Öka distansen - Löpning
Löpning Löpning - Triathlon 4 inlägg 6581 visningar

Öka distansen

1954 • Högsjö
#1
1 augusti 2016 - 15:56
1 Gilla 
Man sänker tempot något så brukar det gå att komma längre. Ett lite lägre tempo är också en förutsättning i början för att inte skada sig.Jogga på ....
Stockholm
#2
20 juni 2017 - 09:35
Gilla 
Jag brukar försöka sänka tempot och sedan öka distansen lite i taget för varje pass.
1970 • Stockholm
#3
20 juni 2017 - 10:11 Redigerad 20 juni 2017 - 10:14
Gilla 
Långdistanslöpning sitter helt enormt mycket i huvudet, mentalt. Under förutsättning att du inte kör i ett för tufft tempo så blir oftast inte den upplevda ansträningsgraden så mycket värre ju längre du håller på, man maler på och brukar komma in i ett flow till slut. Man kan t.o.m. komma in i ett stadie som brukar benämnas "den andra andningen" då man upplever att den upplevda ansträngningsgraden går ner. Självklart med vissa begränsningar, till slut tar det ju stopp så att säga. ;-)

Något annat som underlättar mycket när man ökar distansen är att ha med sig vätska. Samt att du försöker hålla dig till platta, lättsprungna banprofiler när du exprimenterar med att öka distansen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
20 juni 2017 - 13:09
1 Gilla 
Man ökar distansen långsamt! Om du springer 2-3 gånger i veckan så öka bara på det längsta passet. Och öka inte längd och fart samtidigt, snarare drar du ner farten en aning på det pass som du förlänger.
Inte mer än ca 1 km längre per vecka och efter några veckor tar du en lugnare vecka där du hoppar över ett pass eller kortar av det längsta passet till "normallängd".

Känner du dig trött eller sliten eller får ont nånstans (utom träningsvärk) så tar du lämpligen en extra vilodag, har du ont ska du inte springa - cykla eller simma i stället.

Många har för bråttom att springa längre eller fortare, öka träningen. Det straffar sig nästan alltid, att inte bli skadad utan lyckas hålla igång (varierande mycket) är nyckeln till förbättring.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.