat som inte innebär vridrisker.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#16
8 februari 2015 kl 15:45
Gilla
Tage.
Precis så tänkte jag också. Kanske inte kommer kunna springa en halvmara utan istället dela upp löpningen i fler kortare rundor. Då o då kompletera med lite cykling.
Innebandyn kommer kännas tung att vara utan då jag spelat i över 10 år. Fotboll och slalom har jag inget intresse av men däremot bordtennis älskar jag.
Det kommer jag nog att testa och se hur det håller sig, är ju inte den belastningen på knäet alls även om man rör sig fram o tillbaks och i sidled.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#17
8 februari 2015 kl 23:30
Gilla
Pajade knät vid en mc-krasch. Menisk, brosk och korsbandsskada. Läkaren ville inte säga hur illa korsbandetvar skadat innan han vart inne och kollat. När jag vaknade fick jag veta att det var rejält skadat men att betydligt bättre idrottare klarade sig bra med mycket värre skadade korsband, bara att stärka muskulaturen runt... Började spela hockey igen några mån efter ingreppet. Springer nu drygt tre mil i veckan plus cykel och sim, har genomfört en halv im utan knäproblem och jag är över 100kg tung, så visst klarar man sig fint med defekta korsband.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#18
19 februari 2015 kl 15:21
Gilla
@ Andreas Ericsson.
Hörs inte roligt med mc olycka men är ju riktigt bra att kunna ta sig tillbaka på det viset du gjort. :-)

Jag undrar en sak angående alla er som har dåligt knä och rehab/ tränat upp det och musklerna runt omkring.
Har ni aktivt hela tiden fortsatt träna musklerna efter rehab träningen slut?
Personligen är jag ingen gym kille och under de 2 veckorna som jag gått nu har det inte förändrats.
Jag går dit 2-3 dagar i veckan och gör de övningar jag fått av sjukgymnasten. Efterhand skall repetitionerna öka samtidigt som belastningen blir tyngre.
Är ju rätt mycket balansövningar nu i början och övningar utan tyngder.
Är bara till att ha tålamodet uppe så skall det förhoppningsvis bli bra om ett antal månader. :-)
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#19
16 maj 2015 kl 00:26
Gilla
Måste göra en liten uppdatering.
Är rätt exakt 4 månader sedan som jag drog korsbandet.
Idag tog jag min första löprunda på 5 km. Har rehabtränat knäet 3 dagar i veckan med olika övningar för att stärka muskulaturen runt knäet.
Även tränat en del cykling med en rajser som jag inhandlade för några veckor sedan.
Så allting går på rätt håll även om jag fortfarande har ont i knäet lite då o då.

För att summera 5 km rundan som var på asfalt och inte värst backig.
Gjorde lite ont i början men smärtan blev inte värre så därför valde jag att springa hela vägen och tiden var ok på 4.45min/km.
1952 • Varberg
#20
17 maj 2015 kl 13:57
Gilla
Härligt. Fortsätt att stärka musklerna runt knät och undvik nya skador så blir nog detta jättebra.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.