Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2639 visningar

Sömnproblem som påverkar träningen!?

1989 • Alingsås
#1
4 januari 2018 - 09:17
Gilla 
Hej alla!

Jag skulle inte påstå att mina sömnproblem är i klass med många andra. Jag somnar helt okej snabbt och sover helt okej, utom att jag ofta drömmer stressiga eller arga drömmar under natten.

Detta göra att min vilopuls är relativt hög, när kroppen som bäst skall återhämta sig. Jag tränar 6-8 gånger i veckan och börjar känna att kroppen inte riktigt hinner återhämta sig som vanligt. Jag har kört detta antalet pass i veckan länge, så det bör inte vara det som är problemet.
Jag är ofta trött i benen flera dagar efter ett pass. Styrkan i överkropp känns också mindre uthållig och jag blir snabbt trött. Jag återhämtar mig långsammare mellan intervaller dessutom...

Finns det någon där ute som upplevt samma sak? Jag känner mig inte så stressad på dagen, som det verkar på natten när jag sover. Har någon tips på eller, som sagt, bara vill berätta om liknande upplevelser? (kan jag kanske vara stressad på dagen, utan att reflektera över det?)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
4 januari 2018 - 10:45 Redigerad 4 januari 2018 - 10:49
1 Gilla 
Hej, jag har inga svar, men är intresserad av att följa denna diskussion, hoppas den kommer igång. (Därför gör jag några stapplande försök att bidra.)

Jag tränar inte alls lika mycket som du, men har haft en period med intensiva dagar på jobbet i över ett halvår, eller nästan ett år kanske. Inte heller så att jag är stressad = "puls som en skrämd ekorre", men kanske just som du, tankar som vävs ihop med drömmar på natten och det blir svårt att sova en hel natt. Somnar gott och lägger mig i tid, men vaknar efter några timmar och är "osovbar" 1-2 timmar. Periodvis behöver jag göra anteckningar vad det är som skvalpar i huvudet på natten, så jag kan ta dem under arbetet dagen efter, för ofta är det något problem som ska lösas eller nån jobbrelation med andra som behöver hanteras. Saker jag tycker är orättvisa, sånt jag inte tycker blir riktigt bra, sånt gnager mycket i mig. Svårt att släppa sånt som andra tycker är småsaker, och/men jag tror mig kunna förändra/förbättra, om jag bara fick tid/chans. Hmm...

Vad är din träning? Löpning, gympa, cykel, blandat? Kör du långa pass? Vad är målet med din träning?
Hur äter du? Hur är dina blodvärden etc?
Vad gör du förutom jobbar och tränar, hur samlar du ny energi och inspiration?

Nej, jag har verkligen ingen aning, men man läser ju om såna som blir *övertränade*, kanske är det vad du har blivit "kroppsligt"?
Mentalt är du nog *stressad*, ärligt talat? Jag har för egen del lite svårt att använda det ordet för det känns liksom orättvist mot de som verkligen är stressade/inte kan/får styra sin tid på arbetet och i privatlivet, jag har en rätt enkel livssituation tror jag. Men jag borde nog också inse att "stressad" är ordet som kan beskriva mycket av symptomen som uppkommer, i brist på andra bättre ord? Sliten? Dålig på återhämtning/påfyllning av mental energi?

Och ja, sova dåligt, det äter på orken för träning/motion för mig med. (Har en period när jag går bakåt just nu, allt känns långsammare och tyngre. Men å andra sidan så är målet med min träning mest att springa 3 ggr/vecka, hålla mig i hyfsad fysisk form, vara ute. Behöver styra om träningen lite mer för att spräcka den lunk jag hamnat i. Inte bara lufsa i skogen eller längs cykelbana, utan lägga till någon typ av intervaller och styrka.)

Lycka till med din lösning, är som sagt nyfiken att följa med om det blir en diskussion.
Dalby
#3
4 januari 2018 - 10:55
Gilla 
Om du har tränat så pass mycket så länge kanske det är det som är problemet? Jag hade nog dragit ner på träningen ett tag, kollat lite tv-serier på netflix och chillat tills jag känner mig utvilad och i fas.

Det du beskriver låter som att du är/håller på att bli "övertränad".
http://tyngre.se/artiklar/nej-du-aer-inte-oevertraenad/ https://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/om-overtraning.htm
1989 • Alingsås
#4
4 januari 2018 - 12:15
Gilla 
#2 Jag skall hålla dig uppdaterad, men som Daniel nämner verkar överträning stå nära till hands.
Jag har tänkt att "jag kan la inte vara övertränad" jag tränar ju inte ens så mycket. Jag vill hitta en annan anledning på problemet. Och att jag hela tiden håller taget kvar i träningen kanske gör det värre egentligen. Det där med mörker och D-vitamin har alltid påverkat mig också, så kanske det kan vara det som påverkar också.
Jag sysslar med OCR så jag springer 3 gånger i veckan, 1 cykelpass för att "vila benen", varvat med minst 2-3 styrkepass, gärna 1st klättring och/eller "ninjaträning". Jag hinner inte träna allt jag vill... (jobbar heltid också skall tilläggas)
Hinner nog sällan fylla på med mental energi som du pratar om... kanske är det som saknas också.. hum...

#3 jag har läst båda länkarna och jag måste säga att ALLA symtomen stämmer in. Jag har troligen varit övertränad ett tag men de senaste veckorna har det blivit värre. Under julledigheten kunde jag köra på då jag fick sova många timmar på nätterna och kunde vila/sova mellan pass. Men så fort jobbet kopplats på så sover jag dåligt också och det påverkar kroppen ännu mer.
Dalby
#5
4 januari 2018 - 12:52
Gilla 
Oj, då ska du nog ta det lugnt ett tag. Finns ju sjukt många bra tv-serier på netflix!
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#6
4 januari 2018 - 16:14
1 Gilla 
Balans i allt, det är mycket som påverkar sömnen. I mitt fall, allt inifrån jobb, ständig uppkoppling(inte numera), ta bort lite bitar av allt. Mina stressdrömmar och div spöken försvann när jag tillät mig lägga mig tidigt och intog extra magnesium/zink. Fick bättre återhämtning och kom ner i varv. Micropauser på jobbet, mycket bra!
1989 • Alingsås
#7
4 januari 2018 - 16:27
1 Gilla 
#6 tack för magnesiumtipset. Har alltid tagit mineral-"tillskott" efter hårda träningspass men har faktiskt "glömt bort" det det senaste.. med tanken "äsch, jag behöver nog inte det". Skall omedelbart införa detta igen, så enkelt om det kan hjälpa mig! (har till och med hemma)
Jag skall verkligen fundera på hur jag kan lösa mitt tillstånd.
1973 • Åkersberga
#8
4 januari 2018 - 20:03
Gilla 
Äter du tillräckligt mycket för att kompensera för träningen och då tänker jag framförallt tillräckligt med kolhydrater? Även om jag aldrig somnar fort blir det ännu värre på en halvhungrig mage.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.