Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 8182 visningar

Hälsporre fast ändå inte?

Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#1
23 mars 2016 - 08:15
Gilla
Jag har dragit på mig någonting under foten mot hälen till, men när jag kollar på bilder och läser om hälsporre verkar det ofta sitta mot hälen vid insidan/rakt fram. Mitt onda sitter mot utsidan foten.
Hade sprungit mitt andra 10km pass på två dagar och kände efter några km smärta i foten, men fortsatte då den inte va så stark. Blev dock mycket skarpare på kvällen och nu två dagar senare gör det fortfarande relativt ont.

Kan det ändå vara hälsporre eller finns det något annat liknande jag kan kolla på? Sitter i Japan i ytterligare 2 veckor så ingen större idé att uppsöka någon här :/
1952 • Varberg
#2
23 mars 2016 kl 08:42
Gilla
Om det är tydligt på utsidan av hälbenets främre del/utsida talar det mer för problem med peroneussenorna. Typisk plantarfasciit har smärtmaximum insida/undersida av hälbenet. Hälsporre som är en svårutrotad term är ett röntgenbifynd där man ser en förkalkning efter långvarig plantarfasciit.
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#3
23 mars 2016 kl 10:32
Gilla
Intressant Thomas. Jag lider också av smärta under hälen ungefär som du beskriver. Har känt av mitt i över två års tid utan att egentligen hittat något som gjort att det blivit markant bättre. Tog uppehåll från löpningen i höstas och har besökt minst åtta olika personer utan att fått någon riktig diagnos att jobba mot för att bli bra.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#4
23 mars 2016 kl 11:49
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Tack för svar :)

Hm, nu när jag verkligen kände efter (med golfbollen) så inser jag att ser faktiskt inte är hälen. Det har strålat från hälen innan, eller så har jag trott åtminstone!

Ursäkta den "vackra" bilden, men här lyckas jag trycka på den ömma punkten.
Många av symptomen har varit precis som jag läst om hälsporre, svårt att belasta hälen, även ståendes. Fått gå på tårna, gjort stundtals fruktansvärt ont, platta skor/barfota har varit värre.

Nu har det dock gått från 8/10 i smärta till kanske 4/10, dock varken gått eller sprungit något nämnvärt alls sen detta hände för 2 dagar sedan.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#5
23 mars 2016 kl 11:51 Redigerad 23 mars 2016 kl 11:52
Gilla
Henrik, väldigt tråkigt att höra! Hoppas det löser sig. Som du ser i svaret ovanför detta så inser jag att det faktiskt inte är hälen, har dock strålat från hälen (har jag tyckt). Hoppas vi kan få svar för båda två!
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#6
23 mars 2016 kl 12:33
Gilla
Jag hade ont på utsidan av hälen särskilt de första stegen på morgonen. För mig hänger det ihop med spända vadmuskler. Nu stretchar jag vaderna och rullar underbenen på en foam roller. Det känns mycket ont på vissa punkter men har hjälpt mig.
1979 • Göteborg
#7
23 mars 2016 kl 13:38 Redigerad 23 mars 2016 kl 13:38
Gilla
Hej,

Nu ser jag inte bilden, men en vanlig misstolkning av plantar faschiit (hälont) är "heel pad syndrome" eller uttrampad hälkudde. Detta brukar lösas med bra inlägg med skålad häl eller hälkopp, tejpning, löpuppehåll, stretch av vadmuskel, massage av vad och fot.

Man kan känna av heel pad syndrome genam att trycka med tummen mitt under hälen, alt mot hälbenet strax vid ut/insida om hälens mittpunkt.

//johan



Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
23 mars 2016 kl 15:07
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Mitt internet är extremt dåligt här, gör ett nytt försök med bilden.

Allt känns väldigt konstigt. Har sprungit mycket förut och innan jag åkte på resan sprang jag utan problem 21km och några intervallpass. Har säkert allt man kan tänka sig med stela vader, svaga fötter osv. Är här på skidresa, vilket jag inte direkt är ovan med men är väl en kombination av allting. Sprang 10km i relativt behagligt tempo, gick några timmar i platta skor på EM och sen 10km till dagen efter (detta utan skidåkning på några dagar).

Frågan är bara vad det är!? Väldigt många av symptomen stämmer på hälsporre förutom placeringen.

Gissningsvis får jag massera, stretcha och göra crabwalk och se vad som händer. Och blir det inte bättre får jag kolla upp det när jag kommer hem om 2 veckor...
1952 • Varberg
#9
23 mars 2016 kl 15:30
Gilla
Som jag skrev i mitt första svar: Den långa peroneussenan går där och den korta fäster lite längre ut. Du pekar ändå ganska centralt på foten så en irriterad plantarfascia kan också vara med i bilden. Är det peroneussenorna får man titta lite på löpsteget och skor och förstås se till att stretcha och massera peroneusmusklerna. Fotmassage och crabwalk är nyttigt oavsett.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
1 april 2016 kl 14:01
Gilla
En liten uppdatering. Har masserat med golfboll, kört massa crabwalk och stretchat. Vilade ca 1 vecka och provade 6km. Känningar igen och vilade ytterligare ett par dagar. Men sen har det blivit bättre. Har nu sprungit fyra dagar i rad 10km eller mer. Ingen smärta under löpning men när jag rullar med golfbollen gör punkten fortfarande ont. Fortsätter med detta upplägg och hoppas att jag kan fortsätta springa till Göteborgsvarvet!

Fortfarande lite förvånad över stället jag pekar på i bilden. För det strålar ut rätt bra, så när jag rullar bollen känns det helt klart som det är närmare utsidan foten, konstigt :p
1952 • Varberg
#11
1 april 2016 kl 15:48
Gilla
Ödmjukhet. Bättre och ser lovande ut så kör inte för hårt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.