Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 5117 visningar

Upplägg med mat inför maraton med tidig start?

1970 • Mariehamn,Jomala, Åland
#1
2 maj 2015 - 17:26
Gilla 
Jag skall springa mitt nionde maraton i Riga om ett par veckor. Har bara sprungit Stockholm maraton tidigare. Nu är jag lite vilsen i och med att jag inte vet hur jag skall äta före loppet. Stockholm maraton börjar ju mitt på dagen medans Riga börjar 08:30. Har Ni några tips till en ovan löpare vad det gäller tidiga starter. Äta mycket kvällen före? Stiga upp väldigt tidigt?
1981 • Sundsvall
#2
2 maj 2015 - 18:12
Gilla 
Jag föredrar att göra bort matintaget dagen innan en tidig start och bara äta nåt litet på morgonen som inte är för tungt, typ en croissant eller nåt sånt, vill känna mig lätt i magen och gärna lite hungrig.
Mikaela
1986 • Sverige
#3
2 maj 2015 - 19:07 Redigerad 2 maj 2015 - 19:07
Gilla 
Jag sprang marathon för 2 veckor sen, och då var också starten 8.30, men jag steg upp kl 5 och åt havregrynsgröt och 2 smörgåsar, samt en banan ca 1 timme innan start.
Sedan under loppet åt jag det som bjöds på, bananer, vatten, energidricka också hade jag med mig dextrosol. Det funkade för mig iallafall.
Jag tror inte man endast kan ladda upp kvällen innan, utan 1-2 veckor innan.
Lycka till med marathon i Riga :)
1981 • Katrineholm
#4
2 maj 2015 - 21:13
1 Gilla 
Jag skulle säga att du inte ska äta alltför mycket dagen innan för risken är att allt vill ut under loppet... Ät som vanligt men kanske ett par extra bananer eller så. Jag kan ju bara säga hur jag skulle göra vid ett sådant lopp, jag skulle äta yoghurt och cornflakes (kan inte äta müsli eller annat fiberrikt innan lopp) och macka typ 2,5 timme innan lopp och så en banan ca 30 min innan start. Jag vill inte ha för mycket i magen men mår illa om den blir för tom.
1970 • Mariehamn,Jomala, Åland
#5
3 maj 2015 - 06:40
Gilla 
Ok tack för hjälpen. Det är ju alltid en balans mellan att känna sig lätt eller "tom på energi". Jag äter vanligtvis väldigt mycket och har fettreserv så det räcker och blir över. ;). Med mina 95 kg på 183 cm är jag van att inte vara hungrig om vi säger så. Så tyvärr Anders ditt upplägg tror jag inte fungerar på mig. Har dock genom år kanske övertolkat hur mycket man skall ladda och kanske ätit lite väl mycket veckan före ett lopp. Skall testa att äta lite mindre men ganska normalt och Era upplägg att stiga upp tidigare verkar vettiga. Har problem med att hinna få igång kroppen tidigt på morgonen. Men om man stiger upp 2-3 timmar före så kanske kroppen hinner vakna. Går det inte bra så beror det nog inte på maten utan för dålig träning men man kan ju försöka få så bra förutsättningar som möjligt. Mitt nionde lopp kommer att bli mycket pannben och lite löpstyrka. För lite träningsmängd och för få långpass. Men det är en annan sak. Tack än en gång för hjälpen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.