Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 38151 visningar

Ont insidan fotleden

1976 • Floda
#1
24 oktober 2016 - 14:19
Gilla
Hej, hoppas någon har något bra tips till en skadad motionär.

Sprang Göteborgs halvmaraton för två veckor sedan, inte särskilt ont efteråt mer än att jag var sliten och öm lite överallt. 2 PB!

Sprang 3.5 km mycket lugnt på söndagen för att skölja ur kroppen. Blev förkyld på måndagen och var hemma ett par dagar för att vila ut ordentligt, mådde prima på torsdag och sprang igen 3.5 km lugnt.

På fredagen var jag lite öm på insidan ankeln, typ senfäste/muskel ovanför knölen på insidan foten. Masserade. Ömmade bara ännu mer.

Sprang Running lights i Alingsås på lördag kväll. Kände av fotleden under uppvärmningen men det brukar ju gå över efter 1-2 km. Ville persa igen så jag drog på och flåset var bra, benen var bra men den där dumma fotleden gav sig inte utan blev värre och värre. Började linka efter 3 km (borde ju ha brutit såklart men skam den som ger sig!) och det blev bara värre och värre. Vänsterbenet fick vara hela drivmotorn framåt. Kom i mål och kunde inte längre stödja på foten.

Den blev lite svullen och öm, inte så att det syns ens. Gjorde väldigt ont hela helgen och jag hoppade runt på ett par lånade kryckor. Tog mig till sjukgymnasten på måndagen som sa "överansträngd" och gav mig några enkla övningar samt rådet att försöka "gå som vanligt så mycket som möjligt". Tisd-onsd jobbade jag hemma med foten i högläge och vila, den blev märkbart mycket bättre. Bestämde mig för att jag kunde börja halta fram utan kryckor och tog mig till jobbet torsd-fred. Där slutade all förbättring av foten. Fredagen hade jag mer ont än på torsdagen, försökte vila på lördagen men det gick sisådär, stor familj och må barn. Igår slog jag i tån på andra foten och instinktivt hoppade jag ju på den onda foten och ajajajajaj...

Den känns ungefär som vid en stukning (dvs utsidan foten, jag har istället ont på insidan av foten) men den är stabil men gör förbannat ont då och då. Den bultar ofta rejält om jag har haft den högt och börjar gå, den bultar även om jag har gått en stund (tex till jobbet). Öm vid beröring men inte direkt svullen och inte blå.

Två saker: HUR får jag den att bli bra fort? Vila eller fortsätta gå trots smärtan? HUR tränar jag så jag bibehåller så mycket som möjligt av den fina formen? Har skaffat en crosstrainer, det gjorde inte ont i foten när jag provade den igår ett par minuter. Simma är inte aktuellt, har inte flera timmar per dag att ta mig fram och tillbaka till simhallen.

Persade för övrigt på Running lights, det är ju en liten klen tröst...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
26 oktober 2016 kl 06:30
Gilla
När du tränar - springer du på "platten" (typ Säroleden) eller springer du i mycket backar (typ motionsspår)? Pronerar du mycket och fäller foten inåt när du "trycker" ifrån?

1976 • Floda
#3
26 oktober 2016 kl 07:58
Gilla
Inte enbart platt men mer platt än backe. Och jag pronerar lite. Bytte skor för en dryg månad sen också.
Irene
1968 • Åstorp
#4
26 oktober 2016 kl 15:47
Gilla
Efter en urladdning kan man vara öm ganska länge. Håll den bandagerad så du inte stukar till den. Cykla är ett bra sätt att hålla kondition.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
27 oktober 2016 kl 08:07
Gilla
#3 OK
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång där – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (i motsats till Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled (lättare att kontrollera föterna på jämt underlag) :-).
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 40 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant - typ Säröleden (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg - för att "stötta upp foten".
Kanske dessa tips kan hjälp - lycka till
1976 • Floda
#6
27 oktober 2016 kl 11:27
Gilla
Tack Ingrid!

Pronerar inte så mycket och har rätt skor. Tror att HM slet mer än vad som kändes och sedan så brände jag ju på rätt bra på 5:an helgen efter.

Har av andra skäl (ont i höften) börjat med bland annat balansövningar så ska göra mer sånt när fotleden är lite mer stabil. Nu kan jag gå haltande utan kryckor men vågar inte lägga alltför mycket tyngd på foten, då gör det väldigt ont och foten viker sig. Promenader (långsamma) och crosstrainer funkar, det gör väldigt ont efteråt men dagen efter mår foten oftast lite bättre.

Har också märkt att jag fäller foten lite utåt (Charlie Chaplin) men det är något som jag aktivt jobbar med, särskilt i nerförbackar.

