Löpning Kom igång 26 inlägg 6923 visningar

Springa till jobbet!

Stockholm
#1
26 september 2018 - 18:22
Gilla 
Tja! Har fått för mig att jag ska börja springa till jobbet någon gång i veckan. Bor söder om Stockholm och ska springa till Östermalm, blir ca 8,8 - 9 km beroende på vägval. Min tanke är att sätta igång i februari (är pappaledig fram till då).

Tänker förmodligen sätta iväg i en 5.35-takt och tanken är alltså inte att vara helt slut när jag kommer fram, snarare lite boostad redo för dagen! Siktar på att vara på jobbet runt 6, så jag måste alltså lämna värmen i hemmet strax efter fem.

Har tänkt springa utan frukost i magen och har fixat en bra ryggsäck med det jag behöver ha med mig.

Är det någon som har erfarenhet av att göra samma sak ungefär, och i så fall, vilka misstag kan ni varna för? Andra generella tips? Målet är som sagt inte att prestera någon supertid, snarare börja dagen på ett spännande sätt!
< < < 1 2 > > >
1969 • Stockholm
#2
26 september 2018 - 20:11
3 Gilla 
Har sprungit till och från jobbet många gånger. jag tycker det jobbiga är inte själva löpningen utan logistiken med vilka kläder är var och att inte glömma saker hemma eller på jobbet. Några tips:

Lägg fram löpkläderna kvällen innan. så slipper du leta fram allt när du är trött och och inte riktigt vaken.
Ha ett par jeans, skor och kavaj på jobbet (om du jobbar i sådana kläder) som alltid är där, så slipper du ta dom fram och tillbaka.

Det kommer vara mörkt när du springer så se till att du har reflexer. Lycka till!
Stockholm
#3
26 september 2018 - 20:42
Gilla 
Bra tips Jesper! Hade inte ens tänkt på reflexer. Tack!
1984 • Torslanda
#4
26 september 2018 - 20:55
Gilla 
Har du bestämt att du ska springa fram och tillbax samma dag? Enklast är nästan att springa hem från jobbet ena dan och tillbax morronen efter. Kläder, skor redan på plats!
Annars preparera arbetsplatsen med ombyte dagen innan typ som Jesper skriver.
Jag ogillar att springa med mycket packning. Och de dagar jag behöver ha med dator försöker jag inte ens. Jag ser också transportlöpningen enkom som ett sätt att samla km, asså lugn jogg/distans.
Stockholm
#5
26 september 2018 - 21:08
Gilla 
Andreas jag är flexibel, men gillar inte trafiken som är på eftermiddagarna. Därav helst tidigt på morgonen innan Co2-bullret vaknat :)

Absolut logistiken runt kläder och prylar är ett faktum. Lär nog göra nån sån variant, lämna så mycket som möjligt dagen innan.

Springa utan frukost - kan det bli ett problem?
Kim
1985 • Malmö
#6
26 september 2018 - 21:48 Redigerad 26 september 2018 - 21:53
Gilla 
Det är en vanesak att springa utan att äta frukost först. Du har troligen energi nog att spring 9km på fastande mage om du har ätit bra dagen innan. De dagar jag springer till jobb på morgonen äter jag inte frukost förrän 8-8.30. Du kommer efter några ggr ha vant dig tror jag.

Du har fått bra tips redan. Själv springer jag med en löparväst för att få med det viktigaste till och från jobb. Nycklar, mobil x 2, plånbok. Försöker undvika onödig vikt och försöker preppa på jobb med kläder innan. Har alltid rena byxor, skjortor, skor (!), handdukar, kalsonger osv hängandes på jobb. Skönt att slippa baxa med det i en löparryggsäck när du springer.

När det är mörkt springer jag med en reflexväst med resår och som är tajtare än vanliga reflexvästar. Kan rekommenderas om du ska springa bland trafiken.
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#7
26 september 2018 - 22:08
Gilla 
Glöm inte regnskydd till väskan, finns bra med reflexer med. Reflexväst i all ära men har du ryggsäck så syns du inte bakifrån med väskan över.
Finns bra att köpa med resår runt.

Packpåsar i väskan är bra med, se till att inte eventuell matlåda eller annat läcker på kläder du tänker ha under dagen, om du packar allt.

