Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4176 visningar

Nåt hände i knät

Anneli Wiberg
1971 • Horndal
#1
17 mars 2015 - 20:28
Gilla 
Min son, snart 16 år, tränar friidrott och började idag uppbyggnadstränignen för kommande säsong. Han hann inte hålla på länge förrän han vid landning på vänster fot i ett mångsteg plötsligt kände hur det small till i knät. Sen beskriver han det som att det "drog" i knät och blev varmt och började "dunka". Han provade springa lite efter det men fick avbryta då det gjorde för ont. Jag vet ingenting om knän, vad kan det vara? Han har hållit på med friidrott i flera år och är vältränad.
1971 • Alingsås
#2
18 mars 2015 - 01:33
1 Gilla 
Jag förstår helt ärligt inte varför man ställer en sådan fråga här, där folk (vi som läser här) har ytterst bristfällig information att gå på för att ställa en diagnos. Dessutom är det tämligen osannolikt att vi har kompetens att göra en bra bedömning - och detta även om vi hade träffat personen i fråga IRL.

Varför inte slänga ut en hundring och börja med antingen en utbildad sjukgymnast eller kanske tillochmed 150 spänn för en läkare på er närmsta vårdcentral och sannolikt få ett mycket bättre svar där?

Är det snålhet eller bara en övertro på den allmänna kunskapen bland folk som hänger på ett löparforum?

Inte meningen att låta dryg eller nedvärderande här men jag bara funderar på vad som får någon att tro att det skulle sitta specialister här och dels både läsa en massa trådar om skador och sedan lägga tid på att ge personliga råd baserade på (ofta bristfälliga) beskrivningar helt gratis?
Östermalms IP
#3
18 mars 2015 - 07:00
Gilla 
Jag tycker inte alls det är så konstigt. Många, jag själv inräknad, känner sig liten och rådvill inför svenska vårdapparaten. Den enda man vet är att det kommer ta galet mkt tid och antagligen får man fel diagnos. Alternativt köp Ipren och kom tillbaks om du känns värre.

Men har man däremot möjlighet att gå till en idrottsläkare kan det vara en annan story.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
18 mars 2015 - 07:42
1 Gilla 
Jag anser också att det är en underlig fråga att ställa här. Jogg.se är fantastiskt på många vis men här finns också många självutnämnda experter på skador som ofta ger bristfällig info och rena gissningar.

Ta med dig din son till en idrottsläkare och låt den göra bedömningen av vad det är som skett. Om han är så pass aktiv och är det i en förening så kanske föreningen kan täcka eventuella kostnader (om den förmånen finns).

Jag kan sen tycka att föreningen i sig borde ha så pass utbildade tränare som "skyndar på" ungdomen jävligt långsamt men det framkommer inte heller om detta skett under organiserade former eller på egen träning.

Hoppas det löser sig.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#5
18 mars 2015 - 08:11
Gilla 
Gå till en sjukgymnast, klubben borde ha någon ansluten till sig, om sjukgymnasten inte kan bestämma till 100% omfattningen av ev skada se till att få det röntgat också så ni vet precis, för det gör ganska stor skillnad för hur man ska förhålla sig till ev skada.
1974 • Ryssby
#6
18 mars 2015 - 10:05 Redigerad 18 mars 2015 - 10:06
Gilla 
Tycker absolut att frågan kan vara befogad. Har en lång erfarenhet av både sjukgymnaster, naprapater och allmänläkare. Vet därför att svaren från dessa kan variera kraftigt.(Vårdcentralen uppsöker jag inte en längre då det känns helt bortkastat)
Idag krävs det ju nästan att man själv ifrågasätter och har lite koll på ungefär vad det kan röra sig om när man uppsöker sjukvården.

Självklart skall du kontakta en sjukgymnast angående din son.
Men det kan vara lättare att ta till sig informationen man får om man läst på lite innan om tänkbara orsaker.
Däremot skall man kanske inte ge sig på någon form av självhjälp eller behandling efter att bara ha Googlat.(Har testat även detta^^)
1980 • Staffanstorp
#7
18 mars 2015 - 20:12
Gilla 
Jag kan förstå att frågan ställs i forumet men instämmer i råden ovan om att uppsöka specialist snarast möjligt. Läkare direkt är väl att föredra, annars kan det kanske gå fortare hos sjukgymnast men då bör det definitivt vara någon med idrottsskadeinriktning.

Oavsett skadans typ är ett råd att ställa in sig på en lång rehabtid. Vare sig det är ledband, korsband eller menisk(för att nämna några saker) som gått sönder eller skadats kan det ta allt från någon månad upp till ett år(eller mer) beroende på omfattning och komplexitet.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#8
18 mars 2015 - 23:21
Gilla 
Något har uppenbarligen gått sönder i knäet. Gå till husläkare och få remiss till ortoped - behöver inte ta så lång tid som man tror. Ortopeden kommer sannolikt vilja göra MRS - kan dock ta tid. Be samtidigt att få remiss till sjukgymnast för att börja rehab.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.