Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 22484 visningar

Ont insidan fotleden

1976 • Floda
#1
24 oktober 2016 - 14:19
Gilla 
Hej, hoppas någon har något bra tips till en skadad motionär.

Sprang Göteborgs halvmaraton för två veckor sedan, inte särskilt ont efteråt mer än att jag var sliten och öm lite överallt. 2 PB!

Sprang 3.5 km mycket lugnt på söndagen för att skölja ur kroppen. Blev förkyld på måndagen och var hemma ett par dagar för att vila ut ordentligt, mådde prima på torsdag och sprang igen 3.5 km lugnt.

På fredagen var jag lite öm på insidan ankeln, typ senfäste/muskel ovanför knölen på insidan foten. Masserade. Ömmade bara ännu mer.

Sprang Running lights i Alingsås på lördag kväll. Kände av fotleden under uppvärmningen men det brukar ju gå över efter 1-2 km. Ville persa igen så jag drog på och flåset var bra, benen var bra men den där dumma fotleden gav sig inte utan blev värre och värre. Började linka efter 3 km (borde ju ha brutit såklart men skam den som ger sig!) och det blev bara värre och värre. Vänsterbenet fick vara hela drivmotorn framåt. Kom i mål och kunde inte längre stödja på foten.

Den blev lite svullen och öm, inte så att det syns ens. Gjorde väldigt ont hela helgen och jag hoppade runt på ett par lånade kryckor. Tog mig till sjukgymnasten på måndagen som sa "överansträngd" och gav mig några enkla övningar samt rådet att försöka "gå som vanligt så mycket som möjligt". Tisd-onsd jobbade jag hemma med foten i högläge och vila, den blev märkbart mycket bättre. Bestämde mig för att jag kunde börja halta fram utan kryckor och tog mig till jobbet torsd-fred. Där slutade all förbättring av foten. Fredagen hade jag mer ont än på torsdagen, försökte vila på lördagen men det gick sisådär, stor familj och må barn. Igår slog jag i tån på andra foten och instinktivt hoppade jag ju på den onda foten och ajajajajaj...

Den känns ungefär som vid en stukning (dvs utsidan foten, jag har istället ont på insidan av foten) men den är stabil men gör förbannat ont då och då. Den bultar ofta rejält om jag har haft den högt och börjar gå, den bultar även om jag har gått en stund (tex till jobbet). Öm vid beröring men inte direkt svullen och inte blå.

Två saker: HUR får jag den att bli bra fort? Vila eller fortsätta gå trots smärtan? HUR tränar jag så jag bibehåller så mycket som möjligt av den fina formen? Har skaffat en crosstrainer, det gjorde inte ont i foten när jag provade den igår ett par minuter. Simma är inte aktuellt, har inte flera timmar per dag att ta mig fram och tillbaka till simhallen.

Persade för övrigt på Running lights, det är ju en liten klen tröst...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
26 oktober 2016 - 06:30
Gilla 
När du tränar - springer du på "platten" (typ Säroleden) eller springer du i mycket backar (typ motionsspår)? Pronerar du mycket och fäller foten inåt när du "trycker" ifrån?

1976 • Floda
#3
26 oktober 2016 - 07:58
Gilla 
Inte enbart platt men mer platt än backe. Och jag pronerar lite. Bytte skor för en dryg månad sen också.
Irene
1968 • Åstorp
#4
26 oktober 2016 - 15:47
Gilla 
Efter en urladdning kan man vara öm ganska länge. Håll den bandagerad så du inte stukar till den. Cykla är ett bra sätt att hålla kondition.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
27 oktober 2016 - 08:07
Gilla 
#3 OK
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång där – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (i motsats till Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled (lättare att kontrollera föterna på jämt underlag) :-).
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 40 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant - typ Säröleden (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg - för att "stötta upp foten".
Kanske dessa tips kan hjälp - lycka till
1976 • Floda
#6
27 oktober 2016 - 11:27
Gilla 
Tack Ingrid!

Pronerar inte så mycket och har rätt skor. Tror att HM slet mer än vad som kändes och sedan så brände jag ju på rätt bra på 5:an helgen efter.

Har av andra skäl (ont i höften) börjat med bland annat balansövningar så ska göra mer sånt när fotleden är lite mer stabil. Nu kan jag gå haltande utan kryckor men vågar inte lägga alltför mycket tyngd på foten, då gör det väldigt ont och foten viker sig. Promenader (långsamma) och crosstrainer funkar, det gör väldigt ont efteråt men dagen efter mår foten oftast lite bättre.

Har också märkt att jag fäller foten lite utåt (Charlie Chaplin) men det är något som jag aktivt jobbar med, särskilt i nerförbackar.