Gillar att springa på platten, mest för att flåset inte begränsar mig lika mycket som i backarna men ska jobba med det med, nu när jag ändå har fått upp mängd, längd och flås. Fast senare, när foten är bra. :)

Tack för tips!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
27 oktober 2016 kl 12:14
1 Gilla
Hej igen!
Nedför är kanske inte det stora problemet utan uppför - kolla på dina fötter när du springer i en uppförsbacke och se om du fäller foten innåt - denna rörelse "tänjer" på senorna på insidan av fotleden - och som sagt det är himla trångt därnere - så minsta svullnad innebär problem. Höftproblemen kan faktiskt hänga ihop med fotproblemet. Promenader i all är - men mina fötter spretar utåt just när jag går - men när jag springer så pekar de rakt fram (!) Detta beror främst på att jag under 5 år (!) omskolade mig från extrem hällöpare till Poselöpare (https://www.youtube.com/watch?v=oN1x3Ik1t5Y)
Kolla gärna upp dig hos en idrottsläkare som kan löpare
1981 • Örebro
#8
27 oktober 2016 kl 12:48
Gilla
Bild uppladdad av Johnny Sellvén
Mer exakt vart gör det ont? Spontant skulle jag gissa på en sena som går förbi fotknölen på insidan.

1976 • Floda
#9
28 oktober 2016 kl 09:03
Gilla
Bild uppladdad av Kajsa Mindelsohn
I början var smärtan lokaliserad ovanför knölen på insidan foten, nån cm upp. Efter loppet gjorde det ont i hela området. Hela ankeln svullnade upp som vid en stukning ungefär. Om jag palperar nu så är det fortfarande värst ovanför knölen och fram på benet.

1952 • Varberg
#10
28 oktober 2016 kl 09:26
Gilla
Rejäla smärtor som påverkar vanliga aktiviteter. Det där måste få en klar diagnos. Det första jag tänker på är stressfraktur.
1976 • Floda
#11
28 oktober 2016 kl 15:12
2 Gilla
Hej Tage!

Har varit hos sjukgymnast som sa "överansträngd"... Vad nu det innebär... Ingen fraktur, det var jag också orolig för. Och foten ÄR bättre, mycket bättre, jag kan gå utan kryckor och sedan jag började med crosstrainern så har det varit en tydlig förbättring.
1981 • Örebro
#12
28 oktober 2016 kl 22:57
1 Gilla
Man kan inte se om det är en stressfraktur utan en rtg/MR.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#13
29 oktober 2016 kl 09:18
Gilla
Härligt att höra att du är mycket bättre - oavsett vad orsaken har varit/är till dina problem med fot/ben så behöver du åtgärda orsaken till dessa - för att undvika att problemen kommer tillbaka när du börjar springa igen.
Diskutera med din sjukgymnast hur du skall stärka foten och gör en fotanalys under löpning för att få bra skor och ev inlägg. Jobba även med ditt löpsteg - vill här slå ett slag för POSE -tekniken som avlastar fötter/knän och höfter enormt - även om man får enorm träningsvärk de första gångerna man testar - youtube är fullt av videoklipp med instruktioner om "tekniken". Men börja inte att springa för tidigt - crosstrainer är ett utmärkt alternativ till löpning.
1952 • Varberg
#14
29 oktober 2016 kl 13:20
Gilla
Så bra Kajsa. Begynnande stressfraktur är ändå inte utesluten, men det vidare förloppet får väl avgöra. En mer exakt diagnos än "överansträngd" hade jag önskat.
1976 • Floda
#15
29 oktober 2016 kl 20:43
Gilla
Ingrid: ja ska ta och höra mig för så jag får tag på en sjukgymnast som är duktig på just löpning.

Tage: Jag tyckte också att det var en väldigt luddig diagnos men stressfraktur stämmer inte med symptomen. Vi får se...
1984 • Nacka
#16
30 oktober 2016 kl 11:27
Gilla
Sjukt! Jag fick känning av detta nästan exakt samtidigt som du... Precis som du säger kändes det som om jag stukat insidan av foten, det svullnade upp och gjorde ont att gå/trycka på stället. Jag misstänkte överansträngning i kombination med att jag den senaste tiden sprungit mycket i skogen, och i ojämn terräng, vilket jag inte gjort innan.
Skippade löpningen i ca en vecka, körde cykel och annat istället. Har nu provsprungit några gånger och det känns helt okej. För mig handlar det nog om att muskler/senor i foten inte riktigt orkat hålla emot på ojämnt underlag och därmed tröttats ut för mycket. Håller mig på platt underlag ett tag och kör fotövningar, håller tummarna för att det fungerar.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#17
23 april 2022 kl 11:55
Gilla
Hur gick det för er?

Har samma symptom efter en tuff vecka med många mil och ett onödigt långt avslut på söndagen förra veckan.

