Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 13453 visningar

sjuk i nästan tre månader!

Jenny
1979 • mölndal
#1
23 november 2008 - 11:35
Gilla 
Har varit sjuk nu till och från med halsont, förkylning och iband feber i tre månader. Visserligen har jag en 3 åring hemma som går på dagis men jag är ju sjuk mer än vad han är! Min sambo har samma problem. Vi är bara friska ett par - tre dagar innan det börjar om igen. Har helt förstört min löpar träning då jag inte vågar springa krasslig när jag för några år sedan åkte på hjärtsäcks inflammation.... Otroligt tacksam för tips för det börjar bli riktigt tröttsamt och det känns som att all kondis jag byggt upp sen i våras tvinar bort...
/ Jenny
Magnus
Stockholm
#2
23 november 2008 - 12:07
Gilla 
Du verkar ha problem med immunförsvaret. Gå till en doktor och få det utrett. Tror inte att nån kan ge dig en Internet-diagnos tyvärr.
1977 • Vällingby
#3
23 november 2008 - 20:55
Gilla 
Lider av presic samma problem.
Har efter tjat på en läkare lyckats få en Kåvepenin kur till mig själv. Dock så verkar det inte hjälpt till 100%,kan fortfarande känna av lite hals ont på morgonen.
Lyck till :)

/Pelle
Johan Brorsson
1972 • Vimmerby
#4
23 november 2008 - 21:20 Redigerad 23 november 2008 - 21:21
Gilla 
Du är inte ensam jenny, jag har haft halsont i en månad nu till och ifrån..Skittråkigt är det men stå ut det släpper nog snart. Jag började dricka några koppar grönt tee och avkok på färsk ingefära varje dag och nu verkar det ha försvunnit.. Lycka till!!
Marcus ottosson
1975 • Hässleholm
#5
23 november 2008 - 21:37
Gilla 
Jag har själv två barn så jag vet vad jag pratar om.
Det är inte lätt med småbarn men jag lovar det vänder men för en del tar det längre tid.
En del färälrar är känsligare än andra , jag var en av de känsliga men nu för tiden är jag knappt aldrig sjuk.
Peppar peppar så kanske man inte skulle sagt för då kanske man vaknar förkyld imorgon bitti.

Krya på dej Jenny
1967 • Järfälla
#6
23 november 2008 - 21:57
Gilla 
Jag har kört tre pass i november, och håller på att bli tokig!! Tokont i halsen och enorm hosta,var till läkaren i dag och fick lite medicin. Har kommit snö till Sthlm så jag längtar bara ut i skidspåret. Krya på er!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
24 november 2008 - 09:58
Gilla 
1. Som Magnus skriver - kolla så ditt immunförsvar/blodvärde är normalt.
2. Är det normalt försök stärka upp det ytterligare med massor av frukt och grönt, grönt te och ingefära (antioxidanter som hjälper ditt immunförsvar)
3. Antibiotika titt som tätt hjälper inte i långa loppet på återkommande infektioner - tvärtom det gör dig mer mottaglig för virusinfektioner då det rubbar ditt normala immunförsvar genom att också ta kål på goda bakterier i normalfloran.
4. Dagisperioden går över! Barn som är mycket förkylda som små bygger ofta ett kanonimmunförsvar, min 17-åring har inte ätit antibiotika sedan dagis och är knappt förkyld. Min mans söner som inte var på dagis som små är/har varit sjuka OFTA (även tonåringar smittar). Hjälper inte dig att träna nu, men lite hopp för framtiden...
Lycka till!
Mattias Norlander
1983 • Jönköping
#8
25 november 2008 - 08:10
Gilla 
Har varit rätt risig enda sen innan sommaren, pollensäsongen är sällan rolig, men kan ju tycka att det borde gå över efter det. Varken virus eller bakterier enligt doktorn, allt ser perfekt ut - lik förbannat kommer halsontet så fort jag försöker mig på att träna eller vänder det minsta på dygnet.
Hade nyligen en fuktinspektion av lägenheten och fuktskada konstaterades. Eftersom jag är allergisk mot pollen o djur så misstänkte jag direkt att det rör sig om mögelallergi eller liknande. Vet fortfarande ingenting - men jag har nu bytt lägenhet och börjat rulla igång träningen småskaligt - så långt inga problem :)
I mitt fall kan det iofs lika gärna vara kopplat till stress, och har du en hel familj så krävs det verkligen att man har koll på sina prioriteringar.
Tips:
Klura över stress
Klura över mögel - har du märkt någon bättring då du icke vistas i hem-miljön?!

