Löpning Träning 13 inlägg 3286 visningar

Nybörjare.. Överpronerar jag "för mycket" för att kunna löpa?

1992 • Stockholm
#1
16 september 2018 - 01:53
Gilla 
Hejsan!

Jag är en kille på runt 185cm och väger väl runt 85kg och gick i för att testa mig idag hos intersport där jag fick springa på ett löpband och det konstaterades att jag har väldigt tydlig/mycket överpronation.

Fick testa ett par skor som hette "Asics Gel-Foundation 13" som (om jag förstått rätt av vad försäljaren sa) är den sko som har aboslut bäst stöd för någon med ett så pass överpronerande löpsteg som mig. De lät mig även testa en "skräddarsydd" sula som jag fick stå på för att gutas efter min fot.

Trots allt detta så fortsatte mina steg vara väldigt överpronerande/ostabila när jag sprang på löpbandet.

Då jag är extremt (EXTREMT) rädd för att skada mig så är min slutsats att jag då kanske helt enkelt inte är skapt för att löpa? Har i så fall tänkt att jag kanske ska vända mig till cykling.

Finns det något sätt för mig att bli av med detta utan risk för att skada mig och utan att betala en förmögenhet till alla dessa labb undersökningar och super-skräddarsydda skor? Är nämligen långtidssjukskriven (ej fysisk anledning) och har mycket låg inkomst.

Jag har även läst att vissa med överpronation till och med struntat i vad dessa "experter" rekommenderat, gått och köpt neutrala skor och sedan aldrig skadat sig på flera år och till och med arbetat bort sin överpronation?

Skulle så gärna vilja löpa men det känns verkligen som om jag är menad på att sitta på arslet eller kanske, möjligtvis på en sadel.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#2
16 september 2018 - 08:58
Gilla 
Skoaffären vill sälja. Det finns många bevis på att det går att stärka fot/ben så att steget blir mer neutralt. Det tar tid och skynda långsamt. Finns en gammal tråd på jogg (kanske fler).
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=36492
2001 • Bromma
#3
16 september 2018 - 09:49
Gilla 
Jag gick förra året till Intersport och bad att få hjälp med ett par nya skor. Tydligen överpronerade jag och fick de dyraste pronationsskorna i hela butiken tryckta i handen. Slutade med att jag har haft en hälsporre sedan dess som är på väg att gå över sen jag bytte till neutrala skor. Personligen tycker jag du ska testa någon all around modell som fungerar för de flesta. För mycket stabilitet är nog inte heller så bra
Ante
1970 • Stockholm
#4
16 september 2018 - 11:47
Gilla 
Lyssna på din kropp och ge dig ut och spring. Du har ett par bra stabila skor, börja med dom. Lyssna inte för mycket på olika "experter". Löpning är i grunden väldigt enkelt och naturligt för kroppen. Bara sätta det ena benet före det andra igen och igen. Ledordet är att ta det lugnt och vänja kroppen. Öka tempo och distans successivt. Är du otränad, varva gång och Jogg. Strunta i tider och krav, jogga för att det är skönt med fokus på att må bra. Varva med enkel löpstyrka, ben och core.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
16 september 2018 - 12:28 Redigerad 16 september 2018 - 12:35
Gilla 
Det går att pronera mycket och ändå springa långt, bara kroppen är van. Gamle världsmästaren Haile Gebrselassie pronerade t.ex. som bara tusan enligt några videos jag har sett.
Håller med #4. Ta på dina skor och spring. Börja försiktigt och öka långsamt. Spring utan prestationsmål och så lugnt att du kan njuta under turen, eller i alla fall i duschen efteråt tycker att du vill göra det igen. Tänk på att konditionen ökar snabbare än styrkan hos leder och ligament, så öka långsammare än vad du skulle orka göra för att undvika skador.
1992 • Stockholm
#6
16 september 2018 - 12:28
Gilla 
Tack för svaren!

Åsa, tack för länken. Jag ska läsa igenom hela, verkar finnas en hel del information i den tråden.

Erik B, vad är en bra all around sko? De flesta ur det neutrala sortimentet gissar jag? Tänkte också lite på det. Om jag springer i en extremt stabil sko kan väl min fot aldrig få en chans att bättra på sig själv?

Ante, glömde påpeka att jag inte köpte skorna.. Blev skraj av att min pronering inte gick att få bukt på ens med de skorna han på intersport ansåg mest stabila.

Borde jag gå och köpa dem trots att de inte fixade min pronering? Ellet fibns det andra vägar att gå?