Smärtan började redan vid 4k, sen sprang jag väldigt mycket längre, med naturliga kemikalier som dämpade smärtan…
Men dagen efter kunde jag i princip inte ens stödja på foten. Kändes precis som en illa stukning vid knölen på insidan av foten. Och ordentligt svullen.

Har under veckan dragit ner på löpning(såklart) käkat en ibuprofen-kur, och haft kyla på foten varje dag i början av veckan, så svullnaden gick ner. Från i torsdags kunde jag gå obehindrat, och springa väldigt lugnt och kort, 2km typ.

Idag testade jag 5km väldigt lugnt, och hade små små känningar, men ingen direkt smärta, men jag skulle inte våga trycka på ansträngningen mer just nu.

Är det melodin att fortsätta köra aktiv återhämtning? Lite enkla stretchövningar osv. Så blodet flödar och läker?
Andra förslag till återhämtning?

Inom ett par veckor hägrar ett marathon, hade ju vart skönt att kunna hålla träningen hyfsat fram till nedtrappningen innan loppet.

Helsingborg
#18
11 juli 2022 kl 16:31
Gilla
Hur gick det för dig, Corben (eller ni andra)?

Jag har åkt på något liknande just nu. Öm/Ont runt fotknölen på insidan. Trycker jag hårt känner jag att jag är öm strax ovanför fotknölen (typ 1-2 cm rakt upp). Alltså inte tillräckligt högt för att vara benhinneinflammation och inte tillräckligt långt bak för att vara tibialis posterior smärta.

Likt Kajsa så kan det göra ont efter att man gått en stund. Det svider lite som om det vore ett sår på utsidan av fotknölen (även efter att man upphört med aktiviteten). Har dock inte det lika allvarligt som Kaja. Är inte svullen och behöver inte halta men har lagt ned löpträningen sedan 5 dagar då det definitivt förvärrar det.

Diagnosen "överansträngd" är ju ganska värdelös. Man får man hoppas på något mer om man tar sig besväret att boka fysioterapi.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#19
11 juli 2022 kl 17:48
1 Gilla
Det gick bra.
Rejält ”överansträngd” var jag.
Med en tuff vecka på 10 mil som avslutades med en marathondistans 7 dagen, redan lite stukad.
Haltade rejält ett par dagar, knölen blågul, körde långsam jogg successivt samtidigt som jag gjorde en del fotövningar.
Inget speciellt, men lite för att se hur rörligheten utvecklade sig och vart det gjorde ont osv.
3 veckor senare sprang jag CPH marathon starkare än aldrig förr (lite nojig dock) :) inga problem efteråt heller förutom massiv träningsvärk :)

Vila och lite ”aktiv vila” är alltid svaret från terapefthomeonsprapatfysiologer med.
Så långe inget är av, eller sprucket, eller blir värre s.a.s. Men det kan en vårdcentral dubbelkolla.

Lycka till!


Helsingborg
#20
20 juli 2022 kl 07:03 Redigerad 20 juli 2022 kl 10:38
2 Gilla
Följer upp på mitt eget inlägg. Jag blev lite nervös över min skada den här gången. Det kändes som en "vanlig" skada till en början. Kände att jag var inflammerad och öm vid och strax ovanför fotknölen. Efter en tid släppte inflammationen och jag var inte lika öm. Däremot fortsatte problemen vid aktivitet, inklusive att enbart gå omkring i hemmet.

Blev rejält nevös för en stressreaktion/fraktur (medial malleolus stress fracture) och upphörde med alla aktiviteter utöver simning. Såg en fysioterapeut i förrgår. Hon menade att det absolut inte var en fraktur eller stressreaktion. Hon hade aldrig hört talas om löpare som fått stressfraktur på fotknölen så där hade jag ingenting att oroa mig för. Samtidigt kunde hon inte sätta fingret på exakt vad det här var men gav lite tips på orsak och vad jag behöver öva på.

Kortfattat är jag stel och inflexibel kring mina hälsenor, särskilt på höger sida där jag hade problemet. Har hört det tidigare med vid andra skador. Försöker jag göra knäböj kommer jag inte särskilt långt före hälarna lyfts. Det behöver jag jobba på. Samtidigt så kanske grundproblemet egentligen beror på att jag trappade upp halvmara-träningen lite väl fort. Får tagga ned lite med de intensiva passen när jag bygger volym samtidigt.

Samma kväll som besöket provade jag på att cykla igen vilket gick bra. Igår provade jag även 5km löpning i långsamt tempo och nu känner jag knappt av problemet längre. Jätteskönt. Trodde på längre avbrott men det blev inte ens två veckor totalt. Däremot sträckte jag mitt andra ben/höft eller något när jag motionsimmade i en sjö i söndags, haha. Det här tar aldrig slut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.