Löpning Avancerad träning 9 inlägg 1896 visningar

Mer motstånd = lättare löpning?!

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#1
4 december 2008 - 18:44
Gilla
När jag springer i en del motvind eller en lätt uppförsbacke (lång och seg typ) Så känns det som det går lättare, speciellt efter nån minut eller så, som om kroppen jobbar bättre med lite lagom motstånd.

Det kanske inte är så att det nödvändigtvis går fortare, men det är mycket bekvämare. Pulsen går ner och andningen lättare typ.

Jag känner igen detta från mina tidigare träningsår med, och eftersom jag börjar närma mig samma kondition jag hade förr, börjar detta fenomen komma nu med..

Nån som känner igen sig? Eller är det bara en fix idé?
Magnus
Stockholm
#2
4 december 2008 kl 19:14 Redigerad 4 december 2008 kl 19:16
Gilla
Jag känner igen mig, speciellt det där med backarna. Backar som i våras höll på att döda en går lätt nuförtiden. Det beror med största sannolikhet på mindre vikt och bättre kondition (för mig i alla fall). Jag har en 100 m lång brant backe precis i början av min runda som jag använder som test. Pulsen på toppen har sjunkit ca 15 slag på ett halvår, det kan man ta som test på formen :)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#3
4 december 2008 kl 19:43
Gilla
Humm, jag menar inte lättare än det gjorde förr, utan lättare än att springa där det är flackt. Under samma runda alltså..

Att kondisen/psyket osv blir bättre förstår man ju, men det är inte det jag menar i och med detta alltså.
csaba
1973 • Malmö
#4
4 december 2008 kl 20:02
Gilla
Både ja och nej.
jag kör oftast mina långpass på bulltofta i Malmö. Där är det en kuperad 5 km bana (och det kan ju bli 4-7 varv).
Det är 3st speciella backar (2st är riktigt brant, men kort och en är mindre brant, men destå längre).
Den mindre branta men långa backen brukar jag känna som du (fast på dom sista varven börjar bli pina), men dom branta backarna brukar bli tunga (fast jag brukar ibland försöka skutta uppför dom).

jag kan tänka mig att din backe inte så brant heller och att man har fått in backlöpningstekniken och kroppen automatiskt slappnar av ( i kunskap om att backe kommer).

har du provat andra brantare backar ?
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#5
4 december 2008 kl 20:24
Gilla
Ja brantare backar är lika jobbiga som vanligt, det är dom "lagom" branta som är "goa".

Jag körde 21km idag och sista 1.5km är en segdragen backe, även efter så lång tid kändes det ok i delar av denna backa som var "lagom" brant..

Jaja, kroppen och hjärnan är skumma maskiner.
Paula Bieler
1988 • Uppsala
#6
5 december 2008 kl 01:46
Gilla
Jag känner också igen mig och min personliga misstanke är att det handlar om att man har ett tydligt mål - backens krön. Det blir liksom mer intressant att springa och mer känsla av att man tar sig nånstans - både i ben och psyke - än när det är flackt.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
5 december 2008 kl 13:14
Gilla
Intressant Jan.

Jag håller fortfarande på att laborera med löpsteg medans jag springer, Jag tror dock jag har ett hyfsat effektivt löpsteg i grunden, i alla fall för en motionär.
Men om jag tänker igenom kroppshållning kadens osv osv under en runda så känns det alltid bättre (om det kändes lite kasst just för tillfället). det tar nog lång tid innan ett "perfekt" löpsteg sitter av sig själv..

Men som du säger så kanske det faller bättre på plats under lite motstånd, uppför eller motvind.

1971 • Nykvarn
#8
5 december 2008 kl 14:27
Gilla
jag är nog bara avundssjuk men jag håller inte alls med. Finns inget så välgörande för mitt löpsteg som vind i ryggen och/eller ett lätt nedförslut - då känner jag verkligen flytet. Får jag välja mellan motvind och motlut så föredrar jag slätt med motvind. Tycker själv jag har tillräckligt bra stegteknik trots att jag inte är någon framfotslöpare, men jag behöver träna mera backe, det är tydligt.
Mikael
1967 • Huddinge
#9
5 december 2008 kl 14:44
Gilla
Ytterligare en avundsjuk anmäler sig! :-)

Till skillnad från Staffan kan jag få flytet även på jämnt underlag. Men så fort det lutar lite uppåt eller att man får motvind så blir det direkt tyngre.

Även när jag var vältränad på löpning upplevde jag en klar skillnad på motlut/motvind. Den stora skillande mellan när jag är i form och när jag inte är i form är hur snabbt jag återhämtar mig efter motlutet. När jag är vältränad behövs det inte många meter. Med när jag är otränad kan det ta ett tag ett få till flytet igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.