Löpning Träning 9 inlägg 7483 visningar

VO2Max och/eller laktattröskeltest för pulszoner och konditionstest

1975 • Växjö
#1
2 augusti 2016 - 22:39
Gilla 
Då jag mest springer på stigar, med olika kupering, tränar jag hellre med pulszoner än tempo. Är det värt en tusenlapp för ett laktattröskeltest för att bestämma pulszonerna? Har hyfsad koll på vad som borde vara min maxpuls (och även vilopulsen).

Och är det värt att lägga till 800 spänn för att även testa VO2Max som konditionstest? Eller kan det funka lika bra att springa en viss runda på tex 5km en gång i månaden som konditionstest? Detta tar ju också hänsyn till löpekonomi, men är mer osäkert då man utför det själv och under olika yttre betingelser.

Vad gäller konditionstest är det väl fr.a. för att jämföra sin kondition vid olika tillfällen och därmed analysera effekter av träningen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
3 augusti 2016 - 00:01
Gilla 
Man kan mycket väl använda ett löptest på 3-5 km för att stämma av sin form. Se till att få "samma" förutsättningar bara, d.v.s lägg det gärna vid ungefär samma tid och med samma uppladdning.
Magnus
Stockholm
#3
3 augusti 2016 - 07:55 Redigerad 3 augusti 2016 - 07:55
Gilla 
Nej, det är inte värt det. Lägg pengarna på skor/löparkläder istället. Som du säger är att springa samma runda ett bättre test, för du då testar du konditionen utomhus i riktig miljö och inte inomhus på ett löpband som du inte har en aning hur det är kalibrerat.
1962 • Laholm
#4
3 augusti 2016 - 08:00 Redigerad 3 augusti 2016 - 08:09
Gilla 
Jag är lekman på området men har läst en del och det tycks vara så att laktattest numera anses förutsäga kapaciteten hos en långlöpare bättre än Vo2 max. Jag har gjort detta själv, men av rent intresse. Ska det ge något bör man följa detta longitudinellt. Som motionär är jag tveksam till att lägga pengar på detta och håller med om Lars Lindefelts rekommendation. Standardiseringen är nyckeln.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
3 augusti 2016 - 08:13 Redigerad 3 augusti 2016 - 08:16
Gilla 
Man bör skilja på pulszon-bestämning för olika träningstyper och formtest.

Men med syfte att göra det förstnämnda är det inte helt givet att laktatprofilen ser likadan ut relativt pulsen på löpband resp i skogslöpning (eftersom löptekniken skiljer något) men en viss vägledning bör ändå ett puls-laktat-samband ge för ovana löpare och naturligtvis mycket bättre än att gå på enbart ett uppmätt samband puls-löphastighet från flackt underlag inkl löpband.

För att sedan avgöra formutvecklingen vid olika kuperad stiglöpning så är som konstaterat det utmärkt med t ex 5 km-tester då och då under samma förutsättningar och det blir betydligt säkrare än några uppmätta värden på löpband.
Jag började min "löparkarriär" med egna maxtester på 2.5, 5, 7.5 och 10 km i samma 2.5-km-motionsspår och det gav givetvis en utmärkt indikation på löpformen i just den typ av löpning.


#4


Ja VO2max är ju bara en ingående variabel ihop med i första hand variabeln löpekonomin som tillsammans bestämmer just laktattröskelfart med hyfsad precision.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#6
3 augusti 2016 - 11:40 Redigerad 3 augusti 2016 - 11:42
Gilla 
vVO2max är egentligen det intressanta, inte VO2max som mått på (löpar)förmåga.

Jag tror att det kan finnas en poäng med att göra laktattröskeltestet. För LG Skoog (löparprofil på 80/90-talet) var laktat-testet avgörande för att springa milen på 29.57. Trots att han körde 8x1000m på 2.55 i snitt blev inte tiden på milen bättre än 31.10. Sedan gjorde han ett laktattröskeltest och det visade sig att hans tröskelfart var 3.07. Efter 3 veckor med träning i sin nya tröskelfart sprang han på 30.48. Därför gjorde han ett nytt test och hade då 3.04. Enligt Skoog själv så hade han fortsatt göra 31.10 om han inte hade gjort tröskel/laktat-testet. Han sprang ca 8-10 mil/vecka men jobbade som militär och fick därmed mycket gratis "motion" på jobbet.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#7
3 augusti 2016 - 11:58
Gilla 
Ett VO2max test kan du göra gratis själv http://www.brianmac.co.uk/mobile/treadmill.htm
1975 • Växjö
#8
3 augusti 2016 - 13:51
Gilla 
#6: Ja, intressant med vVO2Max som mäter både VO2Max (aerobisk kapacitet) och löpekonomi och därmed bättre mått på prestationsförmågan.

vVO2Max är alltså den långsammaste hastigheten när man har uppnått 100% VO2Max. Bra förklaring bl.a. här: http://running.competitor.com/2015/11/training/workout-of-the-week-billats-30-30_33782

vVO2Max och VO2Max tillsammans blir Jack Daniel's klassiska VDOT. VDOT beräknas utifrån en tid i en tävling och utifrån det kan man beräkna tider på andra distanser, liksom vad man bör ha för hastigheter vid olika former av träning.

Enligt http://home.trainingpeaks.com/blog/article/testing-your-fitness-with-a-speed-and-distance-dev står VO2Max för ca. 70% av skillnaderna i prestation mellan olika löpare, där bl.a. löpekonomin står för övriga 30%.

vVO2Max och VO2Max handlar ju dock om hastighet/tempo. Laktattröskeltestet mäter vilken puls man har vid laktattröskeln/mjölksyratröskeln och utifrån det kan man beräkna de pulszoner som man ska röra sig inom vid olika typer av träning. Det kan man bl.a. läsa mer om här: http://home.trainingpeaks.com/blog/article/joe-friel-s-quick-guide-to-setting-zones

Det låter som #6 säger att ett laktattröskeltest kan vara värt pengarna, just för att få fram korrekt träningszoner för att träningen ska ge mest effekt.

Medan VO2Max-testet i princip lika gärna kan ersättas av ett konditionstest på egen hand på en runda där man normalt springer, för att jämföra sin egen kondition från test till test, vilket fler av er är inne på. På så sätt kan man också lättare se vilka hastigheter man bör ha vid träning på just den typen av terräng man normalt tränar i. Eller så gör man egna tester på löpband som #7 föreslår.

Tack för intressanta inlägg och tankeväckare!
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#9
3 augusti 2016 - 18:10
1 Gilla 
Om du har lagt ett par tusenlappar på en pulsklocka, varför inte lägga en tusenlapp till att faktiskt få reda på dina tröskelvärden istället för att gissa?

Även om den anaeroba tröskeln oftast mäts vid 4mmol så kan det givetvis skilja mellan individer. Oavsett tror jag att ett laktattest är mer rättvisande för att bestämma pulsbaserad träning än att "gå ut och känna sig fram".

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.