Löpning Träning 9 inlägg 6684 visningar

Nödvändigt med korta intervaller?

1997 • Lund
#1
20 mars 2015 - 21:47
Gilla 
Hej! Jag undrar vad ni har för syn på korta intervaller, dvs intervaller som är ca 2 minuter och kortare.

Är det verkligen nödvändigt att över huvudtaget träna korta intervaller om man vill prestera på längre distanser som 10 km och halvmarathon, eller räcker det att springa tusingar för att få upp snabbheten?
1975 • Göteborg
#2
20 mars 2015 - 22:44
Gilla 
Springer inte intervallet över huvud taget och tycker personligen det är överskattat. Brukar dra på mig skador av sådant. För att springa snabbare springer jag mer mängd istället.
1971 • Nykvarn
#3
20 mars 2015 - 22:53
1 Gilla 
Säkert inte nödvändigt men jag springer dem för att:

1. Det är roligt! Fyrahundringar eller tvåhundringar på bana är roliga pass! Likaså kortare backintervaller med joggvila ner.

2. Den höga farten på kortare intervaller ger löpstyrka och löpteknik och ett breddat fartregister och får lite lägre farter att plötsligt kännas mer bekväma.

Det blir inte så ofta och jag betraktar dem inte som några nyckelord för mig men det är roliga pass som ger variation och det räcker långt som anledning, för mig.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#4
20 mars 2015 - 23:01
Gilla 
Vissa presterar optimalt helt utan fartträning eller korta intervaller, men jag är övertygad om att dom är ganska sällsynta. Jag ser en i stort sett omedelbar förbättring i löpekonomin om jag kör ett kortintervallpass, och i princip alla långdistansare i vår löpargrupp verkar uppleva eller kunna mäta samma sak. Baserat på det tror jag att kortintervaller är eftersatta bland långdistansare på motionsnivå, då många anser det vara onödigt.
Jag kör ofta kombipass med kortintervall eller kortbacke kombinerat med tröskel eller långs intervaller i vår grupp, då det låter löparen "hitta" ett högre steg under dom kortare intervallerna som dom sen kan ha med sig in i dom längre partierna. Det fungerar ofta väldigt bra.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#5
20 mars 2015 - 23:02
Gilla 
Och Staffan hann före mig med en lite annan infallsvinkel, men som är minst lika relevant.
1954 • Falun
#6
21 mars 2015 - 09:41
1 Gilla 
Michael, håller nog inte riktigt med där med åldern. Det är viktigt även för oss äldre att även träna styrkan. Därför kör jag både styrketräning och kortare intervaller. Jag känner igen mig och håller med i det som både Staffan och Johan skriver. Så egentligen kanske det inte är så stor skillnad på oss äldre jämfört med yngre löpare.
1962 • Laholm
#7
21 mars 2015 - 13:58
Gilla 
Min åsikt är också att såväl korta intervaller, backe som styrketräning är extra viktigt för många äldre löpare, men inte alla. Vissa tycks få styrka och snabbhet med sig i mängdträningen. Den kan ju se väldigt olika ut. Kuperad terräng är ju utmärkt t ex.
1962 • Laholm
#8
21 mars 2015 - 16:17
4 Gilla 
#9 Nu är du lite off topic med dina teknikfunderingar. Dåligt utförda övningar är enligt min uppfattning ett problem som vi gubbar delar med andra åldersgrupper. Läs det här i stället: http://www.runnersworld.com/masters-training/need-speed
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
21 mars 2015 - 17:38
Gilla 
Nej, det är inte nödvändigt med korta intervaller. För somliga innehåller nog optimal träning en portion korta intervaller, åtminstone om man vill bli riktigt snabb på milen. Men inte för alla.

Rune Larsson hatar intervaller ö h t. Han kände sig hemma i en löparklubb där de sa "Vi attackerar backarna" och körde fartlek i stället.
Backintervaller är skonsammare och mer styrketräningsbetonat för något slags styrketräning behöver man.

Förr fick jag muskelbristningar nästan varje år men sen jag (nästan) slutade med de högsta farterna har det bara hänt en gång. Har lärt mig att man måste ha fräscha och väl uppvärmda ben när man kör med hög belastning, det kan ju varit det jag syndade med tidigare, skulle nog kunna köra kortintervaller nu också om jag såg till att planera dem rätt. Men jag känner inte behovet eftersom jag fokuserar på maraton. Miltiderna följer med ner.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.