Springa innan frukost är en vanesak, jag har kört upp till 20km innan jobbet utan så det går absolut.
1984 • Stockholm
#8
26 september 2018 - 22:34 Redigerad 26 september 2018 - 22:59
Gilla 
Jag tycker det svåraste är att hålla tiderna man satt upp för sig själv i praktiken. Iallafall för mig tar saker lite längre än jag tror på morgonen, så även om jag ger mig iväg "direkt" utan frukost så kan det ändå ha gått ett tag. Samma med duschen på jobbet, kan ta några minuter längre än jag tror. Som med många nya vardagsvanor är det hyfsat lätt ett tag men när det satt sig kan iallafall jag ha lite svårt att motivera mig själv stressa som ett as långt innan det ljusnar och det tar lätt längre och längre tid.... Att lägga fram kläder kvällen innan är ett bra tips jag allt för sällan följer. Att springa innan frukost är inga problem tycker jag men jag brukar ganska ofta ta en kaffe o ett ägg ändå, mest för att det är trevligt när resten av familjen ändå sitter där. Med familj är ett tips annars att komma iväg innan de är uppe. De få ggr jag planerat det så så har det varit mkt lättare att komma ut. Får smyga runt och kan inte direkt börja med nåt annat än att bara ge sig av. Jag har "nackdelen" att det är bara 2km till jobbet så jag dumpar väskan och tar en extra tur. Min såsighet gör ofta extraturen 2-3km kortare än planerat. För mig har det nästan funkat bättre med långpass, då blir det mer av en grej, jag planerar det bättre och skarvar inte lika gärna som på ett vanligt distanspass. Eller dubbelpass som jag kanske kör mest nu. Ett pass efter barnen somnat o sen ett till direkt innan frukost utan ngt mål mat emellan. Men jag tränar för lite längre lopp och ser snarare en fördel än nackdel i att springa lite tom på energi.

Jag brukar släpa alla grejer som skor och jacka, annars glömmer jag var det är och om jag försöker ha särskilda kläder på jobbet så har jag på mig dom när jag kommer hem till slut för att jag glömt byta... Logistiken är lite knölig men man hittar sitt sätt. Det har blivit några uteluncher utan jacka på vintern och några jobbdagar i strumplästen men till slut sitter det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
26 september 2018 - 23:04
Gilla 
Logistiken kan man vänja sig vid att fixa, särskilt om man har rymligt skåp på jobbet. Men det blir lätt så att man eftersvettas i 15-20 minuter vid framkomst, värt att ta med i tidsberäkningen. Utan frukost är bara en vanesak, det är värre att ha magen full av en frukost som ska räcka till lunch. Om du ska springa hem är det bra att ha en banan eller annat mellanmål att ta en timme innan.
1984 • Stockholm
#10
26 september 2018 - 23:10
Gilla 
Ja, eftersvettningen är ett problem särskilt på sommarhalvåret. En halvminut av duschen i kallvatten har jag kört ibland och det fungerar ganska bra faktiskt.
Stockholm
#11
26 september 2018 - 23:12
Gilla 
Kim, verkar vettigt med reflexväst! Tack!
Smart att köra packpåsar också som Staffan säger. Trist med linsgryta över alla kläderna :)

Johan, min tanke är nog precis som du säger att komma iväg innan barnen vaknar. Bara upp och iväg!

Tack för många bra tips! Blir riktigt pepp nu :D
Ante
1970 • Stockholm
#12
26 september 2018 - 23:16
Gilla 
Springer och cyklelpendlar om vartannat, finns ingen bättre start på dagen! Du är garanterat piggast vid morgonfikan. Om möjligt gott att ta med sig en macka att ta till kaffet. För övrigt tycker jag framgångsfaktorn är att ha ett fullt ombyte på jobbet inkl handduk necessär skor mm,allt du behöver.
1970 • Hässelby
#13
26 september 2018 - 23:43
Gilla 
Det är kanon förslag. Jag fick gedigen volym och konsistens på min träning ca 2,2 mil /dag. Helt plötsligt fick jag massa tid för annat i livet också.
Jag tänkte bara komplettera med ett par punkter.
- Första 2 veckor kommer kännas lite svårare men håll ut (själv disciplin) sen blir betydligt enklare.
- skynda långsam börja med par dagar i veckan och öka successivt. speciellt om du har tänkt dig bägge riktningar på samma dag.
- Hitta löpare kompis då kommer blir mycket lättare och roligare.
du kommer inte ångra dig.
/ lycka till.
1982 • Brämhult
#14
27 september 2018 - 09:39
Gilla 
Jag har längre väg till jobbet och försöker att en gång i veckan springa dit. Tipsen om att se till att all logistik fungerar kan jag bara hålla med om (ombyte och frukost redan på plats på jobbet, alla löparkläder i brandkårsutryckningsläge på morgon). Historiskt har jag haft svårt att springa innan frukost, men det är även som många andra säger en vanesak. Nu inga problem att avverka upp till 25km utan energi. Vid längre har jag börjat att gärna ha med sportdryck.
Om möjligt så variera sträckan till jobbet. Jag har 3-4 rutter att variera mellan.
1992 • Helsingborg
#15
27 september 2018 - 09:56
Gilla 
Har haft lite tankar angående detta och har endast sprungit till jobbet lite sporadiskt, men säg att jag gör det fram och tillbaka 5 dagar i veckan på sikt, då kommer jag själv upp i en veckovolym på 7,5mil i veckan. Ligger idag på mellan 3 och 4,5mil per vecka.