Lycka till, hoppas ni kommer ur detta, det är helt sjukt irriterande när inte fysiken funkar! //Mattias
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#9
25 november 2008 - 11:12
Gilla 
Har skrivit ett par trådar om liknande problem. I mitt fall beror problemen på twar (och ev. moraxella). Det är en liten lömsk bakterie som är svår att både upptäcka och behandla.
Men det kan ju också vara något att klura över...
1972 • Sjöbo
#10
13 december 2008 - 09:09
Gilla 
Lägger inte en liten fråga här och hoppas på lite svar. Jag besväras också av att jag varit mycket sjuk under hösten. Jag har varit mer sjuk än jag varit någon höst och det som skiljer denna höst från andra höstar är att jag börjat motionera. Det som jag funderat på kan spela roll är mina löparkläder. Jag har en funktionsställ närmast kroppen, men en vanlig luvtröja och ett par vanliga "mysbyxor" över detta. Det medför att jag ofta blir rejält svettig under rundan.

Men jag känner mig inte nedkyld och kall under tiden jag springer men jag funderar på om det är så att det helt enkelt ändå påverkar mitt hälsotillstånd. Likaså att jag springer ganska sent på kvällarna och det är lite kyligare. Jag är ju ingen van löpare så jag misstänker att min luftrör helt enkelt inte tål för mycket kyla.

Kan det vara så att valet av kläder kan påverka att man blir sjuk (kanske då främst genom att man blir nedkyld) och att man borde skaffa bättre kläder och dessutom en värmeväxlare för att spara luftrören?
1975 • Nyköping
#11
13 december 2008 - 10:01
Gilla 
Bomullskläder, som t ex "mysbyxor" är nog inte skitbra att svettas i. Skulle rekommendera underställ och ett par rediga löparbyxor, typ goretex eller annat som andas.
1967 • Dalby
#12
13 december 2008 - 10:27
Gilla 
Jag tror varken det beror på dina kläder eller luftrör.

Om jag fattat rätt så är immunförsvaret starkt under själva träningen Det är viktigare vad som händer direkt efter löprundan. Har man tränat relativt hårt så är man mer mottaglig för infektioner. "Det öppna fönstret" brukar det kallas.
Se till att få i dig vätska, kolhydrater och protein direkt efter rundan. Se till att få av dig de blöta kläderna så du inte blir kall efteråt.

Värmeväxlare tror jag inte behövs i Malmö. De få dagar det är minusgrader här nere så är uppvärmningen ännu viktigare än annars.
Funktionskläder är ju hursomhelst en bra grej att införskaffa. Det är rätt fascinerande hur de håller kroppen torr och lagom varm i alla typer av väder.
Jenny
1979 • mölndal
#13
13 december 2008 - 12:09
Gilla 
Blivit nyfiken på det här med ingefära och vill prova men undrar bara hur jag ska tillreda det - har hört både om avkok och te??
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
13 december 2008 - 13:56
Gilla 
Tror det är ganska vanligt att man blir sjuk oftare precis när man börjar träna, känner igen det. Om man är otränad blir ju all träning ganska intensiv, vilket tar en del på immunförsvaret. Öka väldigt försiktigt med ordentlig återhämtning mellan passen, duscha direkt efter och ät inom max en timma efter träning är mina förslag.
Absolut, skippa bomull och köp ett löparställ i nån sportbutik, Med en underställströja under klarar du nog vintern i Malmö. Man ska vara lite kylig i början annars blir man alldeles för varm och svettig sedan, och nedkyld på slutet.
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#15
13 december 2008 - 21:37
Gilla 
Hej! Jag blev ofta sjuk förr men nu blir jag sjuk mindre ofta. Mest är det förkylningar och hosta folk omkring mej har, halsont har ingen i min närhet haft på länge.
Tvätta händerna ofta, speciellt innan du äter något. Ta vatten i munnen och skölj runt gurgla när du kommer hem efter att ha träffat folk. Ät nyttigt, speciellt när du är ledig och har tid att laga nyttigt. Så lite socker och så lite dåliga fetter som möjligt. Multivitamin varje dag.

Träning, ha alltid tillräckligt med kläder. En lite backpack med en extra tröja i att ta på om det var lite kallare än beräknat, jag har alltid en mössa med i fickan eller på cykeln om det skule blåsa. Alltid in i duschen direkt efter träning och spola varmt vatten på övre ryggen. Alt ha torra varma kläder att ta på direkt efter träningen. Har ni sett hur proffsen alltid får en filt runt sej efter att ha gått i mål?Träna lågintensivt. Håll igång träningen så att om du blir sjuk kan du ta det som vila och inte stressa för att du redan ligger efter med träningen.

När du känner dej bättre så kör nästa vecka väldigt lugnt istället för att försöka köra extra hårt eller lika hårt som innan du blev sjuk.

Alla blir sjuka....

Det här har funkat för mej
1972 • Sjöbo
#16
13 december 2008 - 21:53
Gilla 
Vill bara tacka för alla era svar. Ska definitivt pröva ingefära.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.