Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 11020 visningar

Smärta/ont i hamstringsfästen

1963 • Trelleborg
#1
20 mars 2016 - 20:12
Gilla 
Hej??har ont/smärta i sittknölen/hamstringsfästen uppe vid rumpan.har haft det problemet sen början på oktober-15.kan inte springa eller Pw och igår 19/3-15 upptäckte jag att rullskidor inte hellre går och trots att jag bara stakar.har haft så ont idag att jag knapt kunnat gå.kan sätta 2 fingra exakt där jag har ont och det strålar ner i baksidan låret. Magnet rönken visar inget annat änn irritation/innfl i fästet och 3st diskbråk(L 3-4-5). Har fått kortison spruta 2ggr utan resultat. Går hos sjukgymnast på iklinikk i malmö och har blivit mycket bättre i ryggen, men hamstringsfästen e det inga skillnad på. Sjukgymnasten säger att vi ska börja med stötvågor!! E det nogon som har erfarenhet av det?? Om nogon har erfarenhet av hamstringsskador så snälla svara och kom med tips om va jag bör göra och inte göra. Vill gärna springa lidingö till hösten!snälla hjälp mig. Mvh odf
1972 • Malmö
#2
21 mars 2016 - 09:40
Gilla 
Jag fick stötvågsbehandling för ett parveckor sedan och det var mindre dramatiskt än jag trodde efter läst om det lite vagt på webben. Det var en limpistolliknade manick som hade en luftdriven pistong som hamrande/slog och på så sätt skapade stötvågor. Tror att den i mitt fall var ställd på halva slagstyrkan (2,5 bar) och det var helt ok jämfört med en hel del annat som jag råkat ut för hos sjukgymnasten.

Det där med "sittknölen" låter bekant, jag hade lite allmänt strul med höftpartiet i somras och delvis kändes det som när jag satt i bilsätet hade en potatis under mitt vänstra hamstringfäste, är ganska säker på att det var samma parti som du beskriver. Även kändes det som att mitt högra ben vara lite längre än det andra. Det var stundtals riktigt jobbigt att sitta så kort som 10-15 min och 1 h i bilen kunde vara en plåga, lite som en malande krampkänsla vid hamstringfästet. Kiropraktorn var på höftpartiet i flera omgångar och "knäckte" det rätt, till sist gick det över. Hade ngt litet återfall i slutet av förra veckan och fick en kvick förklaring om varför det ena benet upplevdes som längre än det andra, tyvärr så lade jag inget av det mer precis på minnet, det var lite diffust. Har "de" någon idé om vad som skulle kunna ligga bakom ditt problem?
1952 • Varberg
#3
21 mars 2016 - 09:44
Gilla 
Hustrun har samma problem kombinerat med irritation av ursprunget till Gluteus medius längs bäckenkanten. Vi har lagt upp ett ambitiöst program med att bygga styrka runt höften med sidoövningar, enbens knäböj mm. Vidare stretch i alla plan och massage med foamroller/PET-flaska hela baksidan och sida lår för att motverka stramhet hela vägen. Tennisboll på muskelknutor. Jag tror mycket på excentrisk träning så i detta fall blir det "Finnen". Gluteus medius är bättre och igår kunde hon springa med intermittent stretch under tiden. Strålar smärtan ned längs baksidan ska man alltid kolla Piriformis också.
1971 • Nykvarn
#4
21 mars 2016 - 14:50 Redigerad 21 mars 2016 - 14:51
Gilla 
Jag hade problem med nämnda hamstringsfäste i mitt vänstra ben förra våren/försommaren. Jag behandlades hos naprapat med hjälp av laser (tydligen likvärdigt alternativ till stötvåg) för att "slå sönder ärrvävnad som läkt fel och stimulera nybildning" om jag citerar naprapaten rätt, utöver det fick jag akupunktur, värmebehandling och ett rehabprogram i tre steg med mycket fokus på excentrisk träning, "Finnen" som Tage nämner är en tuff men riktigt bra övning, enbenshöftlyft, planka med benlyft och mycket annat, många övningar med boll men även en hel del bålstyrka. Det hade god effekt och tack vare att jag var flitig med rehabandet så kunde jag börja springa igen efter sex veckors uppehåll, jag underhöll konditionen genom att cykla racer under tiden.
1963 • Trelleborg
#5
24 mars 2016 - 18:54
Gilla 
Tack för alla råd och tips.ortopeden som gjorde mr på mig trodde att en närvinklämmning i S1 kunde ha stor påvärkan i smärtan vid sittknölen. Mitt problem började egentligen 2014-02-11 då jag på ett snabbdistanspass(15km) gick en mickro bristning nere vid knävecket och sen har det vandrat runt med smärta i baksida låret. Förra sommaren så började d bli konsentrerad till sittknölen och från oktober(2015) va det slutt löpt. Tränar endel excentrisk träning och det hjälper,men jag e långt ifrån löpningen. Ska påbörja stötvåg med 5-8 behandlingar från och med 7/4 och håppast d ska hjälpa. Va tycker ni om cykel som underhålls träning?? Har idag 24/3 innvesterat mycker pengar till cykel. Håppast på flera råd om hur jag sku kunna bli fri från min skada. Mvh odd
1963 • Trelleborg
#6
11 oktober 2016 - 15:04
Gilla 
Hej igen??Det va ett tag sen jag skrev här. Jag har provat med alt möyligt så som stötvåg, nålar ,tvärrfr och kortison och inget har hjälpt. Har rehab tränat och blivit mycket stärkare i bål,rygg,baksida lår och höftparti, men smärtan vid sittknölen(hamstrings innf) gick inte bort. Har nu blivit oppererad(30/9) och vid opprationen så blev hamstrings senan renskrapad och även klyvd och sen sytt ihop igen. Ichias närven blev också frilagd(va innklämd).läkaren sa att opp va den ända utvägen då hamstrings senan va aldeles för tjock pga ärrvävnad och kalk påbygnad. Med 90% säkerhet kommer jag att bli helt skadefri enligt läkaren,dom sista 10% hänger på rehabträningen. E igång redan på iklinik i malmö och kör 2-3 pass om dagen + en promenad på 35min pr dag. Ska börja med simmning och lätt vattenlöpning om ca 1 vecka. Och om 4veckor ca ska jag börja med Alter G löpning. Min fråga till er läsare är om ni har nogon kunskap om crosstrainer(har köpt en) vid rehabträning och hur lång tid efter opp kan jag hå igång med det? Mvh odd
1952 • Varberg
#7
12 oktober 2016 - 10:39
Gilla 
Har absolut ingen erfarenhet, men det känns som att crosstrainern borde vara skonsam.
1981 • Örebro
#8
12 oktober 2016 - 12:07
Gilla 
Crosstrainer brukar fungera för de flesta med sådana besvär. Sittande, oavsett hur det ser ut, tenderar att reta upp det. Så cykel, rodd osv brukar vara tufft.

