Löpning Träning 13 inlägg 5718 visningar

Arbets EKG kontra maxpuls och lite annat.

Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#1
1 mars 2018 - 12:17
Gilla 
Vad säger ni? Motsvarar högsta pulsen från ett utfört arbets EKG den verkliga maxpulsen? 171 uppmättes på EKG men pulsbandet visar högre siffror (över 180) när jag springer.
Nästa undran är om jag rätt och slätt kan ha dålig kondition eftersom jag ett tag varit rädd för att ta i på grund av konstiga hjärtkänningar. Alla undersökningar visar nu att jag är helt frisk och försöker nu återgå till att ta i som jag kunde för ca två år sen. Sprang ca 150 mil under 2017 men de flesta i lugnt tempo plus en hel del styrketräning. Enligt pulsbandet har jag hög puls även under lugna pass så därför jag funderar över om jag antingen har dåligt flås trots en del träning eller om min maxpuls är bra mycket högre än det som uppnåddes på arbets EKG?
Jättetacksam om någon har lust att bolla detta med mig.
1965 • Kungsholmen
#2
1 mars 2018 - 13:03 Redigerad 1 mars 2018 - 13:03
Gilla 
Då jag gjort arbets-EKG så har det varit på testcykel med låg kadens (60), till slut orkar man inte dra runt pedalerna. Det är inte pulsen som begränsar mig utan benstyrka. Ändå uppnådde jag 190 bpm sist jag testade vilket är i paritet med min maxpuls.

Har du svagare ben får du lägre "maxpuls" på arbets-EKG, sen kan man inte jämföra maxpuls mellan olika grenar generellt. Så nej du kan inte veta vad din maxpuls är i löpning från ett sånt arbets-EKG.
Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#3
1 mars 2018 - 13:07
Gilla 
Tack för ditt svar. Då borde jag ändå kanske göra ett maxpulstest eller ta de högsta värdena jag uppnår vid löpning och lägga på några enheter.
1971 • Nykvarn
#4
1 mars 2018 - 15:14
Gilla 
Instämmer helt med Peter #2 vill minnas att det var riktig låg kadens som gällde och att benen till slut inte orkade, ändå "cyklade" jag den maximala tiden den enda gång jag gjorde det. Har tyvärr ingen information om vilken puls jag kom upp i men generellt för mig och många andra som springer är att det är svårt att komma upp i samma höga puls på cykel som vid löpning.

Ett maxpulstest går ju att utföra själv och komma hyggligt nära sanningen även om det naturligtvis är jobbigt, det finns flera tidigare trådar och går att googla fram ungefär hur man går tillväga.
Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#5
1 mars 2018 - 15:44 Redigerad 1 mars 2018 - 15:45
Gilla 
Jamen då förstår jag att det inte verkar stämma alls med pulsen när jag springer. Jag vet att formlerna för beräkning av puls efter ålder inte stämmer på individnivå men tänkte att 171 borde kunna stämt hyfsat men det verkar ju inte så alls. Inte konstigt då att jag verkar ha hög puls när jag kör lugna pass om min maxpuls är högre än 171.

Får sätta på mig pulsbandet på nästa lopp då jag garanterat tar ut mig.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
1 mars 2018 - 15:57
Gilla 
Det är inte säkert att hjärtats slagvolym är nära max i lugna löptempon t ex i ditt fall, så då kan pulsen vara relativt hög istället, även om slagvolymen i det fallet bör öka, liksom pulsen, t ex när man närmar sig tävlingsfart i långlopp, men om slagvolymen samtidigt ökar minskar kravet på pulsökningen i motsvarande grad.

Kurvornas utseende för pulsen och slagvolymen som funktion av löphastigheten kan således variera mellan olika löpare.

För andra löpare kan maximal slagvolym nås rätt tidigt och långt innan tävlingsfart i långlopp kanske t o m i väldigt lugnt tempo. Då blir istället pulsen extra låg och kan från lugna tempon upp mot tävlingsfart i långlopp öka någorlunda linjärt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
1 mars 2018 - 17:30 Redigerad 1 mars 2018 - 17:30
Gilla 
Bo, jag har uppfattat det så att slagvolymen får man upp genom att köra pass med puls i närheten av sim maxpuls, 90% eller om man säger 95% av maxpuls under mins ett par minuter i taget (typ 4x4). Sen ligger den kvar där om man kör snabbt lite då och då (en gång i veckan, typ).

Att slagvolymen skulle ändra sig under själva passet, som det låter på dig, minns jag inte att jag har hört. Har jag missat något?

Vicky, när jag gjorde arbets-ekg fick jag mjölksyra i benen innan jag var i närheten av min maxpuls. Men vad har du för "hög" puls på dina lugna pass?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
1 mars 2018 - 18:44 Redigerad 1 mars 2018 - 19:07
Gilla 
#7

"Att slagvolymen skulle ändra sig under själva passet, som det låter på dig, minns jag inte att jag har hört. Har jag missat något?"

