Löpning Kost & Näring 5 inlägg 6213 visningar

Maraton-mat upplägg

1967 • Halmstad
#1
19 mars 2015 - 19:43
Gilla 
Jag ska springa mitt första maraton senare i år (Helsingborg Marathon).
Jag undrar hur jag ska ätaoch dricka sista veckan, dagarna, dagen innan för optimal uppladdning?
Är det bra att ha med sig några gel under loppet? Eller räcker det med drycken som serveras under loppet tycker ni?
1968 • Helsingborg
#2
19 mars 2015 - 21:28
Gilla 
Lite mer kolhydrater än vanligt dagarna innan kombinerat med minskad träningsmängd hjälper till att fylla glykogendepåerna. 1-2 liter rödbetsjuice de sista 4 dagarna innan loppet förbättrar syreupptagningsförmågan.

Drycken som serveras under loppet räcker för de flesta. I fjol fick arrangörerna lite kritik att det var för få stationer med sportdryck, så jag tror att de kommer att ha lite mer i år. Det kan också vara bra att ha med ett par gel att dra i sig den sista milen om man är rädd att gå soppatorsk.
1981 • Vegan Runners
#3
19 mars 2015 - 22:56
3 Gilla 
Det enda viktiga rådet är att inte testa nåt helt nytt veckan innan årets viktigaste tävling. Och att inte köra LCHF förstås. Men att en viss uppladdning har stöd i vetenskapen (typ rödbetsjuice/rabarber etc) eller har hjälpt nån annan på forumet hjälper ju inte dig, om du inte testar på dig själv i förväg under kontrollerade former.

Välj de tips du tror kan fungera och testa på t.ex nån mindre viktig halvmara eller inför ett långt långpass. Skriv ner i träningsdagboken vad du gjorde och hur det föll ut. När maran närmar sig kan du gå tillbaks och välja den metod som funkade bäst.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#4
20 mars 2015 - 07:08
Gilla 
Nötcreme.
1962 • Torslanda
#5
22 mars 2015 - 11:22
Gilla 
Om du är ny på mara distansen så tycker jag att det viktigaste är att teäna på vad för mat som passar dig. Jag har vissa saker som är no no. Apelsin juice till exempel samma dag gör att jag får syra uppstötningar. Det får jag aldrig annars. Träna på hur du kan "tömma" magen så du slipper oönskade toabesök. För mig hjälper massa kaffe med start 4 h innan loppet har aldrig behövt ett toabesök på mina lopp, förutom Ultravasan men det är ju ett annat typ av lopp.
Jag gillar att äta rotfruktsgratänger med mycket grädde kvällen innan men även på loppdagen.
Är man van vid gel så skall man ta det men annars så är det en magkörare tycker jag...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.