Crosstrainer, vattenlöpning brukar vara trevligare.
Tranås
#9
27 augusti 2019 - 13:34
Gilla 
Hej.....
Ger nytt liv åt den här tråden. Hur har det gått? Sitter själv i liknande sits och har i 2,5 års tid bollants runt mellan diverse yrkeskategorier inom sjukvården, men utan resultat. Inte ens fått nån klar diagnos trots ständig värk. Vilken läkare träffade du Odd och med vilken metod kunde han/hon ställa rätt diagnos? Måste börja se mig om efter hjälp på andra håll.
1971 • Bollnäs
#10
29 augusti 2019 - 08:16
Gilla 
Har haft ett liknande problem o kunde inte springa på 1,5 år. Fick hjälp at fysioterapeut o den sista verkade vara ngt på spåren med övningar men det blev inte bra. För mig hjälpte denna övning som Fredrik Zillen tipsade om och bara efter några dagar kunde jag springa hjälpligt och efter några veckor var problemet nästan borta. Men i mitt fall var det nog ingen skada utan en inklämning eller liknande. För när problemet kommit tillbaka ngn gång har det hjälpt att direkt göra övningen.
https://www.youtube.com/watch?v=O-IcvaJ6Aq4
Tranås
#11
1 september 2019 - 17:15
Gilla 
Ok....tack. Vet ej vad jag vågar göra o inte. Har gjort ultraljud o då upptäcktes något i fästet mellan hamstrings o den sena som hamstrings sitter fast i i sittbenet. Det ser grötigt o stökigt ut, sa sjukgymnasten. Antingen nån form av lättare muskelbristning som jag byggt på i 2,5 år, så att den inte öängre är så lätt (som ev dessutom bildat ärrvävnad) eller inflammation i bursor. Har på börjat behandling med kortisoninjektioner runt höftknölen o vid sittbenet. Har hjälpt sådär. Sjukgymnast tror att det kan vara flera saker som spökar o gör ont eftersom jag haft det så länge o förmodligen felbelastat. Någon som har erfarenhet av att träna bort muskelbristningar/ärrvävnad i hamstringsfäste?? Känner mig tveksam då jag upplever att övningar som tränar hamstrings snarare försämrar än förbättrar.
Lena Östblom
1968 • Uddevalla
#12
5 november 2019 - 14:05
Gilla 
Hej Maria! Åh vad jag känner igen mig... har precis gjort 6 stötvågsbehandlingar men tycker inte alls att det har hjälpt. Hon tyckte att jag skulle vila dessa 6 veckor och det gjorde jag förutom att jag cyklade o tog promenader. Nu är fysioterapeuten inne på ultraljud. Ser att du har gjort det och att du fick lite mer information efter det. Hoppas dom kan se det här ockdå! Jag har rehabat och kört övningar men det hjälper inte. Tar ändå en löprunda ibland (hoppas att ett under har skett...) men får ofta konstatera att det gör väldigt ont vänster baksida. Känner oxå att jag får lite olika råd om vad man ska göra eller inte. Så tröstlöst!!! Vill ju bara vara igång o springa utan att det gör ont!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.