Gillar att springa på platten, mest för att flåset inte begränsar mig lika mycket som i backarna men ska jobba med det med, nu när jag ändå har fått upp mängd, längd och flås. Fast senare, när foten är bra. :)

Tack för tips!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
27 oktober 2016 - 12:14
1 Gilla 
Hej igen!
Nedför är kanske inte det stora problemet utan uppför - kolla på dina fötter när du springer i en uppförsbacke och se om du fäller foten innåt - denna rörelse "tänjer" på senorna på insidan av fotleden - och som sagt det är himla trångt därnere - så minsta svullnad innebär problem. Höftproblemen kan faktiskt hänga ihop med fotproblemet. Promenader i all är - men mina fötter spretar utåt just när jag går - men när jag springer så pekar de rakt fram (!) Detta beror främst på att jag under 5 år (!) omskolade mig från extrem hällöpare till Poselöpare (https://www.youtube.com/watch?v=oN1x3Ik1t5Y)
Kolla gärna upp dig hos en idrottsläkare som kan löpare
1981 • Örebro
#8
27 oktober 2016 - 12:48
Gilla 
Bild uppladdad av Johnny Sellvén
Mer exakt vart gör det ont? Spontant skulle jag gissa på en sena som går förbi fotknölen på insidan.

1976 • Floda
#9
28 oktober 2016 - 09:03
Gilla 
Bild uppladdad av Kajsa Mindelsohn
I början var smärtan lokaliserad ovanför knölen på insidan foten, nån cm upp. Efter loppet gjorde det ont i hela området. Hela ankeln svullnade upp som vid en stukning ungefär. Om jag palperar nu så är det fortfarande värst ovanför knölen och fram på benet.

1952 • Varberg
#10
28 oktober 2016 - 09:26
Gilla 
Rejäla smärtor som påverkar vanliga aktiviteter. Det där måste få en klar diagnos. Det första jag tänker på är stressfraktur.
1976 • Floda
#11
28 oktober 2016 - 15:12
2 Gilla 
Hej Tage!

Har varit hos sjukgymnast som sa "överansträngd"... Vad nu det innebär... Ingen fraktur, det var jag också orolig för. Och foten ÄR bättre, mycket bättre, jag kan gå utan kryckor och sedan jag började med crosstrainern så har det varit en tydlig förbättring.
1981 • Örebro
#12
28 oktober 2016 - 22:57
1 Gilla 
Man kan inte se om det är en stressfraktur utan en rtg/MR.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#13
29 oktober 2016 - 09:18
Gilla 
Härligt att höra att du är mycket bättre - oavsett vad orsaken har varit/är till dina problem med fot/ben så behöver du åtgärda orsaken till dessa - för att undvika att problemen kommer tillbaka när du börjar springa igen.
Diskutera med din sjukgymnast hur du skall stärka foten och gör en fotanalys under löpning för att få bra skor och ev inlägg. Jobba även med ditt löpsteg - vill här slå ett slag för POSE -tekniken som avlastar fötter/knän och höfter enormt - även om man får enorm träningsvärk de första gångerna man testar - youtube är fullt av videoklipp med instruktioner om "tekniken". Men börja inte att springa för tidigt - crosstrainer är ett utmärkt alternativ till löpning.
1952 • Varberg
#14
29 oktober 2016 - 13:20
Gilla 
Så bra Kajsa. Begynnande stressfraktur är ändå inte utesluten, men det vidare förloppet får väl avgöra. En mer exakt diagnos än "överansträngd" hade jag önskat.
1976 • Floda
#15
29 oktober 2016 - 20:43
Gilla 
Ingrid: ja ska ta och höra mig för så jag får tag på en sjukgymnast som är duktig på just löpning.

Tage: Jag tyckte också att det var en väldigt luddig diagnos men stressfraktur stämmer inte med symptomen. Vi får se...
1984 • Nacka
#16
30 oktober 2016 - 11:27
Gilla 
Sjukt! Jag fick känning av detta nästan exakt samtidigt som du... Precis som du säger kändes det som om jag stukat insidan av foten, det svullnade upp och gjorde ont att gå/trycka på stället. Jag misstänkte överansträngning i kombination med att jag den senaste tiden sprungit mycket i skogen, och i ojämn terräng, vilket jag inte gjort innan.
Skippade löpningen i ca en vecka, körde cykel och annat istället. Har nu provsprungit några gånger och det känns helt okej. För mig handlar det nog om att muskler/senor i foten inte riktigt orkat hålla emot på ojämnt underlag och därmed tröttats ut för mycket. Håller mig på platt underlag ett tag och kör fotövningar, håller tummarna för att det fungerar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.