Löpning Träning 9 inlägg 8972 visningar

förkyld - ok att träna?

Borås
#1
15 oktober 2016 - 11:33
Gilla 
Har tragit på mig en förkylning, igår nös jag säkert över 30 ggr innan jag på eftermiddagen blev ganska utslagen. Tung i huvudet och snorig, ev lite feber. Idag mår jag bättre, fortfarande snorig men ingen feber, inte ont i halsen och i stort sätt normal vilopuls. Däremot är jag fortfarande lte tung i huvudet och har lock för ena örat (= tecken på att det satt sig i bihålorna??)
är det ok att springa lättare distanspass idag?
1981 • Sundsvall
#2
15 oktober 2016 - 12:38
Gilla 
Om du behöver fundera på huruvida det är okej att träna eller inte så är svaret för det mesta ganska självklart, träna inte. Därmed inte sagt att du måste vila, själv ställde jag in en tävling idag pga förkylning men sprang lugn distans igår vilket funkade bra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 oktober 2016 - 12:42
Gilla 
Om du kanske har bihåleinflammation ska du absolut avstå, ta en promenad i stället. Det är när man känner sig pigg som man ställer kontrollfrågorna: feber? ont i halsen? djuphosta? Är man inte pigg i kropp och huvud så gör man något annat, träningseffekten blir förmodligen noll och man riskerar att försämras.
Åsa
1978 • Tyresö
#4
15 oktober 2016 - 12:44
Gilla 
Håller med #2.
Försöker ha som regel att inte träna de där dagarna då jag "står och funderar över om det är okej att träna idag eller inte", och träna dagen efter istället. Min träning står och faller inte med den enda dagen.

Ta en längre promenad istället eller var lättare aktiv på annat sätt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
15 oktober 2016 - 14:09
Gilla 
Ta en vilodag från löpning. Bättre ta en promenad och kanske lägga in lätt löparstyrka med kroppen som belastning. Med andra ord inget som anstränger hjärtat.
Borås
#6
15 oktober 2016 - 15:08
Gilla 
tack för alla svar! blir vila idag och så hoppas jag att kroppen är redo för löpning imorgon!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
16 oktober 2016 - 13:13
1 Gilla 
Blev förr själv lätt stressad över utebliven träning när sjukdom var ett faktum. Idag är det annorlunda. Vilar gärna 1-2 dagar efter det att sjukdomskänslan försvunnit. Under "vilan" promenerar jag gärna, och sysslar med prehab. Jag passar även på att göra sådant jag annars inte hinner när träningen är prioriterad. Så, vila på och fyll tiden med annat trevligt tills kroppen är redo igen. Det blir mycket roligare att träna, och om det bara rör sig om några dagar (upp till en vecka), så kommer vilan göra gott. Brukar själv känna mig riktigt stark efter kortare (typ lätt förkylning) sjuldomsperioder. Pratar vi feber är det en helt annan sak....Krya på dig, och vila dig i form!
1956 • Lund
#8
16 oktober 2016 - 15:02
Gilla 
Fördelen med en kortare tids uppehåll pga sjukdom, är vilan och återhämtningen man annars inte hade fått. Vila som det är nästan dopingklass på.
1986 • Hyltebruk
#9
24 oktober 2016 - 09:58
1 Gilla 
Med småbarn på förskola så är jag förkyld nästan varje vecka och tränar på enligt plan. Dock, har jag den minsta "tunghet" eller sjukdomskänsla i kroppen blir det ett mycket lätt pass, de "tuffa" passen kör jag bara när jag känner mig 100% frisk. Oftast upplever jag att träningen motar bort sjukdomen.

Maken å andra sidan, ligger helt utslagen i en vecka om han tränar när han har en tillstymmelse till förkylning.

Jag tror man måste lära känna sig själv och vad sina gränser går, för vissa är den nolltolerans för träning, andra kör på som vanligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.