Löpning Skador / Rehab 6 inlägg 10320 visningar

HJÄLP, benhinneinflammation

#1
22 juli 2015 - 18:45
Gilla 
Jag har sjuka problem, jag orkar snart inte mer och kapar mina ben med såg!

Jag har haft ont i mina ben i ett år nu, det började med att jag var i Stockholm och fick så galet ont så fort jag gick mer än 2 meter, så ont att jag inte kunde gå, fick sätta mig hela tiden och då gick det över.

Det fortsatte så väldigt länge innan jag fick nog och ringde vårdcentralen. De frågade vad jag hade för jobb och när jag sa att jag var arbetslös och fick jag svaret att det berodde på det... Jag ringde därefter till sjukgymnasten och de konstaterade att jag hade ischias. Jag fick några övningar att göra och sedan skulle det vara bra med det.

Jag gjorde övningarna och det blev väl sådär lite smått bättre, men inte så att jag kunde känna att jag var 100%.

Efter jul började jag träna, rätt så intensivt, men ändå sett till min förmåga. Ju mer jag tränade och ju starkare jag blev, desto hårdare körde jag och till slut så kände jag att jag fick så satans ont i benpressen och när jag cyklade och körde Step-ups.

Ju längre tiden gick, desto ondare fick jag och till slut så kunde jag knappt gå upp för en trappa, eller ens ut i köket utan att det gjorde så ont! Jag ringde ännu en gång till sjukgymnasten, då det också börjat bränna i fötterna. Då konstaterade de att jag hade en inflammation i fotsulorna. När han även kollade på mina ben, så konstaterade kan att jag haft en väldigt ilsken benhinneinflammation som jag, omedvetet, provocerat till en överkänslighet till belastning. Detta berodde på att jag fått fel diagnoser, blivit ignorerad och allt annat. Jag har fått träningsförbud av underbenen, vila så mycket som möjligt, inte cykla, gå så lite som det är möjligt, köpa inlägg och inget mer.

Nu är det ju så att jag knappt kan gå, det är jobbigt att resa mig, jag kan inte stå för länge. Jag har så ont att jag gråter när jag går, det första jag gör när jag kommer till ett ställe är att lokalisera alla möjliga sittplatser.

Nu undrar jag, i brist på annat och i ren frustration och ångest över allt detta, vad ska jag göra? Är kryckor ett alternativ för att avlasta??

Snälla, snälla, HJÄLP!!
1977 • Stockholm
#2
23 juli 2015 - 00:09
Gilla 
hej!

Benhinneinflammation är ett frustrerande tillstånd men rätt ofarligt. Dock måste vi backa lite. Var sitter smärtan. Hur länge håller den i sig? accentuerar den vid ansträngning?

Man kan börja att använda NSAID, dvs anti-inflammatoriska, Diklofenak eller voltaren.
Mvh Rami Elias
ortoped
#3
23 juli 2015 - 08:32
Gilla 
Det börjar värka efter ca 2 meters gång, sedan bara stiger det tills det är helt omöjligt att gå eftersom det gör så ont.
Smärtan sitter på framsidan av benen. Min pappa är fotbollstränare, och han har också känt på de. Samt att sjukgymnasten konstaterade överkänsligheten mot belastning, plus benhinneinflammation. Han sa även att det inte skulle hjälpa med med antiinflammatorisk salva eller tabletter. Därför är jag så frustrerad. Det enda han sa var att jag absolut inte får träna och jag ska gå så lite som det bara går, belasta så lite som möjligt. Simma fick jag göra, men det har ju inget med smärtan att göra.
1992 • Arvika
#4
29 juli 2015 - 14:02
Gilla 
Hej, med risk för långt inlägg: jag hade får några år sen samma problem.
Jag var då ca 16 år och aktiv i flera olika idrotter - dvs bytte underlag för jämnan vilket betyder olika belastning. Jag var hos en sjukgymnast och fick där "diagnosen" - akut blödning i benhinnorna/benhinneinflammation.
Under tre veckors tid hade jag kryckor för att inte belasta benen för mycket, jag gick inte mer än vad som behövdes. När mina veckor med kryckor hade gått förbi blev "vardags-gåingen" min träning med lite styrka för överkropp och "springa med viktväst" på badhuset. Jag vilade helt från bland annat fotboll och träning för ben i 4 månaders tid med undantag från balansövningar och tåhävningar för benen. Jag är helt återställd men kan bland få tillbaka känslan om jag gått i "fel" skor för länge.

Mitt tips:
-ta kryckor ett par veckor och gå minst möjliga för att inte belasta benen för mycket.
-iskalla handdukar (eller isbad) för benen varje kväll.
-försök massera (dra tummen) över benhinnorna varannan dag. Kommer göra skitont, men kan vara bra att massera.
-efter ca 4 veckor med helt vila (eller längre) börja med tåhävningar och balansövning (istället för balansbräda stå på ett ben i en kudde), fortsätt så i ca 2 månader
-lägg till siming samt "springa i vatten med viktväst" - skitbra men ibland himla trist att alltid köra samma.
-öka successivt med kortare promenader efter några veckor med simningen
-var varsam - skynda långsamt (även om det känns bra)

i tillägg kan du ju självklart träna överkroppen - funkar cykelmaskin på gymmet kan ju det vara ett bra moment för att inte tappa kondition helt.

är du inte elitmotionär så funkar ju detta fint. Men är man aktiv och elitsatsande har man kanske inte "tid" att vänta ut benhinneinflammation, så där har jag hört att bland annat operation är ett alternativ samt akupunktur.
1981 • Karlstad
#5
30 juli 2015 - 22:23
2 Gilla 
Ser att du fått bra tips ovan här redan. Jag har blivit hjälpt av att direkt efter minsta ansträngning massera in liniment där det gör ont, och sedan satt på mig kompressionsstrumpor några timmar. Är det på kvällen så har jag låtit strumporna varit på över natten. Sprang Göteborgsvarvet i maj utan minsta känning i benhinorna, varken under eller efter loppet. Om det berodde på min "behandling" eller inte vet jag ju inte, men jag fortsätter iaf med detta sätt!
Bojan_300
1976 • Tystberga
#6
29 augusti 2015 - 20:09
Gilla 
Läste ej övriga kommentarer men läste noga om ditt problem .
Tyvärr , så upp till 80-90% av nybörjare drabbas av benhinne inflammation.
Dessvärre många gör ytterligare misstag och " lyssnar inte på sin kropp"
Benhinneinflammation har lätt att gå över till kroniskt som i sitt otur innebär minst halvår träning paus .
Blev drabbad själv i början av maj i år likaså gjorde misstag och fortsatte med löpning dock ett par veckor till för då träffade jag underbara människor och experter inom det området på
Rygg och led kliniken i Nyköping
Bokstavligen fick förbud att göra allt som ens liknar löpningen ,konstaterades pronation och blev erbjuden behandling .
Behandlingen heter " stötvågs terapi " och gör ont som bara kan men den Hjälpte verkligen efter första terapi blev 50% bättre .
Nu blev smart att löp tränar smart på nytt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.