Om jag börjar med detta känns det givet att låta helgen vara vila.
Då får jag en stor veckovolym, men avsaknad av långpass och kanske även intervallpass och liknande. Blir ju ett evigt nötande i ett behagligt tempo även om det så klart på sikt även hade gått att springa intervaller också.

Kommer det påverka positivt eller är det risk att det blir för mycket mellanmjölksträning och för lite kvalité? Jag gillar att springa långt, och hoppas på att kan kunna genomföra min första mara nästa år.
1967 • Torslanda
#16
27 september 2018 - 10:16
Gilla 
I början behöver du mycket baslöpning så det är inget problem. När du byggt basen kan du lägga in tröskel, fartlek, intervaller i ltransportöpningen. Körde mycket sådant förra året. Nu är det för mycket med barnens aktiviteter att jag fått lägga om träningen men får ändå ihop runt 10 mil i veckan genom att utnyttja tid mellan möten, under barnens aktivitet etc. Bara för att du har en given sträcka till jobbet är det inget som hindrar att du med tiden springer omvägar för att få mer volym eller till och med långpass. Springer du både fram och tillbaka samma dag så får du rätt bra adaption ändå. Det viktiga är att man tränar, det måste inte vara optimal hela tiden. mellanmjölk blir det innan du är anpassad till träningen. jag springer i alla farter från 6:30 till 4 för stunden då jag är ungefär lika kass på allt och då får utbyte av det. Dock är det roligare, och bättre, att variera träningen och inte "bara" lunka på.
Oskar Grip
1983 • Stockholm
#17
27 september 2018 - 10:21 Redigerad 27 september 2018 - 10:32
1 Gilla 
Jag springer i princip t&r varje dag. Tycker det är logistiskt lättare än att bara springa åt ena hållet, framförallt på vintern. Ha så mycket grejor du kan på jobbet (skor, handduk, etc). Nu för tiden äter jag frukost hemma men när jag kunde sova längre (före barn :)) så åt jag på jobbet.

Det tar en stund att vänja sig vid dubbelpass men har du som jag 7.5km så är det ändå ganska skonsamt. Sliter mindre än 15 km i ett svep. Undvik långpass och intervaller medans du bygger upp volymen. Det kan du bygga vidare på sen. Nu när jag maratontränar så stannar jag till vid en löparbana och springer intervaller på hemvägen en gång i veckan och så kör jag ett långpass på helgen. Det blir totalt bra mängd och kvalitet med minimal påverkan på det riktiga livet (men det påverkar såklart). För mig har det räckt till sub 2.40 men jag har transportlöpt sen 2014. Under vintern kommer jag skippa intervallerna men försöka hålla uppe långpasset på helgen, åtminstone efter säsongsvilan.

Edit: ett till konkret tips är att laga all mat för nästkommande vecka på helgen. Det spar mycket tid och energi på vardagarna.
1965 • Täby
#18
27 september 2018 - 10:54
1 Gilla 
Få till logistiken så att det passar just dig. Det kan ta ett tag med lite experimenterade. Jag hatar att ha med mig saker i onödan. Vill *inte* ha rygga.

Jag springer varannan dag 12 km åt varje håll. Det känns segt på em, men man vänjer sig efter ett tag. 24 km per dag klarar jag inte varje dag, så jag cyklar varannan dag. Och är beredd på att (som idag) helvila pga en känning i vaden. När jag cyklar så skyfflar jag saker fram och tillbaka (matlåda, kläder etc.).

Jag hade tidigare 8 km, och sprang då (ofta) varje dag. 16 km per dag var lugnt för mig. Men logistiken blev meckigare jämfört med nu.

Morgonlöp utan frukost är troligen en vanesak. Jag har inga som helst problem med det, skulle kännas konstigt att tvinga i mig saker *innan* jag springer.

Ge allt ett tag och var beredd på anpassning och intrimning. Var öppen för att prova olika rutiner till du hittar det som passar dig bra. Det är en härlig start på dagen, och enormt tidseffektivt. Jag har själv svårt med kvalitet eftersom 12 km åt varje håll är "mycket" för mig så jag får vara försiktig. Men det är trevliga problem att hantera. :-)
Bengt
1979 • Vallentuna
#19
27 september 2018 - 14:23
Gilla 
Jag brukar försöka ta med frukost och lunch ( och kläder mm ) dagen innan till jobbet. Det enda jag då behöver ha med mig på löparturen är telefon, nycklar och plånbok, vilket gör att jag inte ens behöver springa med väska.
Har i enstaka fall haft med mig frukost, lunch och ombyte i en kompakt löparväska.

Jag har knappt 13km till jobbet och äter aldrig frukost innan det passet.

Joakim Rinaldo
1967 • Tärnaby
#20
27 september 2018 - 14:55
1 Gilla 
Bild uppladdad av Joakim Rinaldo
Jag stannar ibland och köper sallad på väg till jobbet. Inte alltid den ser så aptitlig ut efter en stund i löparryggsäcken :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.