Löpning Träning 7 inlägg 3485 visningar

Träning inför marathon resp. lidingöloppet

1973 • Göteborg
#1
22 oktober 2008 - 17:41
Gilla
Hej!

Jag tänkte fråga om lite synpunkter på hur jag bör lägga upp min träning.
Jag sprang tidigare i år LL och fick verkligen blodad tand. Jag tog mig runt på drygt 3 timmar och tänker satsa ganska ordentligt på att förbättra min tid avsevärt till nästa år. Jag har utöver målsättningen i LL bestämt mig för att springa Stockholm Marathon 2009. Nu är frågan hur jag bör träna?

Min främsta målsättning är att förbättra tiden på LL. Jag funderar på att
följa ett av Szalkais träningsprogram (4-timmarsgruppen) på marathon.se
men anpassa programmet lite mer åt terränghållet. Jag funderar i stort sett på att köra majoriteten av långdistans-passen i kuperad terräng och sedan köra de lite kortare distanserna på asfalt. Backträningen har jag tänk avverka i lite kortare och brantare backar i terräng.

Är mitt upplägg helt galet? Synpunkter emottages gladeligen :)
1971 • Nykvarn
#2
22 oktober 2008 kl 18:12
Gilla
Hej! Långpasset är ju grunden inför maran och generellt tycker jag du bör köra många av dessa pass på just asfalt för att vänja kroppen vid det. Att dina planerade långpass går i kuperad terräng är ju utmärkt och det har du nytta av även på maran men som sagt 42,2 km på asfalt kräver lite av muskler, leder o s v... Lycka till!
Erik Tage-Hansen
1988 • Bjärnum
#3
22 oktober 2008 kl 18:18
Gilla
Jag är inte speciellt rutinerad. Har sprungit LL i år men annars inget. Dock måste jag säga att jag själv hade undvikit långpass på asfalt eftersom det sliter så mycket på kroppen. Muskler och leder får träning även i terräng så jag tycker det är dumt att slita på kroppen på asfalt när man inte tvunget måste. Rätta mig om jag har fel!
1969 • Sala
#4
22 oktober 2008 kl 20:09
Gilla
Jag håller med Staffan. Lägg minst hälften av långpassen på asfalt, och ta riktigt många terrängpass under sommaren istället. Du hinner avverka väldigt många på en sommar.

Erik, asfalt sliter inte särskilt mycket på kroppen. Betong och kullersten sliter lite mer (men inte heller det sliter mer än att det byggs upp igen efter ett par dagar), men jag har inte märkt någon som helst skillnad i vare sig träningsvärk eller slitage under tiden jag sprang i terräng i somras jämfört med asfalt. Det finns alltför många myter som sagts så många gånger att de blivit sanna. Men tänk så här: OM det hade varit sant så hade de professionella marathonlöparna haft totalt sönderslagna leder vid det här laget. Gebrselassie....Hur lyckades han med 2:03 i Berlin? Om han hade förstört sina ben totalt på alla dessa asfaltrundor som han gjort (ja, hur många mil lär han inte ha nött på asfalt vid det här laget?) hur kunde han då vinna?
Mr. B
1963 • Hemma
#5
22 oktober 2008 kl 23:37
Gilla
Jag håller med samtliga ovan, även om de är osams :-)

Om man långsamt vänjer kroppen vid längre sträckor på asfalt så tål den det. Känn efter vad du tål.
1973 • Göteborg
#6
23 oktober 2008 kl 08:56
Gilla
Tack för alla synpunkter! Jag kommer förmodligen göra så att jag lägger minst hälften av långpassen på asfalt för att efter marathon öka andelen långpass i terräng.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
23 oktober 2008 kl 12:26
Gilla
Visst går det att snubbla i Lidingöspåret, men underlaget liknar ju mer grusväg än teknisk terräng. Om man bara hittar lite backar att träna i, så kvittar det nog om de består av skogsstig eller asfalt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.