Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3268 visningar

Inför Midnattsloppet 25/8...

Oliver
1984 • Göteborg
#1
24 augusti 2018 - 01:34 (Redigerad 24 augusti 2018 - 01:35)
Gilla
...har jag haft stora problem med ena hälsenan.

Jag ådrog mig skadan fredagen den 13/7 och nonchalerade eller uppmärksammade inte smärtan till en början.

Smärtan är ju lömsk på så sätt att den försvinner efter några minuters löpning eller när man kommit igång under dagen (morgonsmärta efter att man klivit ur sängen).

Hursomhelst, jag är anmäld till Midnattsloppet Gbg men är tveksam till om jag ska springa.

Jag har kört rehab nu i ett par veckor och det börjar kännas betydligt bättre just nu.

Min träningsbakgrund senaste månaden lämnar dock en del i övrigt att önska (senaste "hårda" passen var den 23- resp 27/7.) Fram tills dess har träningen dock varit ok med 3-4 löppass varje vecka (ca 30 km/v).

De senaste 4 veckorna har det dock bara blivit 5 pass löpning (i relativt lugn fart över 5-10 km) och det är först denna vecka som jag kunnat springa smärtfritt (5 km).

Det finns två aspekter att ta hänsyn till.

1. Jag vill helst ha lite mer träning under bältet för att kunna göra mig själv rättvis men samtidigt är det svårt för att inte säga omöjligt, att vänta in "rätt" tillfälle att tävla. Men jag har svårt för att bara jogga igenom eller köra det som en träningsrunda.

2. Sen är frågan hur redo min hälsena (och kropp) är rent fysiskt. Jag har ju inte kört nåt tuffare på en månad och ett lopp är en 110% tömning av kroppen. Frågan är hur den reagerar efteråt.

Förnuftet säger att man bör ha en konservativ hållning men jag kan inte provocera fram någon smärta just i dagsläget.

Jag antar att jag efter morgondagens löprunda får känna efter ytterligare.

Hur hade ni gjort? Och någon som har erfarenhet av liknande hälsenebesvär?
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#2
24 augusti 2018 kl 08:54
Gilla
Kan inte hjälpa dig tyvärr direkt men har haft samma problem med min ena hälsena sedan i början av april, till skillnad emot dig ska jag dock springa LL30 om en månad :)
1980 • Nynäshamn
#3
24 augusti 2018 kl 09:50
Gilla
Jag hoppade över Stockholm i år just pga min hälsena. Just nu cyklar jag bara och har tid att förbättra mig på cykeln hehe
Tycker att just hälsenan är ganska lömsk sak, och jag har haft flera polare som har bl.a. slitit av dom och kunde inte gå på ett halvt år och nu är det rehab som gäller så jag satt hemma och gick inte ens för att titta/heja på mina polare för att kroppen ville springa och jag vet hur det skulle sluta hehe
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#4
25 augusti 2018 kl 19:38 Redigerad 25 augusti 2018 kl 19:45
Gilla
Jag hade också ont i hälsenan, trodde jag, men efter att ha vilat från löpning i två veckor insåg jag att det är peroneus bredvis som är väldigt överansträngd. Om du har ont bakom den yttre fotknölen och känner ömhet ca 10 cm upp från fötknölen har du sannolikt drabbats av samma överansträngning. Ett annat test att framkalla smärtan är lägga det onda området (vadsenan) över det friska benet, korsa fötterna och sedan med den friska foten trycka ner den onda foten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.