Löpning Träning 13 inlägg 4569 visningar

Puls vs fart

Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#1
22 november 2008 - 16:46
Gilla
Min fråga lyder som följer:
När man springer i snön, som ju har kommit nu, går det oftast lite långsammare än när man springer på barmark, men trots det kanske man får upp pulsen lika högt ändå. Vad är det som har betydelse? Ger träningen lika bra effekt även fast det går långsammare?
csaba
1973 • Malmö
#2
22 november 2008 kl 16:53
Gilla
Nu är inte jag vetenskapligt insatt.
Men all träning ger ju effekt, fast kanske olika mycket.

Jag sprang själv i snön idag och det kändes riktigt tungt.
1966 • Karlstad
#3
22 november 2008 kl 17:04
Gilla
Det kan också vara så att andra muskler och senor belastas/tränas på ett ovant underlag. Att bibehålla en hög puls med lägre fart pga av träningsform är ju skonsammare än att springa fort men tränar ju olika delar.
Haken med snön är att man inte får riktigt fäste. Även om det känns ok så fäster inte sulan mot underlaget i frånskjutet, och det kan vara mkt ansträngande. Känn skillnaden om man plötsligt kommer på barmark eller väl sandat.
1969 • Sala
#4
22 november 2008 kl 17:33
Gilla
Nu gissar jag, men jag kan tänka mig att det får lite av samma effekt som att springa på en sandstrand eller i vatten, d.v.s. att du får en väldigt bra träning. Du får ju, som Peter skriver, en bra flåsträning utan att anstränga benen lika starkt. Men vill du ha exakt samma träningseffekt som utan snö får du nog räkna med att ligga två-tre pulsslag över det "normala" för dig. Det bör man f.ö. göra när det är varmare än normalt ute också, annars blir det för långsamt när pulsen rusar upp p.g.a. värmen.
Johan I
1987 • Örebro
#5
22 november 2008 kl 19:57 Redigerad 22 november 2008 kl 20:00
Gilla
Det är ju oftast inte snön i sig som gör det så mycket saktare vid löpningen... utan det är ju tanken att man kommer halka, så man är försiktigare och man spänner sig mycket mer. Även mörkret förstör ens fartuppfattning och gör en tröttare.
Skaderisken ökar, pulsen går upp trots lägre intensitet och man blir stelare i kroppen.

Hög puls är inte samma sak som bra eller hård träning.

Min upplevelse från att ha sprungit varannan dag året om under några år är att vinterträningen ger långt ifrån lika mycket som sommarträningen. Men det ger mentalstyrka att ta sig ut samt att man förlorar mycket av att inte hålla igång. Och man kan ju fortfarande ta sig ut på längre lugnare pass.

Vill man verkligen satsa och få "kvalitet" så bör man nog dra sig till inomhushallar eller löpband, annars får man acceptera att intensiteten och träningseffekten går ned under vinterhalvåret.
Sebastian Olvmo
1989 • Kiruna
#6
22 november 2008 kl 20:06
Gilla
En stor del i att bli snabbare handlar om att vänja musklerna med att arbeta med den extra belastningen och intensiteten som högre farter medför. Därför ger snön eller halkan inte lika bra effekt som barlöpning även om pulsen är lika hög.
Lösningen är att springa kvalitetspassen på löpband eller på inomhusbana.
Erik
1976 • Stockholm
#7
22 november 2008 kl 20:08
Gilla
Om du har samma puls när du springer i snö som när du springer på barmark, även om farten är långsammare, så ger träningen lika mycket effekt på konditionen (hjärtat och slagvolymen). Men det är lättare sagt än gjort att hålla samma puls när det är halt ute. Sen får du kanske ett litet sämre löpsteg men stärker som sagt ovan förhoppningsvis upp nya muskler. Ju mer snö desto mer styrketräning...
Emelie Hallenberg
1989 • Uppsala
#8
23 november 2008 kl 11:55
Gilla
Nu har jag genomfört ett träningspass i snön. Jobbigt var det - trots att det knappast gick lika fort, men jag upplevde inte att jag fick sakta ner på farten p.g.a. rädsla för att halka, utan det var bara själva pulsandet som drog ner farten.

Min spontana känsla var att det borde ge lika mycket träningseffekt eftersom hjärtat fick jobba lika hårt. Jag kanske har fel, men hur mycket kan det i så fall skilja? Antagligen svårt att svara på, men jag springer nog hellre ute i snön (såvida det inte är mycket dåligt underlag) än på löpband.
1969 • Sala
#9
23 november 2008 kl 14:39
Gilla
Sebastian, har du belägg för att man får sämre träning i snö om man har samma puls? Visst är det en annan sorts belastning, liksom sandträning, liksom terrängträning, så det går ju inte att träna *bara* i snö, men just variatioen av underlag tror jag snarare är nyttig. Men även jag saknar bra belägg för detta.
Johan I
1980 • Lund
#10
23 november 2008 kl 16:04
Gilla
Nu blandar ni ihop det lite. Det jag tror Sebastian menar är att du inte får någon vidare bra träning när det gäller att hålla fart i snö och då måste du springa med en högre puls. Sedan att flåset tränas lika bra vid samma puls är en annan sak.
Sebastian Olvmo
1989 • Kiruna
#11
23 november 2008 kl 16:08
Gilla
Jag har min egna erfarenhet och sunt förnuft.
Kroppen anpassar sig efter träningen. Vill du bli snabb måste du springa fort, för att kroppen ska kunna anpassa sig till den högre belastningen.
En längre period av snö/is-löpning kommer därför ge sämre effekt än barlöpning, eftersom du inte kan hålla ett lika högt tempo.
1969 • Sala
#12
23 november 2008 kl 19:44
Gilla
Ok, nu fattar jag. Man kan säga så här:
1. Du får samma konditionsträning av båda
2. Du får bättre fartträning av att träna utan snö
3. Du får bättre benmuskelträning av att träna i snö (och i sand, och i terräng)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#13
23 november 2008 kl 19:51
Gilla
Låter skojsigt summan av kardemumman...både nytta och nöje:-) blir nog löpning till jobbet imorgon. Blev sugen! Nu när snön ju ligger kvar...måste joina underlaget när det bjuds! Tjo hooooo!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.