Cykel Träning 6 inlägg 5712 visningar

Nybörjare önskar tips

Gustav
1980 • Stockholm
#1
12 februari 2016 - 21:13
Gilla
Hejsan alla.
Jag har nyligen fått diagnosen artros i höften och fått rådet att sluta löpträna.
Efter en del övervägande kom jag fram till att cykla blir bästa alternativet.
Har införskaffat cykel och div utrustning.
Nu är jag främst intresserad av hur jag bör lägga upp min träning, hur jag undviker skador (både initialt och långsiktigt) och andra bra nybörjartips. Målet är främst att hålla igång för hälsan snarare än att tävla eller slå rekord även om jag gillar att tävla mot mig själv.
Allt av intresse, all info uppskattas!
Eva Lindskog
1973 • Basel
#2
12 februari 2016 kl 21:16
Gilla
Kolla in Swyzaks blogg! Han är en fd elitlöpare som nu satsar fullt på cykling. Han har också artros.
1954 • Arboga
#3
13 februari 2016 kl 08:27 Redigerad 13 februari 2016 kl 08:33
Gilla
Se min hemsida: http://msaweb.se/Cykel/

Jag själv har också atros i båda höften, och fick diagnosen för över 10 år sedan. Slutade då med alla gång- och löpträning. Har sedan enbart tränat cykling/spinning och simning, utan att atrosen har blivit sämre.

Jag äter också regelbundet Artrox (finns på Apoteket). En del säger att de inte hjälper. Jag har dock inte blivit sämre under 10 år. Om det beror på min träning, medicin eller något annat vet inte jag.

1963 • Trollhättan
#4
13 februari 2016 kl 13:41
Gilla
Välkommen !

Precis som Markku skriver så har inte Glucosamin ( Artrox ) någon mätbar effekt på artros, vare sig symtomförekomst eller eller sjukdomsutveckling. Trots det uppfattar många med ganska lindrig artros att det ger effekt, så jag kan varken rekommendera eller avråda.

När du börjar cykelträna så ta hellre många korta rundor i början i stället för att börja med rikigt långa rundor och träna inte flera dagar i rad utan vilodag emellan. Träna bålstyrka ( " Core " ), det är annars lätt att bli sittande som en hösäck på cykeln när du blir trött och belasta händer och axlar onödigt mycket, med risk för belastningssmärta.

Se till att få din cykel inställd efter dej ( Bike fit )

Kanske du inte behöver sluta träna löpning helt men dra ner träningspassens längd, undvik asfalt och kör hellre korta pass med hög intensitet och träna uthålligheten på cykeln.

Rullskidor kan också vara ett komplement samt simning.

Lycka till/ Jonas

( Ortoped och talanglös motionär )
Gustav
1980 • Stockholm
#5
14 februari 2016 kl 09:01
Gilla
Tack för bra svar.
Har pluggat hela helgen och tror nog att jag blivit lite smartare. Tror att jag kommer långt med att prova mig fram och använda lite sunt förnuft i kombination med all info.

Vad roligt att höra en ortoped som tror att jag kan fortsätta löpa även om det får bli lite mer försiktigt i framtiden.
1954 • Arboga
#6
14 februari 2016 kl 09:49
Gilla
Som Jonas säger visar undersökningar att Glucosamin inte gör någon nytta (generellt). Om det gäller för alla kanske Jonas vet mera om. Man får inte glömma bort att i alla undersökningar finns individer som inte reagerar som flertalet andra.

Sedan får man inte heller glömma bort placebo-effekten, som i en del fall till och med är mer effektiv än vad medicinen är.

---------------------
Som sagt jag har inte blivit sämre på 10 år. Min familjeläkare är förvånad över det, och trodde nog att skulle åka på höftledsbyte för länge sedan. Jag vet inte hur vanligt det är att man trotts måttlig atros (som jag har) ändå klarar sig från operation. Eller om det ändå är en tidsfråga innan jag åker på det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.