Ja det bör du ha gjort eftersom slagvolymen sannolikt kan vara låg i lågt-måttligt tempo för vissa löpare, och sedan hög i mycket högt tempo, och då lär den öka under ett pass med stegrande tempo.

För mig själv däremot är slagvolymen relativt konstant från lågt tempo upp till tävlingstempo enligt min erfarenhet. Jag tror det bl a beror på hur stort hjärtat är relativt kroppen hur slagvolymen ser ut i olika tempon. I mitt fall tror jag att den extremt låga vilopulsen (<30) hela tiden sedan jag började mängdträna för fullt 1978 och vilken kvarstår efter över 220 000 km löpta är ett möjligt tecken på stort hjärta relativt kroppen och att kroppen redan i lågt löptempo väljer att pumpa mycket blod i varje slag (kanske för att det är energiekonomiskt att i första hand utnyttja ett stort hjärtas slagvolym istället för att höja pulsen), medan en del andra löpare har annan profil för att kroppen kanske väljer det samband puls-slagvolym-VO2-som passar "bäst" i någon vettig mening, t ex energiåtgång.

Jag tycker mig ha sett att ganska många inlägg på jogg.se från löpare som inte är erfarna eller mängdtränande löpare och vilka verkar ha en ganska hög puls (relativt förmodad maxpuls) i måttliga tempon, vilket skulle kunna bero på att de i t ex 60 % av VO2max ändå har en puls mycket högre än 60 % av maxpuls därför att slagvolymen i den farten inte ens har nått i närheten av max (men antas nås till slut i ännu högre tempon).

Jag ögnade för några år sedan en studie som någon länkade vilken visade stora skillnader i pulskurvor som funktion av arbetsintensiteten, vilket åtminstone delvis måste kunna bero på olika individuella typer av utveckling av slagvolymen i olika intensiteter.

På 1960-1970-talet visade väl dåtidens svenska idrottsforskare att pulsen var i stort sett proportionell mot löphastigheten och VO2 i måttlig till mycket hög intensitet vilket bör medföra ungefär konstant slagvolym i de farterna, vilket verkar stämma på mig, men tydligen gäller detta långt från alla.

Här står det lite om detta https://www.sport-fitness-advisor.com/cardiovascular-system-and-exercise.html och det anges några referenser (som jag inte har läst)
Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#9
1 mars 2018 - 20:04
Gilla 
#7
Ja, det var förmodligen mjölksyran i benen som tog ut sin rätt först men tydligen får man sluta när "maxpulsen" planar ut på testerna , så jag fick sluta medan jag fortfarande kunde trampat mera. Så har jag fått det förklarat för mig då jag undrade varför jag fick sluta innan jag själv var tvungen.
Sist när jag körde 25 km i verkligt lugn fart (försökte hålla ner pulsen så jag gick lite här och där) så kom jag ändå upp i 155-175 i puls när jag tröttnade på att ta gångpauserna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
1 mars 2018 - 20:29
Gilla 
Tack Bo!

Vicky, jag håller med om att 155-175 är höga värden för ett lugnt pass.
Pär M
1969 • Umeå
#11
2 mars 2018 - 06:53
Gilla 
"Senast" jag gjorde arbets EKG , plockade personal ner mig långt innan Max puls!!!!'
Och dom var nöjda med det. (Sa dom )((men dom ljög)) hade för högt blodtryck för att få cykla längre...... Minns inte men har kvar papperet
Typ 240/180 :-)((jag äter mer mediciner nu))
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
2 mars 2018 - 06:55
1 Gilla 
Som spinningledare har jag lärt mig att låg kadens med hög belastning inte ger maximal effekt på pulsen, vill man jobba nära sin maxpuls är hög kadens med lägre belastning att föredra. Lägger man på för hög belastning får man en lokal muskeltrötthet i benen som begränsar träningeffekten.
Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#13
2 mars 2018 - 13:58
Gilla 
Jag har lagt in mer intervallträning nu (sjuk just nu dock) och hoppas kunna se skillnad på pulsen på långpassen sedan.

Jag hade alla rätt hos läkaren, lågt blodtryck, bra blodfettvärden osv, så varför min puls alltid är hög vid låg belastning vet jag inte alls. Sprungit en hel del, styrketränat och jobbar aktivt fysiskt. Kanske har jag helt enkelt kört allt i såsigt tempo och har dålig kondition trots allt.

När jag springer långt så får jag bättre ork och totaltid om jag springer lite fortare och stannar till än om jag springer i ett lugnt lågt tempo. Någon slags uthållighetsbrist?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.