Löpning Träning 13 inlägg 13497 visningar

Hur fördela fyra löppass per vecka?

Lasse-hatten
Eslöv
#1
14 juni 2015 - 13:40
Gilla
Frågan har säkert besvarats ett otal gånger, men...

Om man springer fyra gånger per vecka måste man springa två dagar i rad någon gång. Hur fördelar man bäst vilodagarna/dubbeldagarna om man springer ett långpass, ett distanspass och två snabbpass per vecka alt. ett långpass, två distanspass och ett snabbpass?
1984 • Nacka
#2
14 juni 2015 - 13:51
Gilla
Jag skulle slå ihop ett av snabbpassen (dag 1) och långpasset (dag 2) (ger lite extra effekt på långpasset eftersom energinivåerna är lägre och kroppen då tvingas använda fettoxidation för att frigöra energi).
1979 • Bonnarp
#3
14 juni 2015 - 14:34
Gilla
Måndag, tisdag, torsdag, lördag.
Där lördagen kan bytas ut mot vila eller lugnt pass om du har ett lopp/tävling på söndagen. Alternativt att lördagens "pass" är ett lopp eller tävling med annars.
Fredag träningsfri är himla skönt oavsett rent mentalt sett. ;)
Stark start på veckan med 2 pass i rad är helt ok, för att sedan vila en, och sedan ta pass 3 på torsdagen. :)

Måndag - Långpass.
Tisdag - Snabbpass.
Torsdag - Distanspass.
Lördag - Snabbpass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
14 juni 2015 - 14:50
Gilla
Maria har en poäng. Men jag tycker att det brukar ge sig: Långpasset på helgen, i alla fall om det är över två mil, och då brukar den ena dagen funka bäst, för mig oftast söndag (t ex springer jag med TSM nov-maj). Tisdag intervaller, torsdag distans med fart i eller nåt och sen ett kortare fartpass eller distans eller vad jag nu känner för på fredag eller lördag beroende på vad som funkar......
Eller så springer jag varannan dag tills det kör ihop sig. Passar egentligen mig bättre som gärna springer lite längre pass, mycket upp- och nerjogg, särskilt när det är korta intervaller exv.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
14 juni 2015 - 15:22
Gilla
Det viktigaste är att benen är fräsch före kvalitetspassen. Jag skulle ta en vilodag före dessa. Annars är det viktigaste att det passar in i vardagen så att det blir fyra pass.
Lasse-hatten
Eslöv
#6
14 juni 2015 - 15:27
Gilla
Maria #2: Låter vettigt. Jag har också läst någonstans att långpasset skall ligga efter snabbpass om de kommer dagarna efter varandra, Dock utan förklaring till varför. Nu tror jag inte fettförbränningen är mitt största problem, eftersom jag i huvudsak äter LCHF och dessutom springer alla mina pass före frukost, vilket också lär hjälpa till med fettförbränningen.

Fredrik #3: Du har vänt på långpass/snabbpass. Någon särskild filosofi bakom det?

Oldboy #4: Låter också bra, särskilt torsdag/fredag, då får långpasset lite mer tid att förbereda sig. Varannan dag är också en utmärkt idé som jag tror jag kört tidigare någon gång. Nu har jag dock bestämt mig för att prova fyra dagar/vecka samtidigt som jag försöker lägga in lite kvalité, och då kan jag inte acceptera 3,5. Det finns antagligen någon medicinsk term för det...

Tack!
Skägget
1974 • Jönköping
#7
14 juni 2015 - 15:31
1 Gilla
Beror på vad ditt mål/syfte är, skulle jag säga.

Iom att du vill springa 2 snabbare pass/vecka antar jag att det är 5-21km du vill bli bra på.

Då skulle jag fokusera på att vara så pigg jag kan i benen på de 2 snabbare passen. Har man ett fysiskt lätt jobb skulle jag köra snabba passen tisdag & fredag. Lätt distans/återhämtning onsdag och ett lugnt LP söndag.

Är däremot syftet att bli bra på längre distanser skulle jag göra om ett av fartpassen till ett halvlångt distanspass (>15km).

Lycka till och kom ihåg prehab.
1969 • Storvreta
#8
14 juni 2015 - 15:46
Gilla
Det här har tidvis funkat för mig:

Tis: Kvalité (intervaller, backe)
Tors: Distans 7,5-15 km
Lör: Långpass 20-30 km
Sön: Återhämtningspass 5-8 km

Men det gäller att kroppen orkar! Annars är jag är en stor fan av alternativa träningsformer som avlastar de nedre regionerna! Simning (crawl) eller rullskidor (stakning) på söndagarna är grymt bra för att vila sega ben!
Marie Lindström
1972 • Sköndal
#9
15 juni 2015 - 07:09
Gilla
Anders Szalkai kör distans tis, kvalité tors o långpass sön. Ibland distans även på lör. Frågade varför lör o hans svar blev att det flyttar tröttheten om man springer en marathon. Vitsen är att man SKA vara lite seg söndag ( funkade aldrig för mig) :)
1979 • Bonnarp
#10
15 juni 2015 - 07:19
Gilla
Tanken med snabbpass 2 på lördagen/helgen är att det då lätt kan vara detsamma som en tävling, som man för det mesta springer snabbt. :)
Sen är det även lättare, i min värld, att om man räknar på dagarna, komma igång veckan med långpasset, där man kanske inte håller så hög fart, sen dagen efter trycker man på med snabbpass 1.
Sen har man en vilodag, och sen följer distanspasset där man springer litta fortare igen, och en längre sträcka. (Såvida jag inte pratar eget språk om skillnad på långpass och distanspass?)
Sen har man fredagen som vilodag, som sen följs upp av antingen snabbpass 2 på träningsnivå, eller ett tävlingslopp.

Ungefär så tänkte jag.Måndag - Långpass.
Tisdag - Snabbpass.
Torsdag - Distanspass.
Lördag - Snabbpass.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#11
15 juni 2015 - 08:30
Gilla
När jag började löpträna lite mer strukturerat körde jag fyra pass i veckan kontinuerligt under några månader med goda resultat och tyckte att kroppen hängde med. Då körde jag hårt men kort pass tisdag (8-10k), hårt men lite längre pass torsdag (13-14k), medelhårt kort pass lördag (8-10k) och lätt långpass söndag (20-25k). C:a 5-6 mil totalt per vecka. Således inga lätta distanspass, prioriterade bort dem (passet byggde egentligen på fem pass i veckan varav ett lätt distanspass). Då var det Lidingöloppet som var fokus.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
15 juni 2015 - 09:38
Gilla
I vintras ledde jag spinning varje lördag fm, ett intervallpass = kvalitet, följt av långpass söndag fm i lugnt tempo. Det funkade hur bra som helst.
Lasse-hatten
Eslöv
#13
16 juni 2015 - 14:05
Gilla
Tack för alla tips och idéer. Söndag (långt), tisdag (snabbt), onsdag (lugnt) och fredag (snabbt/lugnt) låter som en bra kombination. Jag får testa. Sen om det blir ett eller två snabbpass/vecka kan nog komma att variera. Jag har inga speciella mål med mitt springande, annat än att fortsätta tycka det är roligt och att inte bli skadad...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.