Jag var sjukt skraj på löpbandet då jag nästan aldrig sprungit på ett i hela mitt liv. Kan "ovanan" och och rädslan av att "glida av" påverkat min löpteknik negativt så att jag pronerat mer än vad jag gjort på vanlig asfalt?

Min vilja är att kunna springa på löpband men det kommer kännas ovant ett tag.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#7
16 september 2018 - 12:46 Redigerad 16 september 2018 - 12:48
Gilla 
Det är svårt att veta om just de skorna var de allra bästa för dig utan att se dig springa i dem. Det är bra skor och gjorda för att vara stabila, så mycket kan jag säga. Om du känner dig osäker och har möjlighet så prova att få en "second opinion" på ett ställe till, t.ex. löplabbet eller runners store.
Jag tror att såhär i början av din löparkarriär ska du låta kroppen få hjälp med stöd. Du kan alltid trappa ner på det med mer neutrala skor senare om du vill.
Baserat på det du skriver i #6 tycker jag att du ska börja med att omväxlande gå och jogga. Att springa på löpband kan kännas konstigt och spänt i början eftersom man inte har kontroll på hastigheten och det känns som att man kan glida av, men du vänjer dig snabbt. Annars kan jag även rekommendera att springa utomhus, gärna med lite vacker natur (skog, hav eller vad som finns tillgängligt).
Jag tror att du kommer att klara detta fint, bara du tar det i små steg. Om du vill kan du också följa träningsprogram som t.ex. "couch to 5k", dvs från soffan till att springa 5 kilometer. Det är gjort för nybörjare och har hjälpt många. Det ökar långsamt, men känns det som att det är svårt att hänga med så är det bara att repetera föregående veckas program tills man känner sig redo att fortsätta. Ingen stress! Programmet finns här: http://c25k.com/c25k_swedish.htm
Lycka till!
2001 • Bromma
#8
16 september 2018 - 15:07
Gilla 
Jag har inte så jättebra koll på de flesta märkena men kanske nike pegasus fungerar ganska bra som en all-around sko. Någon kan säkert ge andra tips också
Ante
1970 • Stockholm
#9
16 september 2018 - 15:28
Gilla 
Om du pronerar kraftigt så välj ett par stabila skor, likt de du provade. Finns ingen anledning att börja med ett par neutrala. När du väl kommit igång och känner glädjen i löpning kommer du garanterat köpa flera skor och prova olika typer. Tror många lägger för stor vikt vid skorna. Återigen öka långsamt. Skador kommer pga överansträngning.
Och ja löpband är läskigt i början, man spänner sig när "någon annan sköter farten". Utomhus blir en helt annan grej, där har du full kontroll. Lycka till!
1987 • Halmstad
#10
18 september 2018 - 19:03
Gilla 
Jag gjorde samma sak som dig. Överpronerar lite på höger och dom sålde på mig både skor för över pronation och dom där sulorna. Kaka på kaka ledde till problem ganska fort. Dom gör verkligen vad som helst för att sälja. Ska du ha inlägg så se till att du kör neutrala skor säger jag bara! Skit helst i deras inlägg med och skaffa riktiga från en ortoped som faktiskt kan något och inte personer med den lilla ytliga utbildning dom fått för sälja.
1958 • Borlänge
#11
18 september 2018 - 19:14
Gilla 
Ett par neutrala skor med en superfeet sula tror jag räcker för de flesta.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#12
21 september 2018 - 07:58
1 Gilla 
Hej och grattis till att du funnit löpningen :)
Du har långt kvar i din utveckling innan skorna blir en avgörande del tror jag. Som flera andra skrev, ut och spring, plåga dig inte utan njut av det positiva som löpningen ger dig. Sedan är alla olika, somliga vill nöta rak och platt asfalt och andra är som jag mera skogsmullar.
Jogga ut i skogen, hitta en plats med fin utsikt eller en solig glänta. Ät en banan och jogga vidare. En vän till mig har som rutin på sina långpass att stanna några gånger och ta en fin bild med telefonen, detta för att komma ihåg att njuta och inte köra för hårt. Det finns så mycket bra att finna i fysisk aktivitet så välj inte bort det av rädsla.
Andreas
1984 • Kävlinge
#13
21 september 2018 - 10:02
1 Gilla 
Pronation är en naturlig rörelse. det är en funktion för att inte skada kroppen när man landar långt framför tyngdpunkten som behövs när man springer i tex terräng https://en.wikipedia.org/wiki/Pronation_of_the_foot

Skit i hur du landar med fötterna, de sköter sig själv. jobba med stegfrekvensen istället, styrkan i sätet och rörligheten i höften så att du inte behöver sträcka foten så långt framför dig i varje steg på plant underlag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.