Löpning Avancerad träning 8 inlägg 6914 visningar

Hjälp crossfit + löpning?

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#1
2 februari 2016 - 07:44 (Redigerad 2 februari 2016 - 07:49)
Gilla 
Hej på er!
Jag är ute efter att få lite tips och råd...

Jag tränar rätt mycket crossfit och blandar in lite löpning då jag alltid finner mig själv boka in ett par lopp om året.... Skämt å sido. Jag mår bra av löpning.

Jag har tidigare haft problem med skador (stressfrakturer för flera år sedan) och är därför lite rädd för mängd. Jag "tål" löpning ett par dgr i veckan känns det som och jag tränar också mycket Crossfit, så jag är lite fundersam över hur mycket återhämtling jag behöver. Och om jag ska satsa på att soringa långt och långsamt på mina löprundor eller kort och snabbt. Löpningen skall både tjäna till att ta sig runt Gbg-varvet men också göra mig lite snabbare i crossfiten tänker jag..

Har inte alls uppdaterat min jogg-dagbok utan här kan ni se den om ni vill: http://www.funbeat.se/person/calendar.aspx?PersonID=208075

Jag tränar ca 4 dgr i veckan crossfit och har ambitionen 1-2 ggr löpning kanske. Alla crossfitpass är ju inte lika tuffa heller. Ibland är det högintensivt och ibland mer teknik. Men jag ÄLSKAR det, så löpningen måste nog få komma lite i andra hand...

Men åter till frågeställningen; Kort och snabbt eller långt och långsamt? Jag har ökat snitttempo från typ 6:30 till runt 6 i bekväm hastighet. sprang igår 5 km på 5:30 men det var fruktansvärt jobbigt ;). Det SKULLE ju va kul att bli lite snabbare!

Tankar? =)
JB
1977 • Vendelsö
#2
2 februari 2016 - 08:29
Gilla 
Kort och snabbt tycker jag:). Passar väl bra med Crossfit oxå?
1971 • Nykvarn
#3
2 februari 2016 - 08:49
2 Gilla 
Om Cross-fit är den högintensiva delen av din träning skulle jag hellre sikta på två lugna och lite längre löprundor i veckan. Mindre skaderisk då om du verkligen tar det lugnt och uthålligheten har du nytta av på Göteborgsvarvet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
2 februari 2016 - 09:43 Redigerad 2 februari 2016 - 09:43
Gilla 
Ett långt, lugnt pass och ett intervallpass kan vara lämpligt. Du vill ha uthållighet och snabbhet, träna både och för att få fler växlar i löpningen.
Peter
1985 • Luleå
#5
2 februari 2016 - 09:57
Gilla 
Kul med någon annan här som fastnat för CF!

Det tråkiga svaret är väl att gå på känsla, har du kört en massa långa köttiga metcons så ger du dig inte ut och springer tusingar eller kör ditt längsta långpass. Jag får inte ut så stor överföring från crossfit till löpning i konditionseffekt, även om det är flåsiga metcons så har jag svårt att ha en puls som motsvarar det jag har vid distanslöpning under någon längre tid, men crossfiten är å andra sidan kompliment till löpning för min del, medans det verkar vara tvärtom för din.

Nu är jag för slö för att kolla hur du faktiskt tränar, men programmerar du själv så kan du ju välja att ha löpning som en del av dina metcons så ofta det går, fast det kankse är captain obvious.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#6
2 februari 2016 - 21:29
Gilla 
Kul med så många svar!!
#2: Har ju tänkt lite så, men samtidigt blir det ju en massa högintensivt då. Kanske inte optimalt 5-6 ggr per vecka?

#3: Det är nog lite det jag är inne på med... Om jag nu ska envisas med att anmäla mig till såna där långa saker :P

#4: Jag är med på din tanke. Funderade ju dock på om intervallerna blir svåra pga kanske inte helt utvilad innan, och kanske brist på vila efter. Men samtidigt är det ju kul, och ganska klassiskt upplägg!

#5: Jag har ju märkt att jag är bättre tränad allmänt nu av crossfiten, i både kondition och styrka, så det hjälper nog till viss del i löpningen också, men för att bli bra på löpning måste man ju verkligen löpa... Jag har nog ungefär lika hög puls i metcons, men inte lika länge ihållande. Ofta är det ju lite vila om man kör i team eller vissa övningar där pulsen kommer ner. Intervallerna får man ju liksom =). Haha, ja CF kommer först här! Jag går enligt en allmän programmering och byter ut ibland till sånt som passar mig bättre. Det svåra är ju att man vill bli bra på allt samtidigt.... Tänkte kanske nu inse att jag inte både kan bli STARK i benen samtidigt som jag vill springa massor. Kanske fokuserar mest på konditionsbitar och allmän styrka nu och tar lite mindre löpning och mer bygga styrka i höst/vinter 2016... Mycket planering blir det..
1981 • Vegan Runners
#7
3 februari 2016 - 00:16
Gilla 
Håller med Staffan, satsa på långt och lugnt, det är vad du saknar. Jag har varit på några CrossFit-pass i år (det var närmaste stället som erbjöd bålpass) och ärligt talat känns det som en rätt kass kombo med löpträning. Tycker det bara bränner iväg veckans minuter i hög pulszon utan att ge så mycket i utbyte. Fast då har jag ju löpningen som nr 1 och CF nånstans längst ner. :) CF och OCR däremot borde gå rätt bra ihop?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#8
3 februari 2016 - 21:38
Gilla 
Crossfit är ju så jäkla kul så jag blir helt lycklig av det bara ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.